Porokylän Leipomo: Riverian yhteistyömalli on työelämälähtöinen - Riveria
Elintarvikeala - Joensuu, Lieksa, Nurmes, Työelämäyhteistyö

Porokylän Leipomo: Riverian yhteistyömalli on työelämälähtöinen

Porokylän Leipomo on tehnyt erittäin tiivistä yhteistyötä Riverian kanssa viimeiset kolme vuotta. Suuri osa joustavan oppisopimusmallin opiskelijoista työllistyy Porokylän Leipomolle.

Kasvavalla yrityksellä on lähes koko ajan joku rekrytointi auki, palkkalistoilla oli vuoden 2023 alussa 180 työntekijää. Työvoimaa tarvitaan kaikkiin viiteen yksikköön: suurimpaan yksikköön Nurmekseen, Lieksan gluteenittomaan yksikköön, Joensuun ja Kouvolan myymäläleipomoihin, ja viimeisimmät rekrytoinnit ovat olleet Lieksan moderniin leipomoon, aivan uuteen yksikköön. Liiketoiminnan ja yrityksen kasvutavoitteiden näkökulmasta on ehdottaman tärkeää saada osaavaa työvoimaa.

Suuri osa joustavan oppisopimusmallin opiskelijoista työllistyy Porokylän Leipomolle. Riverian panos työntekijöiden löytymiseen kouluttamisen kautta on merkittävä.

Porokylän Leipomo

Vuoden 2022 aikana 40 Riverian opiskelijaa työskenteli Porokylällä, heistä 90 prosenttia oli ulkomaalaistaustaisia. Noin puolet opiskelijoista on nuoria, toinen puolikas alan vaihtajia.

Porokylän Leipomon operatiivinen johtaja Ville Korkalainen kertoo, että ensimmäistä kertaa taloon tullaan usein työharjoittelun kautta. Harjoittelut kestävät kuukaudesta alkaen, tavanomaisesti kolmesta kuuteen kuukauteen.

Moni jatkaa harjoittelun jälkeen joustavalla oppisopimusmallilla. Mallin loppuun asti suorittavista suuri osa työllistyy opintojen jälkeen leipomolle. Työtehtävät ovat olleet moninaisia, opiskelijat ovat työllistyneet kaikenlaisiin tuotannon työtehtäviin, kuten taikinan valmistukeen, tuotantolinjoille, pakkaamoon ja lähettämöön.  Osa on edennyt tiimipäälliköiksikin, eli käytännössä tuotantolinjan työtekijöiden esihenkilöksi, työnjohtajaksi. Riverialla opiskelleiden sitoutuminen leipomoon, eli pysyvyys työpaikassa on hyvä.

Leipomon työntekijät myös opiskelevat, usein perinteisemmässä oppisopimuskoulutuksessa. Vuoden 2023 aikana kuusi tuotannon tekijöistä opiskelee Riveriassa tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkintoa.

Korkalainen kertoo, että Porokylän Leipomolla on halu olla jatkossakin etunenässä kehittämässä toimintamalleja. Nykyinen malli toimii nyt, mutta yhdessä on hyvä katsoa tulevaisuuteen.

Laura Hyvärinen, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö
Porokylän Leipomo

Jaa somessa: