Jatkuvassa haussa opiskelijat valitaan haastattelun tai pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella.
Haastattelussa arvioidaan hakijan koulutustarvetta, kiinnostusta, motivaatiota ja uratavoitetta sekä edellytyksiä opintojen suorittamiseen ja työskentelyyn alalla.
Suomenkielisissä koulutuksissa on kielitaitovaatimuksia. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hakija voi osoittaa suomen kielen taitonsa toimittamalla hakuneuvontaan kopion yleisen kielitutkinnon (YKI) -todistuksesta. Jos hakija ei toimita todistusta suomen kielen taidosta, lähetetään kutsu kielitestiin sähköpostilla. Lisätietoa kielitaidon osoittamisesta.
Valitun on otettava opiskelupaikka vastaan ilmoitetussa määräajassa.
Opiskelupaikan vastaanottaneille lähetetään valintakirje, jossa on tarkemmat tiedot opintojen aloittamisesta.
Koulutuksen järjestäjä voi purkaa opiskelijavalinnan, jos hakija ei toimita pyydettyjä todistuksia koulutuksen järjestäjän ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja.
Varasijat ovat voimassa kahden viikon ajan valintapäätöksestä.
Joissain tutkinnoissa on erityisiä terveydentilavaatimuksia, jotka voivat muodostua esteeksi opiskelijavalinnalle.
Hakukohteissa voi olla tarkentavia valintakriteereitä. Opiskelijavalinnan edellytyksenä voi olla esim. pohjakoulutuksena aiemmin suoritettu lukio tai ammatillinen perustutkinto, suoritettu B-luokan ajokortti, vähimmäisikä tai alan työkokemus.
Tarkennetut koulutuskohtaiset valintaperusteet
Jatkuvan haun yleisten valintaperusteiden lisäksi koulutuksissa voi olla tarkentavia valintakriteerejä. Hakijalta voidaan edellyttää esimerkiksi 18-vuoden ikää, ajokorttia, alan työkokemusta tai tiettyä pohjakoulutusta. Haussa voidaan käyttää myös esivalintaa, jossa ennalta mainituin perustein valitaan haastatteluun tai pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen kutsuttavat hakijat.
Nämä tarkentavat kriteerit kuvataan koulutuskohtaisesti koulutuskalenterissa ja koulutuksen esittelysivuilla.