Logistiikan perustutkinto | Logistiikka-ala

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Ammattiautoilijaksi! Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja kuljettaa paketti- ja kuorma-autolla sekä yhdistelmäajoneuvolla erilaisia tavaroita liikenteessä.

Koulutuksen tiedot

Tutkintotyyppi:

Perustutkinto

Hakuaika:

Ilmoitetaan myöhemmin

Opintojen laajuus:

180 (osp)

Aloituspäivämäärä:

ilmoitetaan myöhemmin

Opintojen kesto:

2 - 3 vuotta

Opiskelutapa:

Lähiopiskelu

Paikkakunta:

Joensuu

Kampus:

Joensuu Jukolankatu

Lähipäivät:

Lähiopetusta on maanantaista perjantaihin klo 8-14.

Lähiopetuspäivien pituus voi vaihdella eri tutkinnon osissa. Työpaikoilla suoritettavat opinnot sovitaan yhdessä työnantajan kanssa.

Koulutuksen sisältö

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja kuljettaa paketti- ja kuorma-autolla sekä yhdistelmäajoneuvolla erilaisia tavaroita liikenteessä. Työssä käytetään erilaisia kuormausvälineitä, kuten trukkia, nosturia ja pyöräkuormaajaa.

Lisäksi työhön kuuluu kuormankäsittelyä, asiakaspalvelua ja terminaalitoimintoja.

Opintojen aikana tutuksi tulevat

- tavaraliikenteen perustason ammattipätevyys
- kuorma-auton tavarankuljetusten hallinta
- yhdistelmäajoneuvokuljetukset
- kuorma-auton, perävaunun ja työkoneiden rakenne ja huolto
- ajokorttiin liittyvät teoria- ja ajo-opetukset
- kappale- ja puutavaranosturin rakenne ja käyttö
- trukin ja pyöräkuormaajan rakenne ja käyttö
- asiakas- ja varastopalvelut
- ADR-ajolupa (vaarallisten aineiden kuljetus)
- BC- tai BCE-ajokortti.

Tutkinnon perusteet

Kustannukset

Opetus on maksutonta. Kustannuksia tulee työvaatteista, ajokorttilupa-hakemuksesta, teoriakokeista, ajokokeista, ADR-kokeesta ja kortista, hygieniapassista, EA1-kortista, digipiirturikortista ammattipätevyysmerkinnästä sekä lääkärintodistuksesta. Yhteensä n. 500 - 700 €.
Kaikille Riverian opiskelijoille suositellaan kannettavaa tietokonetta opiskelun työkaluksi. Opiskelijat hankkivat tietokoneen omakustanteisesti.

Opiskelijavalinta

Koulutus soveltuu alan monipuolisista työtehtävistä kiinnostuneille. Hakijan tulee täyttää vähintään 21-vuotta koulutuksen aikana. Koulutuksen alkaessa hakijalla on oltava voimassa oleva B-luokan tai BC-luokan ajo-oikeus.

Tässä koulutuksessa edellytetään opiskelijalta suomen kielen taitotasoa YKI 3 tai B1.1 toimivaa peruskielitaitoa. Jos äidinkielesi ei ole suomi, liitä hakemukselle todistus suomen kielen taidosta. Katso hyväksytyt todistukset kielitaidosta.

Tutkinnossa on toimintakykyyn ja terveydentilaan liittyviä vaatimuksia. Terveydentilavaatimuksilla varmistetaan, että opiskelija on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä alan opintoihin oppilaitoksessa ja työpaikalla.

Opiskelijan terveydentila tai toimintakyky ei saa vaarantaa asiakkaiden, potilaiden, työntekijöiden tai muiden opiskelijoiden turvallisuutta.

Jo hakuvaiheessa kannattaa tarkistaa onko koulutuksessa sellaisia vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle tai tutkinnon suorittamiselle. Tarvittaessa kannattaa keskustella terveydenhoitajan, lääkärin tai Riverian opiskeluhuollon henkilöstön kanssa.

On hakijan etu, että häntä ei valita sellaiseen koulutukseen, jossa hän ei terveydentilansa tai toimintakykynsä vuoksi voisi opiskella tai toimia työpaikalla. 

Lisätietoja terveydentilavaatimuksista Opintopolku.fi -palvelussa Hakijan terveys ja toimintakyky.

Lisätietoja terveydentilan arvioinnista hakuvaiheessa.

Yhdistelmäajoneuvonkuljettajalla tulee olla BCE-ajokorttiin vaadittava näkökyky.

Opiskelijat valitaan pääsy- ja soveltuvuuskokeen ja haastattelun perusteella. Pääsy- ja soveltuvuuskokeen teet verkossa. Testilinkki ja ohje lähetetään sinulle sähköpostilla.

Haastattelu järjestetään jatkuvan haun aikataulun mukaisesti oppilaitoksessa.

Saat haastattelukutsun sähköpostitse. Vain verkkotestin tehneet voidaan kutsua haastatteluun. Opiskelijat valitaan näiden tulosten perusteella.
Haastattelussa on esitettävä ajokortti ja ote ajokorttirekisteristä.

Lue tarkemmat valintaperusteet.

Opintojen jälkeen

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi siis jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Tavaraliikenteen ammattipätevyyden suorittanut kuljettaja voi toimia kuljettajan tehtävissä monenlaisissa kuljetusalan yrityksissä kuten kuljetusliikkeissä, kuljetusyrittäjänä tai esim. varastoterminaaleissa.

Tulosta