Elintarvikealan perustutkinto | Elintarvikeala

Leipuri-kondiittori

Maistuva ammatti! Elintarvikkeiden valmistaja työskentelee hygienisissä tiloissa osana elintarvikkeiden valmistusprosessia. Leipuri-kondiittori valmistaa käsin ja koneellisesti ruoka- ja kahvileipiä, konditoriatuotteita ja leipomoeineksiä.

Koulutuksen tiedot

Tutkintotyyppi:

Perustutkinto

Hakuaika:

19.02.2024 - 20.03.2024

Opintojen laajuus:

180 (osp)

Aloituspäivämäärä:

ilmoitetaan myöhemmin

Opintojen kesto:

Opintojen kesto noin 3 vuotta.

Opiskelutapa:

Lähiopiskelu

Paikkakunta:

Nurmes

Kampus:

Nurmes

Lähipäivät:

Opetusta ja ohjausta on arkisin, pääsääntöisesti klo 8 ja 15 välillä. Aikataulut vaihtelevat tutkinnon osittain. 

Koulutuksen sisältö

Leipuri leipoo erilaisia leipiä, sämpylöitä, pullia ja monenlaisia muita kahvileipiä. Perinteisen leipurin ammattinimikkeen tilalla käytetään nykyisin työtehtävää kuvaavia nimikkeitä kuten taikinantekijä, ylöslyöjä tai paistaja. Taikinantekijä annostelee raaka-aineet ja valmistaa taikinan tai massan. Ylöslyöjä valmistaa taikinasta eri tuotteita ja paistaja huolehtii tuotteiden paistamisesta.

Kondiittori luo näyttäviä ja herkullisia kakkuja, leivoksia ja koristeista. Työ on lähes kokonaan käsityötä. Opinnoissa tutustutaan muun muassa konvehtien, makeisten ja jäätelöiden maailmaan sekä suolaisiin leipomotuotteisiin. Tutuksi tulevat myös erilaiset raaka-aineet ja tuotteet sekä niiden valmistaminen.

Opiskelu on innostavaa, luovaa ja käytännönläheistä, ja se räätälöidään aina yksilökohtaisesti opiskelijan oman mielenkiinnon mukaan.

Tutkinnon perusteet

Kustannukset

Oppivelvollisille opiskelu on maksutonta.

Opiskelijavalinta

Peruskoulun päättävät tai sen aikaisemmin päättäneet oppivelvolliset.

Suomen kielen kielitaitovaatimus on YKI 3 taitotaso B1.1 Toimiva peruskielitaito.

Terveydellisiä rajoitteita ovat jauhoallergia ja astma. Lisäksi rajoitteita voivat olla tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja ihottumat.

Valintaperusteet ammatilliseen perustutkintoon

Yhteishaun opiskelijavalinnat julkaistaan 13.6.2024. Opiskelupaikka on vahvistettava viimeistään 27.6.2024. Varasijoilta voi tulla valituksi 16.8.2024 saakka.

Opintojen jälkeen

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi siis jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Leipuri-kondiittorin työpaikkoja ovat
pienet tai keskisuuret leipomot
, teollisuusleipomot,
kaupan paistopisteet,
kahvila-konditoriat,
ravintolat ja
pitopalveluyritykset.

Tulosta