Logistiikan perustutkinto | Logistiikka-ala

Linja-autonkuljettaja

Linja-autonkuljettaja on palveluammatti. Linja-autolla kuljetetaan matkustajia paikallis-, pikavuoro-, linja- ja tilausliikenteessä.

Koulutuksen tiedot

Tutkintotyyppi:

Perustutkinto

Hakuaika:

ilmoitetaan myöhemmin

Opintojen laajuus:

180 (osp)

Aloituspäivämäärä:

13.11.2023

Opintojen kesto:

2 - 3 vuotta

Opiskelutapa:

Lähiopiskelu

Paikkakunta:

Joensuu

Kampus:

Joensuu Jukolankatu

Lähipäivät:

Lähiopetusta on maanantaista perjantaihin klo 8-14.

Lähiopetuspäivien pituus voi vaihdella eri tutkinnon osissa. Työpaikoilla suoritettavat opinnot sovitaan yhdessä työnantajan kanssa.

Koulutuksen sisältö

Linja-autonkuljettaja kuljettaa matkustajia paikallis-, pikavuoro-, linja- ja tilausliikenteessä. Linja-autonkuljettajan työ on palveluammatti, jossa tarvitaan asiakaspalvelutaitoja.

Logistiikan telematiikka (GPS-paikannuslaitteet, erilaiset navigointijärjestelmät, älykortit, langattoman viestinnän laitteet) kuuluvat myös työtehtäviin.

Opintojen aikana tutuksi tulevat:

- tavara- ja henkilöliikenteen perustason ammattipätevyys
- linja-auton tavarankuljetusten hallinta
- linja-autokuljetukset
- ajokorttiin liittyvät teoria- ja ajo-opetukset
- BC- ja D-ajokortti.

Tutkinnon perusteet

Kenelle

Koulutus soveltuu alan monipuolisista työtehtävistä kiinnostuneille.

Opiskelijavalinta

Hakijan tulee täyttää 23-vuotta koulutuksen aikana. Koulutuksen alkaessa on oltava voimassa oleva B-luokan tai BC-luokan ajo-oikeus. Haastattelussa esitettävä ajokortti ja ote ajokorttirekisteristä.

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella.
Valintahaastattelut järjestetään oppilaitoksessa 5.9.2023 ja 12.1.2024.
Kutsu lähetetään sähköpostitse.

Perustiedot

B1.1 Toimiva peruskielitaito

Perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot.

Tutkinnossa on toimintakykyyn ja terveydentilaan liittyviä vaatimuksia. Terveydentilavaatimuksilla varmistetaan, että opiskelija on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä alan opintoihin oppilaitoksessa ja työpaikalla.
Opiskelijan terveydentila tai toimintakyky ei saa vaarantaa asiakkaiden, potilaiden, työntekijöiden tai muiden opiskelijoiden turvallisuutta.

Jo hakuvaiheessa kannattaa tarkistaa onko koulutuksessa sellaisia vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle tai tutkinnon suorittamiselle. Tarvittaessa kannattaa keskustella terveydenhoitajan, lääkärin tai Riverian opiskeluhuollon henkilöstön kanssa.

On hakijan etu, että häntä ei valita sellaiseen koulutukseen, jossa hän ei terveydentilansa tai toimintakykynsä vuoksi voisi opiskella tai toimia työpaikalla. 


Lisätietoja terveydentilavaatimuksista Opintopolku.fi -palvelussa Hakijan terveys ja toimintakyky.

Lisätietoja terveydentilan arvioinnista hakuvaiheessa.

Linja-autonkuljettajalla tulee olla D-ajokorttiin vaadittava näkökyky.

Opiskelijat valitaan haastattelun tai pääsy- ja soveltuvuuskokeen sekä tarvittaessa kielitestin perusteella.

Haastattelusta hakija voi saada maksimissaan 60 pistettä.
Pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija voi saada maksimissaan 10 pistettä.

Hakija voidaan jättää valitsematta, jos koulutuksen järjestäjä arvioi, ettei hakijalla ole valmiutta tutkinnon suorittamiseen.

Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hakijan kielellisiä edellytyksiä tavoitetutkinnon suorittamiseksi voidaan arvioida kielitestillä, joka sisältää haastattelun.

Opetus on maksutonta. Kustannuksia tulee työvaatteista, ajokorttilupahakemuksesta, D-teoria- ja ajokokeesta, EA1-kortista, hygieniapassista, tieturva-, työturva- ja tulityökorteista, digipiirturikorteista, ammattipätevyysmerkinnästä sekä lääkärintodistuksesta. Yhteensä n. 600 €.
Kaikille Riverian opiskelijoille suositellaan kannettavaa tietokonetta opiskelun työkaluksi. Opiskelijat hankkivat tietokoneen omakustanteisesti.

Opintojen jälkeen

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi siis jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Henkilöliikenteen ammattipätevyyden suorittanut kuljettaja voi toimia monipuolisissa kuljettajan tehtävissä. Linja-autonkuljettaja voi työskennellä kuljetusliikkeessä, linja-autoyhtiössä, taksinkuljettajana tai esim. kuljetusyrittäjänä.

Tulosta