In English Russian Yhteystiedot Hanketoiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Webinaari: Informaatioergonomia

Jaa
Etusivu > Täydennyskoulutukset > Webinaari: Informaatioergonomia

Webinaari: Informaatioergonomia

Aika ja paikka 21.11.2019 – 26.11.2019 (yht. 2 koulutusiltaa), verkkokoulutus

Kouluttaja Anne Rongas, Leena Vainio

Kohderyhmä Kaikki omasta informaatioergonomiasta kiinnostuneet

Hinta maksuton

Viimeinen ilmoittautumispäivä 19.11.2019

Sisältö

Teknologia kuormittaa meitä niin psyykkisesti, sosiaalisesti kuin fyysisesti. Psykologista kuormaa syntyy esimerkiksi siitä, että erilaista tietoa on koko ajan saatavilla yllin kyllin. Tiedon hakeminen, analysointi ja uudelleen muokkaaminen vaativat työmuistin kapasiteettia ja muodostavat kognitiivista kuormitusta. Verkkosisältöjen loputtomuus voi ahdistaa. Digitaaliset sisällöt on laadittu niin, että ne ruokkivat aivojen palkkiojärjestelmää, jolloin oman toiminnan ohjaaminen heikkenee ja hallinnan tunne katoaa.

Sosiaalisen kuormituksen lähteenä teknologiavälitteisessä viestinnässä on tunne siitä, että pitäisi olla jatkuvasti tavoitettavissa ja viesteihin olisi vastattava heti. Fyysistä kuormitusta syntyy sekä laitteiden äärellä istumisesta, näppäimistön käytöstä että näytön valosta ja muista ominaisuuksista.

Omien työtapojen ja laitteiden säädöllä on mahdollista vähentää kuormitusta. Työmuistin toimintaa voi tukea ulkoisilla muistin apuvälineillä, niin sanotuilla kognitiivisilla proteeseilla. Sosiaalista painetta voidaan vähentää yhteisillä käytänteillä ja pelisäännöillä. Digitaalista toimintakulttuuria pitää kesyttää hyvinvointia tukemaan. Tiedostamalla informaatioergonomian haasteet pystytään yhteensovittamaan teknologia ihmisen toimintaan.

Koulutuspäivät ja -ajat:
1. kerta torstai 21.11.2019 klo 18–19
2. kerta tiistai 26.11.2019 klo 18–19

Ilmoittautumisen jälkeen saat ohjeet sähköpostiin siitä, kuinka pääset osallistumaan verkkokoulutukseen.

DiKATA – Digiosaaminen on uusi kansalaistaito! on suomen kesäyliopistojen yhteinen hanke, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten digitaitoja. Koulutus on yksi osa digitaitokoulutusten sarjaa.

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Reetta Karjalainen / hankekoordinaattori, DiKATA
reetta.karjalainen@snellmankesayliopisto.fi / 044 746 2842

Ilmoittaudu koulutukseen

Ilmoittautumislomake