Esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinto | Kulttuuriala

Lavastustekniikan osaamisala

Esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnossa, lavastustekniikassa saa monipuoliset taidot, runsaasti henkilökohtaista ohjausta ja verkostoja osaamisen päivittämiseksi. Hakija pääsee etenemään yksilöllisesti, ja yhdistämään työn ja opiskelun tarkoituksenmukaisesti. Myös mahdollisuus opiskella erikoistekniikoita.

Koulutuksen tiedot

Tutkintotyyppi:

Ammattitutkinto

Hakuaika:

non stop

Opintojen laajuus:

150 (osp)

Opintojen kesto:

noin 1 vuosi

Opiskelutapa:

Monimuoto-opiskelu

Paikkakunta:

Outokumpu

Kampus:

Outokumpu

Lähipäivät:

Lähiopetuspäiviä on keskimäärin joka toinen kuukausi, maanantaisin ja tiistaisin Outokummun koulutusyksikössä lavastustekniikan hallitiloissa. Muuna aikana osaamista kartutetaan työpaikalla, tutkintoon kuuluvissa työtehtävissä.

Koulutuksen sisältö

Lavastustekniikan ammattilainen rakentaa ja valmistaa lavasteita esittävien alojen tarpeisiin. Hän toimii osana tuotantoryhmää, joka luo elämyksiä yleisölle. Hän suunnittelee ja toteuttaa luovia ja teknisiä tilaratkaisuja esimerkiksi näyttämölle. Lavastusteknikko luo vaikutelman erilaisista materiaalipinnoista ja huomioi materiaaleissa kestävän kehityksen. Hän hyödyntää nykyteknologiaa myös lavastussuunnittelussa.

Koulutukseen sisältyy mm. seuraavia aihealueita tutkinnon osista riippuen:
- plastinen sommittelu eri materiaaleista ja mittakaavoissa
- fondimaalaus
- kolmiulotteisten pintojen teko eri materiaaleista
- erilaiset pintakäsittelytekniikat lavastuksiin
- lavasterunkojen tekeminen eri materiaaleista
- valo- ja äänitekniikan merkitys lavasteisiin
- 3D-sovelluksen käyttö suunnittelussa
- erilaiset korttikoulutukset, mm. tulityökortti

Koulutuksessa on mahdollisuus osallistua tilaustöiden toteutukseen.

Monimuoto-opiskelu (lähi- ja etäopiskelu sekä työpaikalla tapahtuva oppiminen) mahdollistaa tutkinnon suorittamisen työn ohessa. Myös yksittäisen tutkinnon osan suorittaminen on mahdollista esim. Lavasterakentaminen pintakäsittelymenetelmin 35 osp.

Tutkinnon perusteet

Kenelle

Koulutus sopii henkilölle, joka haluaa täydentää aiempaa osaamistaan. Hakijalta edellytetään työkokemusta lavastustekniikan työtehtävistä tai aikaisempaa kädentaitoihin liittyvää koulutusta.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastatteluja järjestetään jatkuvan haun aikataulun  mukaisesti. Kutsu lähetetään sähköpostitse.

Perustiedot

B1.2 Sujuva peruskielitaito

Perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot

Pölyallergia voi estää puun työstämisen ja vaikuttaa alalla työskentelyyn. Työ vaatii fyysistä toimintaa, ja materiaalin työstämisessä käytetään erilaisia koneita.

Opiskelijat valitaan haastattelun sekä tarvittaessa kielitestin perusteella. Haastattelusta hakija voi saada maksimissaan 60 pistettä. Hakija voidaan jättää valitsematta, jos koulutuksen järjestäjä arvioi, ettei hakijalla ole valmiutta tutkinnon suorittamiseen.

Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hakijan kielellisiä edellytyksiä tavoitetutkinnon suorittamiseksi voidaan arvioida kielitestillä, joka sisältää haastattelun.

Opetus on maksutonta. Kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista ja viranomaismaksuista.

Opintojen jälkeen

Ammattitutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Työpaikkoja ovat teatteri- ja oopperatalot, teatteri- ja tanssiryhmät, konsertti- ja monitoimisalit, audiovisuaaliset tuotannot kuten elokuvat ja suoratoistosarjat sekä festivaali- ja tapahtumatuotannot.

Lavasterakentamisen opiskelija maalaa lavastetta.
Lavasterakentamisen opiskelijoiden tekemiä lavasteita.
Lavasterakentamisen opiskelija muotoilee lavastetta sahalla.
Lavasterakentamisen opiskelija maalaa lavastetta.
Lavasterakentamisen opiskelijat tekemässä lavasteita oppitunnilla.
Tulosta