Logistiikan perustutkinto | Logistiikka-ala

Kuorma-autonkuljettaja

Kuorma-autonkuljettaja kuljettaa paketti- ja kuorma-autolla erilaisia tavaroita liikenteessä. Työhön kuuluu kuormankäsittelyä, asiakaspalvelua ja terminaalitoimintoja.

Koulutuksen tiedot

Tutkintotyyppi:

Perustutkinto

Hakuaika:

06.11.2023 - 01.12.2023

Opintojen laajuus:

180 (osp)

Aloituspäivämäärä:

15.02.2024

Opintojen kesto:

2 - 3 vuotta

Opiskelutapa:

Lähiopiskelu

Paikkakunta:

Joensuu

Kampus:

Joensuu Jukolankatu

Lähipäivät:

Lähiopetusta on maanantaista perjantaihin klo 8-14.

Lähiopetuspäivien pituus voi vaihdella eri tutkinnon osissa. Työpaikoilla suoritettavat opinnot sovitaan yhdessä työnantajan kanssa.

Koulutuksen sisältö

Kuorma-autonkuljettaja kuljettaa paketti- ja kuorma-autolla erilaisia tavaroita liikenteessä. Työssä käytetään erilaisia kuormausvälineitä, kuten trukkia, nosturia ja pyöräkuormaajaa.

Työhön kuuluu kuormankäsittelyä, asiakaspalvelua ja terminaalitoimintoja. Kuljettajalta vaaditaan ajokorttiasetuksen edellyttämä ajo-oikeus (ajokortti) ja kuljetusalan perustason ammattipätevyyskoulutus tavaraliikenteeseen.

Opintojen aikana tutuksi tulevat
- tavara- ja henkilöliikenteen perustason ammattipätevyys
- kuorma-auton, perävaunun ja työkoneiden rakenne ja huolto
- ajokorttiin liittyvät teoria- ja ajo-opetukset
- kappale- ja puutavaranosturin rakenne ja käyttö
- trukin ja pyöräkuormaajan rakenne ja käyttö
- asiakas- ja varastopalvelut
- ADR-ajolupa (vaarallisten aineiden kuljetus).

Tutkinnon perusteet

Kenelle

Koulutus soveltuu alan monipuolisista työtehtävistä kiinnostuneille.

Opiskelijavalinta

Hakijan tulee täyttää 21-vuotta koulutuksen aikana. Koulutuksen alkaessa on oltava voimassa oleva B-luokan ajo-oikeus. Haastattelussa on esitettävä ajokortti ja ote ajokorttirekisteristä.

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella.
Valintahaastattelut järjestetään oppilaitoksessa 5.9.2023 ja 12.1.2024.
Kutsu lähetetään sähköpostitse.

Perustiedot

B1.1 Toimiva peruskielitaito

Perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot.

Tutkinnossa on toimintakykyyn ja terveydentilaan liittyviä vaatimuksia. Terveydentilavaatimuksilla varmistetaan, että opiskelija on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä alan opintoihin oppilaitoksessa ja työpaikalla.

Opiskelijan terveydentila tai toimintakyky ei saa vaarantaa asiakkaiden, potilaiden, työntekijöiden tai muiden opiskelijoiden turvallisuutta.

Jo hakuvaiheessa kannattaa tarkistaa onko koulutuksessa sellaisia vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle tai tutkinnon suorittamiselle. Tarvittaessa kannattaa keskustella terveydenhoitajan, lääkärin tai Riverian opiskeluhuollon henkilöstön kanssa.

On hakijan etu, että häntä ei valita sellaiseen koulutukseen, jossa hän ei terveydentilansa tai toimintakykynsä vuoksi voisi opiskella tai toimia työpaikalla. 

Lisätietoja terveydentilavaatimuksista Opintopolku.fi -palvelussa Hakijan terveys ja toimintakyky.

Lisätietoja terveydentilan arvioinnista hakuvaiheessa.

Kuorma-autonkuljettajalla tulee olla BCE-ajokorttiin vaadittava näkökyky.

Opiskelijat valitaan haastattelun tai pääsy- ja soveltuvuuskokeen sekä tarvittaessa kielitestin perusteella.

Haastattelusta hakija voi saada maksimissaan 60 pistettä.
Pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija voi saada maksimissaan 10 pistettä.

Hakija voidaan jättää valitsematta, jos koulutuksen järjestäjä arvioi, ettei hakijalla ole valmiutta tutkinnon suorittamiseen.

Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hakijan kielellisiä edellytyksiä tavoitetutkinnon suorittamiseksi voidaan arvioida kielitestillä, joka sisältää haastattelun.

Opetus on maksutonta. Kustannuksia tulee työvaatteista, ajokorttilupahakemuksesta, C-teoria- ja ajokokeesta, ADR-kortista, hygieniapassista, EA1-, tieturva-, työturva- ja tulityökorteista, digipiirturikortista, ammattipätevyysmerkinnästä sekä lääkärintodistuksesta Yhteensä. n. 700 €.
Kaikille Riverian opiskelijoille suositellaan kannettavaa tietokonetta opiskelun työkaluksi. Opiskelijat hankkivat tietokoneen omakustanteisesti.

Opintojen jälkeen

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi siis jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Tavaraliikenteen ammattipätevyyden suorittanut kuljettaja voi toimia kuljettajan tehtävissä monenlaisissa kuljetusalan yrityksissä kuten kuljetusliikkeissä tai varastoterminaaleissa.

Tulosta