UKK – Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Yhteishaku

Lukion, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet eivät voi hakea perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa. He voivat hakea jatkuvassa haussa.

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville, joten oikea hakureitti on jatkuva haku.

Voit ilmoittaa muuttuneet yhteystietosi siihen oppilaitokseen, johon olet hakenut tai osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi

Voit toimittaa liitteet jollakin seuraavista tavoista:

  • suojatulla sähköpostilla: valitse vastaanottajaksi Nivel- ja terveystiedot
  • postitse: Riveria hakuneuvonta, PL 70, 80101 Joensuu
  • oppilaitokseen, käyntiosoite: Hakuneuvonta, Peltolankatu 4, Päätalo 1.kerros, 80220 Joensuu
  • Lisätietoja sivulla Harkintaan perustuva valinta.

Kyllä pitää. Sinua ei voida valita, jos et osallistu pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

Ajankohdat löytyvät Riverian sivulta Pääsy- ja soveltuvuuskokeet sekä Opintopolku -palvelusta.

Jos et saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, tee hakemus Riverian jatkuvassa haussa. Oppivelvollisen kannattaa hakea heti, kun yhteishaun tulokset on julkaistu. Lisätietoja sivulla Jäitkö ilman opiskelupaikkaa.

Hakija valitaan yhteishaussa ylimpään hakutoiveeseen, johon hänen valintapisteensä riittävät. Sen jälkeen hakijan alemmat hakutoiveet peruuntuvat automaattisesti. Hakija voi olla varasijalla ylempiin hakutoiveisiinsa.

Jos hakijalla on sekä matematiikan että äidinkielen oppimäärät yksilöllistettyinä, hän on mukana ainoastaan harkinnanvaraisessa valinnassa. Hakija ei voi tällöin tulla valituksi koulutukseen pistevalinnan kautta. Lisätietoja sivulla Harkintaan perustuva valinta.

Yhteishaun pisterajat löytyvät Opetushallituksen tilastopalvelusta

Kyllä kannattaa. Silloin varmistat, että sinulla on opiskelupaikka.

Jatkuva haku

  • Ammatillinen perustutkinto antaa laaja-alaisen ammatillisen perusosaamisen alan eri tehtäviin. Aikaisempaa koulutusta tai työkokemusta ei vaadita.
  • Ammattitutkinnossa saa perustutkintoa syvällisempää ja kohdennettua ammattitaitoa. Hakijalla tulisi olla suoritettuna alan perustutkinto tai alan työkokemusta.
  • Erikoisammattitutkinnossa saa ammattitutkintoa syvällisempää työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattitaitoa. Hakijalla tulee olla useamman vuoden työkokemus alan työtehtävistä sekä alan peruskoulutus.

Ensin kannattaa selvittää mitä Suomeen muuttaminen vaatii. Selvitettäviä asioita ovat mm. riittävät varat, oleskelulupa, sairasvakuutus sekä soveltuvua koulutus. Esimerkiksi infoFilandin sivulla Opiskelemaan Suomeen on kerrottu näistä aiheista.

Kun hakija on valittu opiskelijaksi, hän voi hakea oleskelulupaa. Opintojen on oltava tutkintoon johtavia. Oleskelulupa haetaan Maahanmuuttoviraston sähköisen asioinnin kautta.

Valintahaastatteluun osallistutaan paikan päällä oppilaitoksessa.

Kyllä. Kokonaan tai osittain englannin kielellä suoritettavat koulutukset löytyvät sivulta Studying in Riveria

Pääsäätöisesti koulutuksissa on aina joitakin lähipäiviä.

Opintoja suoritetaan henkilökohtaisen osaamaisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti. Perustutkinnossa opintojen kesto peruskoulupohjaisilla opiskelijoilla on noin kolme vuotta, ja lukion tai toisen ammatillisen tutkinnon suorittaneilla noin kaksi vuotta. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa opiskeluaika on noin puolitoista vuotta.

Perustutkinnoissa opinnot ovat päätoimisia päiväopintoja. Kokoaikatyön voi yhdistää vain saman alan opintoihin.

Varsinaisia kielikoulutuksia Riveriassa ei ole. Suomen kielen alkeet hallitseva voi hakeutua TUVA-koulutukseen, jossa kielitaitoa voi vahvistaa.
Järjestämme muutamassa tutkinnossa koulutusta, jotka alkavat englanniksi ja koulutuksen aikana opiskellaan suomen kieltä. Tarkempaa tietoa näistä koulutuksista sivulla Studying in Riveria.

Lähiopetuksen määrä vaihtelee hieman eri koulutuksissa. Lähiopetuksen määrä kerrotaan koulutuksen esittelysivulta.

Ura-ohjaajamme auttaa sinua mielellään, voit varata ajan uraohjaukseen ajanvarauskalenterista.

Voit tehdä avoimen hakemuksen. Hakemuksen saavuttua selvitämme onko koulutuksessa vapaita opiskelupaikkoja tai onko opiskelua mahdollista aloittaa. Olemme sinuun yhteydessä noin kuukauden kuluessa.

Oppisopimukseen tarvitset työpaikan, jossa voit tehdä koulutukseen liittyviä työtehtäviä vähintään 25 tuntia viikossa. Kun sinulla on työpaikka, voit ottaa yhteyttä oppisopimuksen koulutussuunnittelijaan, joka ohjaa asiassa eteenpäin. Lisätietoa oppisopimuksesta sekä eri alojen koulutussuunnittelijoiden yhteystiedot löytyvät oppisopimuksen sivulta.

Hakuvaiheessa riittää kopio ja sen ”epävirallinen” käännös. Opintojen alkaessa todistus tarvitaan. Hyväksymme suomen, ruotsin ja englannin kieliset todistukset. Jos todistuksesi on muun kielinen, keskustele omavalmentajasi kanssa, onko todistuksen kääntamiselle tarvetta. Kääntämisen voi tehdä virallinen kielenkääntäjä. Listan kääntäjistä löydät täältä: Auktorisoitujen kääntäjien rekisteri.