Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | Ravintola- ja catering-ala
Kokki | Tarjoilija
Tarjoilijan työ on asiakaspalvelua ja myyntityötä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Kokkina tunnet elintarvikkeet ja raaka-aineet sekä osaat niiden käsittelyn. Toimit ruoanvalmistuksen tehtävissä valmistaen maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot.
Koulutuksen tiedot
Tutkintotyyppi:
Perustutkinto
Hakuaika:
05.12.2024 - 12.02.2025
Opintojen laajuus:
180 (osp)
Aloituspäivämäärä:
16.04.2025
Opintojen kesto:
2 - 3 vuotta
Opiskelutapa:
Lähiopiskelu
Paikkakunta:
Joensuu
Kampus:
Joensuu Niskala
Lähipäivät:
Lähiopetusta on maanantaista perjantaihin klo 8-16 välillä.
Koulutuksen sisältö
Tarjoilijan työ on asiakaspalvelua ja myyntityötä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa.
Kokkina tunnet elintarvikkeet ja raaka-aineet sekä osaat niiden käsittelyn. Toimit ruoanvalmistuksen tehtävissä valmistaen maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittaneena osaat
- toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
- palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti
- hyödyntää ammattisanastoa ja kulttuurien tuntemusta
- toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti sekä hygieniavaatimusten ja vastuullisen toimintatavan mukaisesti.
Perustutkinnossa voit erikoistua tarjoilu- tai ruoanvalmistustehtäviin.
Tutkinnon suorittaneena tarjoilijana osaat
- toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
- kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä ruoka- ja juomatuotteita
- esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.
Tutkinnon suorittaneena kokkina osaat
- toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
- valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
- laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle asiakasmäärälle.
Koulutus järjestetään, jos hakijoita on riittävästi.
Kustannukset
Opetus on maksutonta. Kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista ja työvaatteista. Kaikille Riverian opiskelijoille suositellaan kannettavaa tietokonetta opiskelun työkaluksi. Opiskelijat hankkivat tietokoneen omakustanteisesti.
Oppivelvolliselle opiskelusta ei aiheudu kustannuksia. Oppilaitos tarjoaa oppikirjat, -materiaalit ja opiskelussa tarvittavat työasut ja -välineet sekä kannettavan tietokoneen.
Opiskelijavalinta
Koulutus soveltuuu sinulle, jos olet kiinnostunut ruokaelämysten tuottamisesta asiakkaille erilaisissa ravitsemisalan yrityksissä ja toimipaikoissa etkä pelkää fyysistä työtä.
Alalla toimiminen edellyttää hyvää fyysistä ja henkistä kuntoa. Terveydellisiä rajoitteita voivat olla allergiat sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet.
Opiskelijat valitaan pääsy- ja soveltuvuuskokeen ja haastattelun perusteella.
Pääsy- ja soveltuvuuskokeen teet verkossa. Testilinkki ja ohje lähetetään sinulle sähköpostilla.
Haastattelut järjestetään oppilaitoksessa 24.–25.2.2025.
Saat haastattelukutsun sähköpostitse. Vain verkkotestin tehneet voidaan kutsua haastatteluun. Opiskelijat valitaan näiden tulosten perusteella.
Lue tarkemmat valintaperusteet.
Jos äidinkielesi ei ole suomi, liitä hakemukselle todistus suomen kielen taidostasi. Katso hyväksytyt todistukset kielitaidosta.
Opintojen jälkeen
Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.
Tarjoilija työskentelee ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa.
Kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä