Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto | Kone-, metalli- ja muoviala

Koneasentaja | Koneistaja | Levyseppähitsaaja | Muovi- ja kumituotevalmistaja

Kone- ja tuotantotekniikan alalla on kysyntää osaajista ja työllisyysnäkymät ovat hyvät. Ala edellyttää kiinnostusta tekniikan taitoihin ja käsillä tekemiseen!

Koulutuksen tiedot

Tutkintotyyppi:

Perustutkinto

Hakuaika:

19.02.2024 - 20.03.2024

Opintojen laajuus:

180 (osp)

Aloituspäivämäärä:

ilmoitetaan myöhemmin

Opintojen kesto:

Opintojen kesto noin 3 vuotta.

Opiskelutapa:

Lähiopiskelu

Paikkakunta:

Joensuu

Kampus:

Joensuu Peltola

Lähipäivät:

Opetusta ja ohjausta on arkisin, pääsääntöisesti klo 8 ja 15 välillä. Aikataulut vaihtelevat tutkinnon osittain. 

Koulutuksen sisältö

Koneasentaja asentaa, huoltaa ja korjaa erilaisia koneita ja laitteistoja. Työn tarkoituksena on korjata vikoja ja varmistaa, että koneet toimivat tehokkaasti ja turvallisesti.

Koneistajan työ on tarkkaa ja vaatii teknistä osaamista. Koneistaja valmistaa metallista koneenosia. Työmenetelmiä ovat sorvaus, jyrsintä ja CNC-koneistus. Koneistajista on koko ajan kysyntää teollisuuden työpaikoissa!

Levyseppähitsaaja erikoistuu hitsaamiseen ja levyseppätöihin. Hän valmistaa ja kokoaa metallisia laitteita ja rakenteita. Työssä käytetään erilaisia hitsausmenetelmiä, joilla yhdistetään metallikappaleita toisiinsa. Työelämässä voi erikoistua levysepäksi tai hitsaajaksi.

Muovi- tai kumituotevalmistaja valmistaa ja muotoilee tuotteita muovista ja kumista. Hän valmistelee ja sekoittaa oikeat raaka-aineet sekä käyttää valmistuskoneita. Työssä käytetään erilaisia valmistusmenetelmiä.

Tutkinnon perusteet

Kustannukset

Oppivelvollisille opiskelu on maksutonta.

Opiskelijavalinta

Peruskoulun päättävät tai sen aikaisemmin päättäneet oppivelvolliset.

Suomen kielen kielitaitovaatimus on YKI 3 taitotaso B1.1 Toimiva peruskielitaito.

Valintaperusteet ammatilliseen perustutkintoon

Yhteishaun opiskelijavalinnat julkaistaan 13.6.2024. Opiskelupaikka on vahvistettava viimeistään 27.6.2024. Varasijoilta voi tulla valituksi 16.8.2024 saakka.

Opintojen jälkeen

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi siis jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Koneasentajien työpaikkoja ovat tuotantolaitokset, konepajat, kuljetusalan yritykset, rakennusliikkeet, voimalaitokset, kaivokset, telakat ja laivateollisuus.

Koneistajilen työpaikkoja on metalli- ja muovituotteita valmistavissa yrityksissä sekä konepajoilla.

Levyseppähitsaajien työpaikkoja ovat metalli- ja konepajat ja ohut- ja vahvalevyrakenteita sekä teräsrakenteita valmistavat yritykset.

Muovi- ja kumituotevalmistajien työpaikkoja on muovi- ja lääketeollisuuden tuotteita ja komponentteja valmistavissa tehtaissa ja yrityksissä.

Tulosta