Opintojen rahoittaminen

Opintojen rahoittaminen

Opintoihin on useita tukia. Tukien saamiseen vaikuttaa:

  • koulutusmuoto eli se, onko opiskelu omaehtoista, oppisopimus vai työvoimakoulutus
  • opiskelumuoto eli onko opiskelu päätoimista vai sivutoimista
  • työmarkkina-asema: onko opiskelija koulutuksen alkaessa työtön työnhakija vai työsuhteessa
  • palkkatulot ja muut etuudet.

Perustutkinnon tai tutkinnon osan omaehtoinen opiskelu oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa on aina päätoimista. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa opiskelu voi olla sivutoimista, tähän vaikuttaa suoritettavien opintojen laajuus ja opiskeluaika.

Hakijan kannattaa selvittää tukimahdollisuudet etukäteen Kelalta tai TE-palveluilta. Vakuutus- tai eläkeyhtiöt voivat tukea opintoja, jos kyseessä on uudelleenkoulutus ammatillisena kuntoutuksena.

Opinnot ovat maksuttomia oppivelvollisille

Opiskelu on maksutonta oppivelvollisille (ei ammatillista tutkintoa ja peruskoulu päättynyt 1.1.2021 jälkeen). Oppilaitos tarjoaa opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit sekä tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet.  Päivittäisiin koulumatkoihin voi saada Kelan koulumatkatukea ilman omavastuuosuutta, jos koulumatka on vähintään seitsemän kilometriä yhteen suuntaan.

Päätoimisesti ammatillisessa oppilaitoksessa tai kansanopistossa, opiskeleva voi saada Kelan maksamaa opintotukea. Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Oppivelvollinen voi saada opintotukea, kun lapsilisän maksu on loppunut.

Asumiseen voi hakea yleistä asumistukea Kelalta samoin ehdoin kuin muutkin tuen saajat. Opintotuen asumislisään voivat hakea kansanopiston opiskelijat, jotka asuvat oppilaitoksen asuntolassa.

Kela korvaa päivittäisestä koulumatkasta syntyviä kustannuksia perustutkinnossa tai tutkintoon valmentavassa koulutuksessa (TUVA) tietyin edellytyksin. Oppivelvollinen voi saada tukea myös ammattitutkintoon. Sen sijaan kansanopistossa opiskelevana et ole oikeutettu koulumatkatukeen.

Lisätietoja Kelan sivuilla

Työttömyysetuuden saaja voi tietyin edellytyksin opiskella työttömyysetuudella lyhytkestoisesti tai sivutoimisesti. Päätoimisiin opintoihin voi hakea työttömyysetuutta enintään kaksi vuotta opintokokonaisuutta kohden. Ennen tuen myöntämistä TE-toimisto arvioi, parantaako koulutus ammattitaitoa ja mahdollisuuksia työmarkkinoilla ja täyttyvätkö muut edellytykset omaehtoisen opiskelun tukemiselle. Asiasta sovitaan oman TE-toimiston kanssa hyvissä ajoin ennen opintojen alkamista.

TE-palvelujen järjestämällä ammatillisella työvoimakoulutuksella voi lisätä ammattitaitoa ja mahdollisuuksia saada työtä. Työvoimakoulutuksessa saa samaa etuutta kuin työttömänä.

Lisätietoja Työmarkkinatorin sivuilla

Osa-aikaisessa työsuhteessa olevan on mahdollista opiskella sovitellulla työttömyysturvalla. Lomautettuna on mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella.

Ammatillisena kuntoutuksena järjestettävässä uudelleenkoulutuksessa vakuutus- tai eläkeyhtiö maksaa opiskelijalle kuntoutusrahaa opintojen ajan. Yrittäjänä voi rahoittaa opintoja tulojen, työttömyysetuuden ja uudelleenkoulutustuen lisäksi Työllisyysrahaston yrittäjän aikuiskoulutustuen turvin.

Lisätietoja työsuhteessa olevalle

Kaikki tutkinnot ja tutkinnon osat on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena, jos opiskelijalla on koulutukseen soveltuva työpaikka. Oppisopimusopiskelija saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Jos työantaja ei maksa palkkaa lähiopetuspäiviltä, voi saada opintososiaalisia etuja. Näitä ovat päiväraha ja matkakorvaus. Oppisopimuksella voi suorittaa tutkintoa tai hankkia lisäkoulutusta työn ohessa myös omassa yrityksessä.

Kelan kuntoutuspäätöksen tai vammaistuen perusteella voi saada tukea koulutukseen, joka mahdollistaa osallistumisen työelämään huolimatta sairaudesta tai vammasta. Kela tukee koulutuksen kautta myös nuorten ammatillista kuntoutumista.

Työntekijänä tai yrittäjänä voi saada Työeläkelaitoksen (TELA) maksamaa kuntoutusrahaa uudelleenkoulutukseen (ammatillinen kuntoutus), jos opiskelija ei pysty sairauden tai vamman vuoksi palaamaan entiseen työhön.

Maahanmuuttaja voi osallistua TE-palvelujen järjestämään kotoutumiskoulutukseen, jossa opiskellaan suomen kieltä ja tutustutaan suomalaiseen työelämään ja kulttuuriin.

Lisätietoja erityisestä tuesta

Omaehtoisessa tutkintokoulutuksen ja TUVA-koulutuksessa opiskelija voi hakea maksutonta asuntolapaikkaa Kiteeltä, Lieksasta, Nurmeksessa, Valtimolta ja Joensuusta. Asuntolavalinnoissa etusijalla ovat alle 18-vuotiaat, ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat, joilla on pitkä koulumatka tai huonot kulkuyhteydet.

Kansanopisto-opiskelijoille ja työvoimakoulutuksessa opiskelevalle asuminen on maksullista.

Perustutkinnossa opiskeleville (ei koske oppisopimus- tai työvoimakoulutusta) ja TUVA-koulutuksessa oleville Riveria tarjoaa aamupuuron sekä yhden maksuttoman aterian päivässä.