Elintarvikealan perustutkinto, Leipomoalan osaamisala
Hanki maistuva ammatti!
Valmistat ruoka- ja kahvileipiä, konditoriatuotteita ja leipomoeineksiä sekä käsin että koneellisesti. Leipomossa työskentelee kondiittoreita, leipureita ja leipomotyöntekijöitä.
Kenelle?
Sinulta edellytetään kädentaitoa, tarkkuutta, hyvää muoto- ja väritajua sekä sommittelu- ja koristelutaitoa. Vaikka esim. leipomoalalla työvaiheet ovat kokonaan tai osin automatisoituja, leivontaan kuuluu paljon myös käsityötä.
Mihin työllistyn?
Leipuri-kondiittorina työskentelet pienessä tai keskisuuressa leipomoissa, teollisuusleipomossa, kaupan paistopisteessä, kahvila-konditoriossa, ravintolassa tai pitopalveluyrityksessä.
Sovellunko alalle?
Terveydellisiä esteitä ovat jauhoallergia ja astma. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota tuki- ja liikuntaelinsairauksiin ja ihottumiin.
Koulutuksen sisältö
Opintojen aikana tutuksi tulevat:
- tuotteiden valmistuksessa käytettävät raaka-aineet
- tuotannon koneet, laitteet ja työvälineet
- ruoka- ja kahvileipien valmistus
- konditoriatuotteiden valmistus
- elintarvikkeiden myymälätoiminnot
- elintarvikkeiden valmistus kansainvälisessä ympäristössä
- elintarvikealan hygienia
Leipuri
Perinteisen leipurin ammattinimikkeen tilalla käytetään nykyisin työtehtävää kuvaavia nimikkeitä kuten taikinantekijä, ylöslyöjä tai paistaja. Taikinantekijä annostelee raaka-aineet ja valmistaa taikinan tai massan. Ylöslyöjä valmistaa taikinasta eri tuotteita ja paistaja huolehtii tuotteiden paistamisesta.
Kondiittori
Kondiittorina valmistat erilaisia makeita leivonnaisia, täytekakkuja, kääretorttuja ja pikkuleipiä. Kondiittorin työ on lähes kokonaan käsityötä.
Tutustu tutkinnon perusteisiin
Koulutuksen toteutus
Opiskelet yksilöllisesti oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmasi mukaisesti ja valmistut ammattiin noin kahdessa–kolmessa vuodessa. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista on koulutuksen aikana merkittävästi.
Opintojen kustannukset
Opetus on maksutonta. Opiskelukustannuksia tulee esim. työvaatteista ja -välineistä.
Hae tästä:
Nurmeksen koulutusyksikkö Leipuri-kondiittori, elintarvikealan perustutkinto.Haku avoinna 05.12.2020-03.12.2021 Joensuun koulutusyksikkö, Peltola Leipuri-kondiittori, elintarvikealan perustutkinto.
Haku avoinna 05.12.2020-03.12.2021
Yhteishaku
Yhteishaku ammatillisiin tutkintoihin ja Valmaan 23.2.–23.3.2021.
Oppisopimus
Kaikki tutkintoon johtava koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuksella!
Ota yhteyttä
Katso videolta miten tubettaja Pahalapsen ammatillinen uran on kehittynyt.
Kaupallinen yhteistyö.
Lahjakkaimmat opiskelijamme pääsevät kilpailemaan ammattitaidon SM-kilpailuihin, Taitajiin. Leipuri-kondiittoriopiskelija Janita Timonen osallistui kilpailuihin keväällä 2016 ja voitti hopeaa.