Esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinto | Kulttuuriala
Lavastustekniikan osaamisala
Esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnossa, lavastustekniikassa saa monipuoliset taidot, runsaasti henkilökohtaista ohjausta ja verkostoja osaamisen päivittämiseksi. Hakija pääsee etenemään yksilöllisesti, ja yhdistämään työn ja opiskelun tarkoituksenmukaisesti. Myös mahdollisuus opiskella erikoistekniikoita.
Koulutuksen tiedot
Tutkintotyyppi:
Ammattitutkinto
Hakuaika:
non stop
Opintojen laajuus:
150 (osp)
Opintojen kesto:
noin 1 vuosi
Opiskelutapa:
Monimuoto-opiskelu
Paikkakunta:
Outokumpu
Kampus:
Outokumpu
Lähipäivät:
Lähiopetuspäiviä on keskimäärin joka toinen kuukausi, maanantaisin ja tiistaisin Outokummun koulutusyksikössä lavastustekniikan hallitiloissa. Muuna aikana osaamista kartutetaan työpaikalla, tutkintoon kuuluvissa työtehtävissä.
Koulutuksen sisältö
Lavastustekniikan ammattilainen rakentaa ja valmistaa lavasteita esittävien alojen tarpeisiin. Hän toimii osana tuotantoryhmää, joka luo elämyksiä yleisölle. Hän suunnittelee ja toteuttaa luovia ja teknisiä tilaratkaisuja esimerkiksi näyttämölle. Lavastusteknikko luo vaikutelman erilaisista materiaalipinnoista ja huomioi materiaaleissa kestävän kehityksen. Hän hyödyntää nykyteknologiaa myös lavastussuunnittelussa.
Koulutukseen sisältyy mm. seuraavia aihealueita tutkinnon osista riippuen:
- plastinen sommittelu eri materiaaleista ja mittakaavoissa
- fondimaalaus
- kolmiulotteisten pintojen teko eri materiaaleista
- erilaiset pintakäsittelytekniikat lavastuksiin
- lavasterunkojen tekeminen eri materiaaleista
- valo- ja äänitekniikan merkitys lavasteisiin
- 3D-sovelluksen käyttö suunnittelussa
- erilaiset korttikoulutukset, mm. tulityökortti
Koulutuksessa on mahdollisuus osallistua tilaustöiden toteutukseen.
Monimuoto-opiskelu (lähi- ja etäopiskelu sekä työpaikalla tapahtuva oppiminen) mahdollistaa tutkinnon suorittamisen työn ohessa. Myös yksittäisen tutkinnon osan suorittaminen on mahdollista esim. Lavasterakentaminen pintakäsittelymenetelmin 35 osp.
Kenelle
Koulutus sopii henkilölle, joka haluaa täydentää aiempaa osaamistaan. Hakijalta edellytetään työkokemusta lavastustekniikan työtehtävistä tai aikaisempaa kädentaitoihin liittyvää koulutusta.
Opiskelijavalinta
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastatteluja järjestetään jatkuvan haun aikataulun mukaisesti. Kutsu lähetetään sähköpostitse.
Perustiedot
B1.2 Sujuva peruskielitaito
Perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot
Pölyallergia voi estää puun työstämisen ja vaikuttaa alalla työskentelyyn. Työ vaatii fyysistä toimintaa, ja materiaalin työstämisessä käytetään erilaisia koneita.
Opiskelijat valitaan haastattelun sekä tarvittaessa kielitestin perusteella. Haastattelusta hakija voi saada maksimissaan 60 pistettä. Hakija voidaan jättää valitsematta, jos koulutuksen järjestäjä arvioi, ettei hakijalla ole valmiutta tutkinnon suorittamiseen.
Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hakijan kielellisiä edellytyksiä tavoitetutkinnon suorittamiseksi voidaan arvioida kielitestillä, joka sisältää haastattelun.
Opetus on maksutonta. Kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista ja viranomaismaksuista.
Opintojen jälkeen
Ammattitutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.
Työpaikkoja ovat teatteri- ja oopperatalot, teatteri- ja tanssiryhmät, konsertti- ja monitoimisalit, audiovisuaaliset tuotannot kuten elokuvat ja suoratoistosarjat sekä festivaali- ja tapahtumatuotannot.





