Artesaani | lavasterakentaminen

Taideteollisuusalan perustutkinto | Taideteollisuusala

Artesaani lavasterakentaminen

Käytännön tekemistä ja harjoittelua hyvässä porukassa koulutuksessa, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia työllistyä luoville aloille.

Koulutuksen tiedot

Tutkintotyyppi:

Perustutkinto

Hakuaika:

18.02.2025 - 18.03.2025

Opintojen laajuus:

180 (osp)

Aloituspäivämäärä:

Elokuu 2025

Opintojen kesto:

Opintojen kesto noin 3 vuotta.

Opiskelutapa:

Lähiopiskelu

Paikkakunta:

Outokumpu

Kampus:

Outokumpu

Lähipäivät:

Opetusta ja ohjausta on arkisin, pääsääntöisesti klo 8 ja 15 välillä. Aikataulut vaihtelevat tutkinnon osittain. 

Koulutuksen sisältö

Riverian tuotteen valmistuksen osaamisalalla, taideteollisuusalan perustutkinnossa koulutetaan lavasterakentamisen artesaaneja. Riverian Outokummun yksikön lavasterakentamisen koulutus on arvostettu ympäri Suomen.

Lavasterakentajana pääset valmistamaan lavasteita teatteriesityksiin, elokuvatuotantoihin, museonäyttelyihin tai tapahtumiin. Työstät materiaaleja käsin ja erilaisia työstökoneita apuna käyttäen. Toteutat opinnoissa käytännönläheisesti ja monipuolisesti erilaisia tilaustöitä.

Koulutuksessa sinulle tulevat tutuksi
- erilaiset pintakäsittelytekniikat lavastuksiin
- kolmiulotteisten pintojen teko eri materiaaleista
- lavasterunkojen tekeminen eri materiaaleista
- plastinen sommittelu, muotoilu
- tekniset piirustukset
- mediataidot, 3D-ohjelmat

Tutkinnon perusteet

Kustannukset

Oppivelvollisille opiskelu on maksutonta.

Opiskelijavalinta

Voit hakea koulutukseen, jos olet peruskoulun tänä vuonna tai aikaisemmin päättänyt oppivelvollinen.

Ala sopii sinulle, jos olet luova ja pidät käsillä tekemisestä ja työtehtävien vaihtelevuudesta. Työ vaatii paljon fyysistä tekemistä, ja materiaalin työstämisessä käytetään erilaisia koneita.

Suomen kielen kielitaitovaatimus on YKI 3 taitotaso B1.1 Toimiva peruskielitaito.

Pölyallergia voi estää puun työstämisen ja vaikuttaa alalla työskentelyyn. Työ vaatii fyysistä toimintaa, ja materiaalin työstämisessä käytetään erilaisia koneita.

Opiskelijat valitaan pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeella selvitetään oppimis- ja opiskeluvalmiuksiasi, motivaatiotasi ja vuorovaikutustaitojasi. Kokeeseen sisältyy 
1. verkossa tehtävä testi
2. haastattelu ja alakohtaiset tehtävät.

Lähetämme verkkotestin linkin ja haastattelukutsun hakemuksellasi olevaan sähköpostiosoitteeseen.

Jos olet hakenut useille eri aloille, on mahdollista, että saat kutsun useaan kokeeseen.  Osallistu kaikkiin kokeisiin, joihin saat kutsun

Haastatteluaika ja -paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Haastattelun yhteydessä sinua pyydetään esittämään työnäytteitä tai portfolio, joista käy ilmi soveltuvuutesi alalle. Kokoa portfolio kiinnostuksesi kohteesta/kohteista tai harrastuksistasi. Vaihtoehtoisesti tai lisäksi voit tuoda mukanasi tuotteen tai tuotteita, jotka olet itse tehnyt. Niiden avulla voit esitellä harrastuneisuuttasi sekä perustaitojasi.

Portfoliossa tärkeää ovat kuvat. Esitysmuodon ja -tekniikan voit päättää itse. Ota portfolio tai työnäyte mukaan haastatteluun ja valmistaudu esittelemään se. Portfolio on mahdollista esittää myös sähköisessä muodossa.

Kokeesta voi saada maksimissaan 10 pistettä. Jos hakija ei osallistu pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, häntä ei valita opiskelijaksi.

Valintaperusteet ammatilliseen perustutkintoon

Yhteishaun opiskelijavalinnat julkaistaan 13.6.2024. Opiskelupaikka on vahvistettava viimeistään 26.6.2025. Varasijoilta voi tulla valituksi 15.8.2025 saakka.

Opintojen jälkeen

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi siis jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Työpaikkoja ovat teatteri- ja oopperatalot, teatteri- ja tanssiryhmät, konsertti- ja monitoimisalit, museot, elokuvatuotannot sekä festivaalit ja tapahtumat. Monet toimivat alalla myös yrittäjinä.

Tulosta