Maahanmuuttanut

Riveria järjestää koulutusta maahanmuuttaneille. Maahanmuuttaneille suunnatut koulutukset antavat valmiuksia kotoutua, löytää oma ala ja opiskella ammatti.

Suurin osa koulutuksista järjestetään suomen kielellä. Suomenkielisissä koulutuksissa on kielitaitovaatimuksia. Kielitaito arvioidaan ennen opiskelijavalintaa joko kielitestillä tai hakemuksen liitteenä toimitettujen todistusten perusteella. Todistukset kielitaidosta tulee toimittaa hakuneuvontaan hakuaikana. Englanninkielisten koulutusten kielitaitovaatimus ja kielitaidon arviointitapa kuvataan koulutusten esittelysivuilla.

Suomeen muuttavan on hyvä perehtyä hyvissä ajoin Suomessa vaadittaviin opiskelijan terveystarkastuksiin ja rokotuksiin. Hakijan toimitettava ennen opintojen aloittamista tietoja terveydentilasta Siun sotelle, joka vastaa terveys- ja sosiaalipalveluista Pohjois-Karjalan alueella. Terveystietoja tarvitaan opintojen alkaessa tehtävässä terveystarkastuksessa. 

Suomessa tarvittavat rokotukset on hankittava ennen opintojen aloittamista. Opiskelija on vastuussa rokotusten voimassaolosta opintojen aikana. 

Euroopan unionin (EU) ulkopuolisesta maasta hakeva ja Suomeen muuttava opiskelija tarvitsee oleskeluluvan. Oleskelulupa haetaan Suomen maahanmuuttovirastolta. Ohjeet löytyvät Maahanmuuttoviraston sivuilla.

  • Lupa haetaan kotimaassa. Kun opiskelijaksi valittu on saanut oleskeluluvan, opiskelun voi aloittaa.
  • Jos hakijalla on jo voimassa oleva oleskelulupa, kopio oleskeluluvasta hakemuksen liitteeksi.
  • Jos hakija on turvapaikanhakija tai tilapäisien suojelun perusteella Suomessa, ei tarvita erillistä oleskelulupaa opiskelua varten.

Opiskelija tarvitsee kotikunnan Suomessa, jotta voi käyttää kaupungin tai kunnan palveluita. Sellaisia ovat esimerkiksi opiskeluterveydenhuolto- ja sairaanhoitopalvelut tai lasten päivähoitopalvelut. Jos opiskelijalla ei ole kotikuntaa ja hän sairastuu, joutuu hän itse maksamaan sairaanhoitokulut. Siksi opiskelijalla on oltava voimassa vakuutus, joka korvaa sairaus- ja lääkekulut.

Kotikuntaa haetaan Digi- ja väestötietovirastolta, lähin palvelupiste on Joensuussa. Henkilökohtaisen ajan voi varata DVV:n sivuilta.

Apua hakemiseen

Hakuneuvonta

Riverian hakuneuvonta neuvoo ja opastaa hakemisessa ja opiskelijavalintaa koskevissa asioissa jokaisena arkipäivänä ilman ajanvarausta puhelimitse, chatissa ja sähköpostitse.

Apua hakemiseen

Hakuneuvonta

Riverian hakuneuvonta neuvoo ja opastaa hakemisessa ja opiskelijavalintaa koskevissa asioissa jokaisena arkipäivänä ilman ajanvarausta puhelimitse, chatissa ja sähköpostitse.

Koulutuksia maahanmuuttaneille