Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto | Sosiaali- ja terveysala

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto

Kohdennettua osaamista mielenterveys- ja päihdetyöhön! Koulutus antaa valmiudet ammatilliseen asiakastyöhön ehkäisevässä, kuntouttavassa, hoidollisessa, toipumista edistävässä, haittoja vähentävässä tai asumispalveluja tukevassa työssä sosiaali- ja terveysalalla.

Koulutuksen tiedot

Tutkintotyyppi:

Ammattitutkinto

Hakuaika:

jatkuva haku

Opintojen laajuus:

150 (osp)

Aloituspäivämäärä:

sovitaan henkilökohtaisesti

Opintojen kesto:

1 - 1,5 vuotta

Opiskelutapa:

Monimuoto-opiskelu

Paikkakunta:

Joensuu

Kampus:

Joensuu Peltola

Lähipäivät:

Lähipäiviä on 1–4 päivää kuukaudessa. Koulutuksen voi suorittaa osin myös verkko-opintoina.

Syksyn 2025 lähiopetuspäivät ovat 10.- 11.9.2024, 24.- 25.9.2024, 9.- 10.10.2024, 29.10.2024, 5.11.2024, 12. - 14.11.2024 ja 26.11.2024.

Koulutuksen sisältö

Työkaluja mielenterveys- ja päihdeasiakkaan kohtaamiseen!

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon suorittaneena osaat työskennellä ammatillisesti ja asiakaslähtöisesti käyttäen monipuolisesti erilaisia mielenterveys- ja päihdetyön menetelmiä sekä huomioiden myös asiakkaan lähi- ja läheisverkoston.

Valinnaiset tutkinnon osat syventävät ja laajentavat osaamistasi ja antavat valmiuksia työskentelyyn erilaisin välinein ja menetelmin asiakkaiden, toimijoiden ja yhteisöjen kanssa.

Koko tutkinnon sijaan on mahdollista suorittaa myös yksittäisiä tutkinnon osia omien tarpeidesi mukaan.

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon suorittaneen työ on asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa tehtävää ehkäisevää, kuntouttavaa, hoidollista, toipumista edistävää, haittoja vähentävää sekä asumispalveluja tukevaa mielenterveys- ja päihdetyötä.

Opintojen aloitusajankohta sovitaan henkilökohtaisesti.

Tutkinnon perusteet

Kustannukset

Opetus on maksutonta. Kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista ja työvaatteista. Kaikille Riverian opiskelijoille suositellaan kannettavaa tietokonetta opiskelun työkaluksi. Opiskelijat hankkivat tietokoneen omakustanteisesti.

Opiskelijavalinta

Koulutus sopii mielenterveys- ja päihdetyöstä kiinnostuneille, joilla on jonkin verran kokemusta mielenterveys- ja päihdeasiakkaan kanssa toimimisesta, ja jotka kaipaavat lisää ammatillista tietoa ja menetelmiä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa työskentelyyn.

Tässä koulutuksessa edellytetään opiskelijalta suomen kielen taitotasoa YKI 4 tai B2.1 Itsenäisen kielitaidon perustaso. Jos äidinkielesi ei ole suomi, liitä hakemukselle todistus suomen kielen taidosta. Katso hyväksytyt todistukset kielitaidosta.

Tutkinnossa on toimintakykyyn ja terveydentilaan liittyviä vaatimuksia. Terveydentilavaatimuksilla varmistetaan, että opiskelija on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä alan opintoihin oppilaitoksessa ja työpaikalla.

Opiskelijan terveydentila tai toimintakyky ei saa vaarantaa asiakkaiden, potilaiden, työntekijöiden tai muiden opiskelijoiden turvallisuutta.

Jo hakuvaiheessa kannattaa tarkistaa onko koulutuksessa sellaisia vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle tai tutkinnon suorittamiselle. Tarvittaessa kannattaa keskustella terveydenhoitajan, lääkärin tai Riverian opiskeluhuollon henkilöstön kanssa.

On hakijan etu, että häntä ei valita sellaiseen koulutukseen, jossa hän ei terveydentilansa tai toimintakykynsä vuoksi voisi opiskella tai toimia työpaikalla. 

Mikäli hakijalla on ollut päihderiippuvuus, suosittelemme ennen alan opintoihin hakeutumista vähintään kahden vuoden raittiutta.
Pääsääntöisesti emme valitse korvaushoidossa olevia hakijoita opiskelemaan sosiaali- ja terveysalaa. Hakijan tulee ilmoittaa korvaushoidosta jo hakeutumisen yhteydessä, jotta yksilöllinen tilannearvio soveltuvuudesta voidaan tehdä.

Lisätietoja terveydentilavaatimuksista Opintopolku.fi -palvelussa Hakijan terveys ja toimintakyky.

Lisätietoja terveydentilan arvioinnista hakuvaiheessa.

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelu järjestetään oppilaitoksen tiloissa. Haastattelukutsu lähetetään sähköpostitse.

Haastatteluja järjestetään jatkuvan haun aikataulun mukaisesti.

Valintahaastattelut järjestetään oppilaitoksessa jatkuvan haun aikataulun mukaisesti.

Opintojen jälkeen

Ammattitutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Työpaikkoja ovat julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin toimintaympäristöt.

Tulosta