Leipuri-kondiittori

Elintarvikealan perustutkinto | Elintarvikeala

Leipuri-kondiittori

Maistuva ammatti! Elintarvikkeiden valmistaja työskentelee hygienisissä tiloissa osana elintarvikkeiden valmistusprosessia. Leipuri-kondiittori valmistaa käsin ja koneellisesti ruoka- ja kahvileipiä, konditoriatuotteita ja leipomoeineksiä.

Koulutuksen tiedot

Tutkintotyyppi:

Perustutkinto

Hakuaika:

18.02.2025 - 18.03.2025

Opintojen laajuus:

180 (osp)

Aloituspäivämäärä:

Elokuu 2025

Opintojen kesto:

Opintojen kesto noin 3 vuotta.

Opiskelutapa:

Lähiopiskelu

Paikkakunta:

Nurmes

Kampus:

Nurmes

Lähipäivät:

Opetusta ja ohjausta on arkisin, pääsääntöisesti klo 8 ja 15 välillä. Aikataulut vaihtelevat tutkinnon osittain. 

Koulutuksen sisältö

Elintarvikealan perustutkinnossa opiskelet leipuri-kondiittoriksi leipomoalalle. Koulutuksessa opit valmistamaan herkullisia konditoriatuotteita ja leipomoeineksiä sekä käsin että koneellisesti. Jos olet tarkka, kätevä käsistäsi ja visuaalisesti taitava herkkujen ystävä, ala sopii sinulle kuin nakutettu.

Leipurina leivot erilaisia leipiä, sämpylöitä, pullia ja monenlaisia muita leivonnaisia. Leipomoalalla työvaiheet ovat kokonaan tai osin automatisoituja, mutta leivontaan kuuluu myös paljon käsityötä. Työtehtävissä tarvitaan siis kädentaitoja, tarkkuutta, hyvää muoto- ja väritajua sekä sommittelu- ja koristelutaitoa.

Perinteisen leipurin ammattinimikkeen tilalla käytetään nykyisin työtehtävää kuvaavia nimikkeitä, kuten taikinantekijä, ylöslyöjä ja paistaja.

Kondiittorina luot näyttäviä ja herkullisia kakkuja, leivoksia ja koristeista. Työ on lähes kokonaan käsityötä. Opinnoissa tutustut muun muassa konvehtien, makeisten ja jäätelöiden maailmaan sekä erilaisiin leipomotuotteisiin. Tutuksi tulevat myös monenlaiset raaka-aineet.

Opiskelu on innostavaa, luovaa ja käytännönläheistä, ja se räätälöidään aina opiskelijan oman mielenkiinnon mukaan.

Opintojen aikana sinulle tulevat tutuiksi
- tuotteiden valmistuksessa käytettävät raaka-aineet
- tuotannon koneet, laitteet ja työvälineet
- ruoka- ja kahvileipien valmistus
- konditoriatuotteiden valmistus
- elintarvikkeiden myymälätoiminnot
- elintarvikkeiden valmistus kansainvälisessä ympäristössä
- elintarvikealan hygienia.

Tutkinnon perusteet

Kustannukset

Oppivelvollisille opiskelu on maksutonta.

Opiskelijavalinta

Voit hakea koulutukseen, jos olet peruskoulun tänä vuonna tai aikaisemmin päättänyt oppivelvollinen.

Ala sopii sinulle, jos olet tarkka ja tykkäät nopea tempoisesta työskentelystä sekä sinulla on hyvä fyysisen kunto.

Suomen kielen kielitaitovaatimus on YKI 2 tai A2.2 Kehittyvä peruskielitaito.

Alalla työskentelyä voivat rajoittaa muun muassa jauhoallergia ja astma, ihottumat sekä jotkin tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

Valintaperusteet ammatilliseen perustutkintoon

Yhteishaun opiskelijavalinnat julkaistaan 12.6.2025. Opiskelupaikka on vahvistettava viimeistään 26.6.2025. Varasijoilta voi tulla valituksi 15.8.2025 saakka.

Opintojen jälkeen

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi siis jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Työpaikkoja tarjoavat pienet tai keskisuuret leipomot, teollisuusleipomot, kaupan paistopisteet, kahvila-konditoriat, ravintolat tai pitopalveluyritykset.

Tulosta