Opiskelijatarina, Jatkuva haku

”Opiskelu aikuisiällä tuntui hengähdystauolta työelämästä” – työuupumus sai Anniina Löytösen opiskelemaan uuden ammatin ja ryhtymään tapettisuunnittelijaksi

Kaikki lähti kodin nurkissa pyörineestä Ikea-kassista, joka oli täynnä tapetinjämiä. Edellisessä työssään uupunut Anniina Löytönen päätti vaihtaa alaa ja keksiä helpon ja ekologisen design-tapetin.

Vuonna 2018 Anniina Löytönen istui kotona sairauslomalla työuupumuksen vuoksi ja oli entistä varmempi siitä, että oli aika vaihtaa elämän suuntaa. Raskas työ sosiaalialan järjestötyössä, uneton vauvavuosi ja suorittajaluonne olivat ajaneet hänet tilanteeseen, josta hän ei itse nähnyt ulospääsyä. Anniina päätti varata ajan ammatinvalintapsykologille.

Siellä selvisi, että luova ala voisi sopia visuaalisesti lahjakkaalle naiselle. Vielä samana vuonna hän aloitti Riveriassa media-alan ja kuvallisen ilmaisun opinnot. Tavoitteena oli kehittää yritysideaa, joka oli syntynyt kodin pintaremontin yhteydessä.

– Olen kova tapettien ystävä, ja halusin päällystää kotimme seinät kotimaisilla design-tapeteilla. Lopulta en uskaltanut tehdä sitä itse, koska tapettien pitää vettyä ja niitä pitää venyttää, puhumattakaan kohdistamisesta, Anniina kertoo.

Toisen asteen ammatillinen koulutus on niin käytännönläheistä, että se tuntui hengähdystauolta aiemmasta työelämästäni. Aikuisena opiskelijana osasin kai myös olla itselleni armollisempi silloin ensimmäisellä kerralla

Anniina Löytönen


Perhe päätti palkata työhön pintakäsittelyn ammattilaisen, mikä maksoi useita satoja euroja. Kun siihen lisättiin tapetteihin laitettu raha, nousi summa jo tuhanteen euroon. Eikä siinä kaikki. Kalliista tapeteista jäi hurja määrä hukkaa.

– Siirtelin tapetinjämiä täynnä olevaa Ikea-kassia paikasta toiseen niin kauan, että siitä tuli osa sisustusta. Lopulta kassia katsoessani minulla välähti, että onhan tähän oltava parempi ja taloudellisempikin keino, Anniina sanoo.

Ja niin alkoi syntyä ajatus omasta design-tapettiyrityksestä. Sellaisesta, jossa tuotteet tehtäisiin aina mittatilaustyönä, eikä hukkaa jäisi. Lisäksi tapettien olisi oltava sellaisia, jotka kuka tahansa voi asentaa itse. Anniina alkoi testailla ideoita piirtämällä seinään ja kokeilemalla erilaisia tekniikoita kuvittamiseen.

– Hankin muutaman koeasiakkaan, joille suunnittelin ja toteutin tapetin heidän toiveidensa pohjalta. Vähitellen oikea prosessi alkoi löytyä tarinankerrontaa, kuvataidetta ja digimaalaamista yhdistelemällä.

Anniina Löytösen yritys Löytönen Wallpaper suunnittelee ja valmistaa tarinallisia taidetapetteja. Kuvaaja: Johanna Kiesi

Koulutus on työtä helpompi yhdistää perhe-elämään

Anniina suoritti media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon kahdessa vuodessa, ja sinä aikana hän kehitti yritysideaansa eteenpäin. Opiskeluiden ohessa perustettu NY-yritys auttoi hahmottamaan yrittäjyyteen tarvittavia tietoja ja taitoja.

– Toisen asteen ammatillinen koulutus on niin käytännönläheistä, että se tuntui hengähdystauolta aiemmasta työelämästäni. Aikuisena opiskelijana osasin kai myös olla itselleni armollisempi kuin silloin ensimmäisellä kerralla, Anniina pohtii.

Hänen mukaansa ammatillisen tutkinnon yhdistäminen perhe-elämään sujui paljon helpommin kuin työn. Hänelle opinnot olivat kaikkinensa hyvin luovaa ja vapauttavaa aikaa. Parhaita kehittämishetkiä olivat bussimatkat Joensuusta Outokumpuun, jossa lähiopetus järjestettiin.

Olen joutunut tietoisesti opettelemaan sitä ajatusta, että on ihan ok menestyä ja tienata työllään. Nyt alan viimein uskoa niin.

Anniina Löytönen– Päivässä jäi yhteensä kaksi tuntia tehokasta peliaikaa työstää ideoita ja suunnitella. Sain niillä matkoilla paljon aikaan.

Anniina toteaa saaneensa opiskella omaan tahtiinsa ja valita kiinnostavia opintoja myös muista tutkinnoista. Esimerkiksi graafisen alan opinnoista on ollut hänelle paljon hyötyä.

– Sain sooloilla sillä tavalla mukavasti, että tutkinto rakentui minulle oikeasti hyödyllisistä palikoista.

Tavoitteena menestyminen

Anniina valmistui kuvallisen ilmaisun toteuttajaksi vuonna 2020. Valmistumista seuraavana päivänä hänen Löytönen Wallpaper Oy -yhtiönsä oli jo toiminnassa. Nyt Anniina valmistaa ja myy taidetapettejaan niin yksityishenkilöille kuin yrityksille. Suurimpina töinään hän on toteuttanut tapetteja muun muassa Vantaan Flamingo Day Spalle sekä Joensuussa toimivalle hotelli Lietsulle.

– Aluksi tavoitteenani oli ratkaista ongelma, johon itse tapetoidessani törmäsin. Nyt se on ratkaistu, ja on aika asettaa uusia tavoitteita, Anniina sanoo.

– Haluan Löytönen Wallpapersin olevan viiden vuoden sisällä Suomen kiinnostavin sisustusbrändi ja jollakin aikavälillä vientiyritys. Enkä todellakaan työskentele enää yksin, hän visioi.

Humanistin taustalla luovan työn muuttaminen bisnekseksi on ollut vaikea konsepti. Anniinasta on joskus tuntunut, että menestyminen tarkoittaa taiteilijan sielun myymistä.

– Olen joutunut tietoisesti opettelemaan sitä ajatusta, että on ihan ok menestyä ja tienata työllään. Nyt alan viimein uskoa niin, hän nauraa.

Jaa somessa: