Opiskelijatarina, Taitaja

Kokeilusta harrastukseksi – ammattaitokilpailut veivät Anna-Sofian mennessään

Automaalari Anna-Sofia Tiainen lähti alun perin opettajansa kannustamana yhteen ammattitaitokisaan kokeilemaan taitojaan. Nyt takana on neljä kilpailua, ja nälkä kasvaa syödessä.

Joensuulainen Anna-Sofia Tiainen, 21, opiskelee Riveriassa jo toista tutkintoaan. Hän on kouluttautunut automaalariksi, ja nyt meneillään ovat koripuolen opinnot. Anna-Sofia kiinnostui autoalasta alun perin siksi, että halusi oppia korjaamaan ja kunnostamaan omia autojaan oikeaoppisesti ja kestävästi. Maalaamisessa häntä kiehtoo se, miten oma kädenjälki alkaa vähitellen muuttua yksittäisistä maaliviivoista kokonaisuudeksi.

Riveriassa opetus on Anna-Sofian mukaan hyvin työelämälähtöistä. Monimutkaisia taidekuvia ei autonpelteihin maalata, vaan keskitytään sellaisiin asioihin, joita työelämässäkin tulee eteen.

– Suomessa on vain muutama ihminen, joka tekee rekannuppeihin niitä isoja maalauksia. Ehkä sellaistakin voisi joskus tehdä, mutta ensin on osattava perusasiat, Anna-Sofia pohtii.

Anna-Sofia lähti ensimmäiseen Taitaja-kilpailuun opettajansa Tommi Kaasisen innostamana. Kaasinen itse on toiminut kilpailuissa automaalauksen eksperttinä.


”Kilpailen itseäni vastaan”


Autonmaalaus on vienyt Anna-Sofian siinä määrin mukanaan, että hän on lähtenyt kisaamaan ammattitaitokilpailuihin ja niittänyt niissä myös menestystä.

– Opettajani kysyi pari vuotta sitten, mentäisiinkö yhdessä Taitaja-kilpailuihin. Sanoin, että mennään vaan, ja sitten se lähtikin vähän lapasesta, Anna-Sofia naurahtaa.

Anna-Sofia sijoittui jo ensimmäisessä Taitaja-kisassaan hopealle. Hopeaa tuli myös seuraavana vuonna. Taitajan lisäksi hän ollut myös kansainvälisissä World Skills- ja Euro Skills -kilpailuissa. Vuoden 2023 Euro Skills -kilpailusta napsahti neljännen sijan lisäksi Medallion for Excellence -tunnustus keskivertoa paremmasta suorituksesta.

Anna-Sofia suhtautuu kuitenkin menestykseensä rauhallisesti.

– Lähtökohtaisesti kilpailen aina itseäni vastaan. Kisoissa näkee hyvin, millä tasolla on ammatillisesti. Parasta on se, kun pääsee näyttämään, että oikeasti osaa.

Omina vahvuuksinaan Anna-Sofia näkee rauhallisuuden ja suunnitelmallisuuden. Hän ei lähde suin päin sutimaan, vaan miettii ensin rauhassa, miten lähtee mitäkin työtä tekemään.

Anna-Sofia kannustaa myös muita opiskelijoita lähtemään mukaan ammattitaitokisoihin. Siellä kun voi tapahtua vaikka mitä. Pääosin mukavia juttuja, joskaan kommelluksiltakaan ei aina voi välttyä. Matkustettuaan edellisiin kisoihin Gdanskiin vartijat pysäyttivät Anna-Sofian ja halusivat nähdä hänen maalaustarvikesalkkunsa sisällön.

– Kun he kysyivät, mitä salkussa on, piti hetki miettiä, miten selitän asian. Maaliruisku kun on englanniksi ”spray gun”, enkä oikein voinut sanoa sitä lentokentällä ääneen, Anna-Sofia muistelee.

Lopulta hänet vietiin lentokenttäpoliisin pakeille, ja asia ratkesi makeisiin nauruihin.

Anna-Sofia palkittiin vuoden 2023 Euro Skills -kilpailussa keskivertoa paremmasta suorituksesta Medallion for Excellence -palkinnolla.

Työtarjouksia maailmalta

Kisojen ansiosta Anna-Sofian lahjat on huomattu muuallakin, sillä hän on saanut työtarjouksia muun muassa yrittäjinä toimivilta tuomareilta ulkomaita myöten. Toistaiseksi hän on kuitenkin halunnut pysytellä kotona Joensuussa.

– Olen vähän sellainen kotihiiri, enkä oikein uskalla lähteä kovin kauas. Ainakaan vielä, hän lisää mutta huomauttaa, ettei ulkomaankomennus joskus tulevaisuudessa ole täysin poissuljettu.

On kiva tietää, että maailma on auki, jos sinne ikinä kutkuttaa lähteä. Sitä ennen kilpaileminen on mukava ja turvallinen tapa tutustua siihen vähitellen.

Harkitsetko kilpailemista ammattitaitokisoissa? Katso videolta Anna-Sofian terveiset!

Jaa somessa: