In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Opintopolut

Suunnitellaan sinulle sopiva opintopolku yhdessä!

Jaa

Opintojen suunnittelu

HOKS tekee opinnoista juuri sinulle sopivat

Laadit heti opintojen alkuvaiheessa ryhmänohjaajan kanssa itsellesi henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman HOKSin. Se auttaa sinua ymmärtämään tutkintosi rakennetta ja helpottaa omien opintojesi suunnittelua, valintojen tekemistä sekä opintojen etenemisen seurantaa.

Opiskelusi kesto ja laajuus määräytyvät henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan. Aikaisemmin hankkimaasi voidaan tunnustaa osaksi suoritettavaa koulutusta ja hankit puuttuvan osaamisen koulutuksen aikana. Mahdollisesti tarvitsemasi erityinen tuki suunnitellaan HOKSn laatimisen yhteydessä.

Jatko-opinnot

Ammatillisen perustutkinnon suoritettuasi voit hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon. Korkeakoulujen valintaperusteita uudistetaan parhaillaan. Tavoitteena on ottaa käyttöön opiskelijavalinta, joka ei edellytä pitkää valmentautumista pääsykokeisiin. Opintopolusta löydät lisää tietoa jatko-opintomahdollisuuksista.

Uraohjaus

Opintojesi aikana sinulle on tarjolla ohjausta ja tukea työelämään ja jatko-opintoihin hakeutumiseen. Uraohjausta saat mm. opinto-ohjaajilta, omavalmentajilta sekä ura- ja työelämäpalveluiden uraohjaajilta. Materiaalia uraohjauksen tueksi löydät Opiskelijan oppaasta.

Valinnaisuus

Voit muokata omia opintojasi esimerkiksi suorittamalla lukio- tai ammattikorkeakouluopintoja osana perustutkintoasi. Voit osallistua urheiluvalmennukseen, tehdä työssäoppimisjaksoja ulkomailla ja osallistua kilpailutoimintaan. Lisäksi tarjolla on verkko-opintoja, joiden avulla voit nopeuttaa opintojesi etenemistä. Tutustu erilaisiin polkuihin tarkemmin alla.

Taitajapolkuun sisältyvien opintojen aikana tutustut ammattitaitokilpailutoimintaan ja suoritat Huippuosaajaksi valmentautumisen tutkinnon osan.

Taitajapolun valinneena osallistut oppilaitoskohtaisiin Taitaja -karsintoihin, joista valitaan osallistujat Taitaja SM-semifinaalikilpailuihin.

Semifinaalikilpailujen kautta sinun on mahdollista päästä valtakunnalliseen, vuosittain järjestettävään loppukilpailuun ja sitä kautta jopa Suomen edustajaksi kansainvälisiin EuroSkills ja WorldSkills -kilpailuihin.

Lisätietoa ammattitaitokilpailutoiminnasta.

Yrittäjyyspolun kautta voit suorittaa opintoja yrittäjämäisesti esim. osallistumalla työelämän projekteihin, perustamalla yksin tai yhdessä muiden kanssa Nuori Yrittäjä-yrityksen, jonka kautta voit suorittaa tutkinnon osia ja työssäoppimista yritystoiminnan laajuudesta riippuen.

Voit jatkaa NY-yrityksen toimintaa valmistumisen ja/tai lukuvuoden jälkeen niin halutessasi. Halukkaille opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus myös suorittaa tutkinnon osia yrittäjän ammattitutkinnosta. Lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus perustaa osuuskuntia.

ProRiveria

Kansainvälisyydestä kiinnostuneena voit valita kieli- ja kansainvälisyysopintoja tai suorittaa työssäoppimista kansainvälisessä työympäristössä joko kotimaassa tai ulkomailla. Voit vahvistaa kielitaitoasi myös siten, että toimit kv-tuutorina oppilaitoksen kv-opiskelijoille.

Kv-toiminta Riveriassa

Kokemuksia kansainvälisyydestä

Voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon lisäksi samanaikaisesti ylioppilastutkinnon (kahden tutkinnon polku). Opiskelemalla yhteisiä tutkinnon osia normaalia enemmän voit vahvistaa äidinkielen, vieraiden kielten ja/tai matemaattis-luonnontieteellisten aineiden osaamista sekä yleisiä opintovalmiuksia.

Opiskelu ei lopu koskaan: ammatillisia jatko-opintoja voit suorittaa työelämässä ollessasi suorittamalla ammattitutkinnon ja sen jälkeen erikoisammattitutkinnon.

Kaksi tutkintoa Riveriassa

Opiskellessasi ammatillista perustutkintoa, voit samaan aikaan suorittaa korkeakouluopintoja. Näistä opinnoista käytetään Riveriassa termiä väyläopinnot.

Väyläopinnot lyhentävät opiskeluaikaasi korkeakoulussa,  jos jatkat siellä tutkinto-opiskelijana Riveriasta valmistumisesi jälkeen. Väyläopintoina voit opiskella korkeakouluun valmentavia sekä korkeakoulututkintoon kuuluvia opintoja useissa eri ammattikorkeakoulussa sekä Itä-Suomen yliopistossa. Samalla työllä etenevät sekä ammatilliset opintosi Riveriassa että korkeakouluopinnot ja parhaimmassa tapauksessa saat työstäsi palkkioksi varman jatko-opiskelupaikan.

Lisätietoa: Väyläopinnot – Opiskelijan opas / Riveria (riverialainen.fi)

Aktiivisesti urheilevana sinulla on mahdollisuus hakea Joensuun Urheiluakatemiaan, missä tuetaan sekä aktiiviurheilua että opiskelua.

Urheiluvalmennuksesta saadut osaamispisteet voi sisällyttää ammatillisen perustutkinnon vapaasti valittaviin opintoihin.

Katso lisätietoja