Kulttuuriala - Outokumpu

Suomen Kansallisooppera ja -baletti: Opiskelijat tuovat lavastamoon mukanaan uusimmat trendit

Kansallisesti ja kansainvälisestikin arvostettu oopperan ja baletin lavastamo ja tarpeisto tarjoavat loistavan harjoittelupaikan eturivin osaajien joukossa parhain resurssein ja materiaalein. Janoamme loistavia harjoittelijoita, joita olemme myös saaneet Riveriasta. 

Käytännössä yhteistyö toteutuu niin, että opiskelijat ovat työntekijöitä työntekijöiden joukossa ja osa työyhteisöä. Jokaisella opiskelijalla on talon sisältä ohjaaja, joka valvoo ja opastaa työtehtävissä. Oopperan ja baletin lavastamossa ja tarpeistossa osa esihenkilöistä on käynyt työpaikkaohjaajakoulutuksen, ja monet muut ovat harjaantuneet ohjaamaan, joten pätevä ohjaaja löytyy varmasti jokaiselle. Osastoilla pidetään tiimikokouksia, mm. lavastevalmistuksessa pidetään joka aamu lyhyt kokous, tuotantostartti, jossa käydään läpi jokaisen henkilön päivän tehtävät ja mahdolliset edellisen päivän haasteet. Läpi käydään myös opiskelijan tehtävät siinä missä vakituisen työntekijänkin. 

Opiskelija tekee harjoittelujakson aikana usein myös 1–3 ammattiosaamisen näyttöä. Aina näyttöä ei voi suorittaa itsenäisesti; esimerkiksi lavasteet ovat suuria ja tehdään yhteistyönä. Tällöin opiskelija kuvailee osallistumistaan prosessiin valokuvin ja kirjallisesti. 

Ooppera ja baletti on kansainvälinen työympäristö ja siksi sen on luontevaa olla mukana myös kansainvälisessä Erasmus-opiskelijavaihdossa. Lavastamolla on hyvä maine ulkomailla ja myös kansainväliset erasmusopiskelijat arvostavat saatua työharjoittelukokemusta. Jotkut jäävät myös pätkätöihin oopperaan ja balettiin tai muualle Suomeen. Erasmuksen iso etu on, että työntekijämme saavat kielikylpyä. Vastuuhenkilöillä työkieli on isolta osalta englanti, mutta monissa työntekijätehtävissä ei, joten harjoitus tekee hyvää. Voinkin suositella Erasmus -ohjelmaa myös suomalaisille opiskelijoille. 

Kokemukset sekä kotimaisesta että kansainvälisestä harjoittelusta lavastamossa ja tarpeistossa ovat pääosin hyviä. Opiskelijat tuovat mukanaan oppilaitoksista uusimmat trendit. Heidät otetaan mukaan myös mm. lavastamon ja tarpeiston kehittämispäiviin, jotta uudet raikkaat ajatukset leviävät laajemmallekin työyhteisössä ja mahdollisesti kyseenalaistavat vanhoja toimintatapoja. Saamme esimerkiksi tietää myös mitä hyvää työyhteisössämme on, sellaistakin mitä emme itse välttämättä enää huomaa. 

Oopperassa ja baletissa harjoittelu on palkatonta, paitsi oppisopimustyöntekijöille ja TE-toimiston kautta tuleville opiskelijoille, joille TE-toimisto maksaa korvauksen.

Oppilaitoksilta oopperan ja baletin lavastamo ja tarpeisto toivoo riittävät valmiudet omaavia opiskelijoita. Oppilaitosten resursseja on vähennetty niin paljon, että perusosaamisen koulutus on vajaata ja joskus opiskelijat tulevat työpaikalle ilman riittävää osaamista, eikä työpaikalla voi aloittaa opettamista nollasta. Riverian kohdalla näin ei ole ollut, vaan harjoittelijat omaavat riittävän perusosaamisen. 

Kannattaa tutustua puolin ja toisin, hyvät suhteet ja kumppanin tunteminen auttavat yhteistyön rakentamisessa. Oppilaitosvierailut ovat hyvä tapa saada tietää millaisia aloja ja opiskelijoita oppilaitoksessa on. Riverian Jari Paldan on esimerkki loistavasta yhteistyökumppanista. Hänen kuvauksensa uudesta harjoittelijasta ovat aina osuneet nappiin. Muutamilla vierailullani Riveriassa olen havainnut, että paikat ovat siistissä kunnossa ja työturvallisuuskulttuuri on kunnossa. Nämä ovat tarkeitä perusasioita. 

Tapio Säkkinen
Suomen Kansallisoopperan ja -baletin lavastamon päällikkö  

Jaa somessa: