Työelämäyhteistyö

Riskitöntä rekrytointia – polvijärveläinen Nordpap palkkaa töihin vain yrittäjiä

Sairaalapaperin valmistuksen markkinajohtaja mullisti rekrytointinsa, ja nykyään yrityksessä työskentelee viisi yrittäjää.

Polvijärven Ahertajantiellä aherretaan pehmopaperia sairaaloihin kolmessa vuorossa ja kolmella linjastolla. Nordpap on sairaalapaperin markkinajohtaja Suomessa. Tehdas työllistää tällä hetkellä yhteensä viisi henkilöä. Se, mikä täällä on erikoista, on että kukaan työntekijöistä ei ole palkkatöissä. Kaikki heistä ovat yrittäjiä ja tekevät työtä omalla y-tunnuksella.

Myös yrityksen omistajat, Maija ja Jesse Kuronen, ovat omassa yrityksessään alihankkijoina ja siten tasavertaisina yrittäjinä muiden kanssa. He omistavat Nordpapin Kuronen Yhtiöt -yrityksensä kautta. Kyseessä on Kurosten mukaan win-win-tilanne.

– Vastuut jakautuvat tasaisesti ja tehdään samaan maaliin hommia, kaikki ymmärtävät, miten tehdään.
Kurosten mukaan malli on kaikille osapuolille riskitön. Työstä maksetaan kuukausittain urakkapalkka, ja työn voi vapaasti lopettaa, jos se ei syystä tai toisesta onnistukaan.

Tämä meidän systeemimme osoittaa, että työllistymisen ei tarvitse tapahtua verokortin kautta.

Jesse Kuronen


Yksinyrittäjien määrä kasvaa jatkuvasti


Yhä useampi suomalainen tekee työtä yrittäjänä. 2000-luvun trendi työelämässä on erityisesti yksinyrittäjien määrän kasvu. Vuonna 2019 Suomessa oli jo 182 000 yksinyrittäjää, kun määrä vuosituhannen alussa oli 123 000.

Työelämän muutosta kiihdyttävät uudenlaiset yritysmallit, kuten kuljetuspalvelu Wolt, jossa ruokalähetit toimivat yrittäjinä ja laskuttavat tekemänsä työt toimeksiantajalta. Nordpapilla työskentelee muun muassa maanviljelijä, joka tuli muutama vuosi sitten töihin tasoittamaan talvikauden hiljaisuutta. Yksi puolestaan tekee töitä myös siivousalan yrittäjänä ja kolmas on yhdistysaktiivi, jolla on monta rautaa tulessa.

– Tämä meidän systeemimme osoittaa, että työllistymisen ei tarvitse tapahtua verokortin kautta. On muitakin täysin toimivia tapoja.


Työnohjaajakoulutuksesta tukea


Kurosille yrittäjyys on elämäntapa. Aiemmin molemmat olivat palkkatöissä, mutta oma vapaus houkutti. Jesse Kuronen on työskennellyt LVIS-alan yrittäjänä vuodesta 2007 lähtien. Hän tekee edelleen yrityksensä kautta lämpöpumppujen myyntiä ja asennusta.

Maija puolestaan on metsätalouden insinööri ja työskennellyt vuosikaudet Metsä Groupilla. Lisäksi hän on toiminut metsä- ja maatalousalan yrittäjänä.

– Sinällään en siis päässyt puusta pitkälle, siirryin vain toiseen päähän, hän naurahtaa.

Seitsemän vuotta sitten Kuroset pohtivat, mitä voisivat tehdä yhdessä, ettei kummankaan tarvitsisi mennä enää muille töihin. He päätyivät ostamaan tuolloin Vantaalla toimineen Nordpapin yritystoiminnan ja siirtämään sen Polvijärvelle.

Kävin koulutuksen vauva kainalossa, mutta sain sen valmiiksi

Maija KuronenPian he huomasivat toiminnan kasvavan ulos silloisista tiloistaan. Kun lisäkäsien palkkaaminen tuli ajankohtaiseksi, ajatus työn tekemisestä kollegayrittäjien kanssa tuntui heti omalta. He kuulivat Business Joensuun kautta mestari-kisällimallista, jolla olisi mahdollista opettaa uusia tekijöitä töiden ohessa.
Riverian liiketoiminta- ja yrittäjyysalan opettajan Reima Venheen vierailun innostamana Maija lähti opiskelemaan työnohjaajaksi.

– Kävin koulutuksen vauva kainalossa, mutta sain sen valmiiksi, hän muistelee.

Kisällikoulutus vahvisti alkuperäistä ajatusta siitä, että yrittäjämalli olisi heille sopiva. Viime vuonna Nordpapille rekrytoitiin kaksi uutta tekijää. Nyt tehdas pyörii yhteistyöllä kolmessa vuorossa. Kuroset itse työskentelevät lastenhoitoaikojen puitteissa.

– Ilmoitamme vuoron loputtua muille, että nyt on linjasto vapaana, ei kun töihin. Ja joku sitten jatkaa siitä, Jesse kertoo.

Kurosten tavoitteena on, että tulevaisuudessa tehtaalla työskentelee kymmenen henkeä, joista suurin osa saa siitä koko elantonsa.


Yhä useampi työskentelee monelle toimeksiantajalle


Kurosten mukaan etenkin nuoret aikuiset haluavat tehdä töitä omilla ehdoillaan, eikä työ saa olla este muulle elämälle. Kaikkia munia ei myöskään haluta laittaa samaan koriin. Samaa mieltä on Riverian Ammatiksi yrittäjä -hankkeen projektiasiantuntija Sanna Lappalainen.

– Yrittäjänä työskentely on tulevaisuuden malli, joka on tulossa työelämään kovaa vauhtia. Nuoret ovat ymmärtäneet, miten helppoa on tehdä työtä yrittäjänä.

Lappalaisen mukaan nykyhetken työmarkkinatrendejä ovat itsensä työllistäjien ja osa-aikatyötä tekevien määrän kasvu. Yhä useampi työskentelee samanaikaisesti usealle eri toimeksiantajalle. Nämä muutokset tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia työllistää itsensä yrittäjänä. Ammatiksi yrittäjä -hanke tarjoaa aloittavalle yrittäjälle henkilökohtaista ohjausta ja käytännön tukea.

– Aloittava yrittäjä voi kokeilla yritystoimintaa käytännössä ja harjoitella digitaalisen liiketoiminnan taitoja aidossa kaupallisessa ympäristössä, Lappalainen kertoo.

Ammatiksi yrittäjä – oppia yrittäjätaitoihin -hankkeen palvelut ovat maksuttomia ja avoinna kaikille yrittämisestä kiinnostuneille pohjoiskarjalaisille.

Yrittäjänä työskentely on tulevaisuuden malli, joka on tulossa työelämään kovaa vauhtia. Nuoret ovat ymmärtäneet, miten helppoa on tehdä työtä yrittäjänä.

Sanna Lappalainen


Lue lisää Ammatiksi yrittäjä -hankkeesta

Jaa somessa: