In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Näyttelijäntyön koulutus

Suhtaudu intohimoisesti näyttelemiseen!

Niittylahti
Irma Lehikoinen
Näyttelijäntyön koulutus

Niittylahti
Anne Keränen
Näyttelijäntyön koulutus

Niittylahti
Jaa
Etusivu > Hakijalle > Kansanopisto > Näyttelijäntyön koulutus

Kiinnostaako näyttelijäntyö?

Mitä?

  • Näyttelijäntyön koulutus, jossa on monipuolinen sisältö, korkeatasoinen opetus ja ainutlaatuinen mahdollisuus myös elokuvanäyttelemisen opiskeluun.
  • Kansanopistolinja, joka valmistaa alan jatko-opintoihin tai suoraan työelämään. Sopii myös täydennyskoulutukseksi.
  • Opinnoista peritään viikkomaksua, johon on mahdollista hakea opintotukea tai aikuiskoulutusrahaa.
  • Riverian kansanopistolla on yhteistyösopimus Taideyliopiston kanssa. Joitakin osia näyttelijäntyön opinnoista saa hyväksiluettua Teatterikorkeakoulun avoimen yliopiston opintoihin.

Kenelle?

  • Näyttelijäntyön koulutuksiin (esim. TeAK, TaY:n teatteri- ja näyttelijäntyön koulutus (NäTy) lisävalmiuksia hakeville
  • Kaikille näyttelijän, esiintyjän tai teatterialan töihin haluaville
  • Teatteria intohimoisesti harrastaville
  • Esiintymisrohkeuden kartuttamista haluaville

Milloin?

Näyttelijäntyön koulutus, kesto 10.8.2022–26.5.2023
Haku aukeaa 1.2.2022 ja kestää 31.7.2022
Hakijat kutsutaan haastatteluun. Haastatteluja järjestetään joustavasti kevään aikana sekä elokuun alussa.

Opintojen sisältö

Riveria kansanopiston näyttelijäntyön koulutuksessa opiskelet teatteri- ja elokuvatyötä: kokonaisilmaisua, läsnäoloa ja esiintymisrohkeutta tiiviissä yhteisössä. Koulutuksen sisällöt mukailevat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ensimmäisen vuoden opintoja. Keskeisiä sisältöjä ovat teatteri- ja elokuvatieto sekä esityksellisten ja draamallisten keinojen hallinta ja tuntemus. Lisäksi opintoihin sisältyy monologia, dialogia, improvisaatiota, rytmiikkaa, nykytanssia, akrobatiaa, aikidoa ja laulua.

Lisäksi perehdyt teatteri- ja esitystekniikkaan sekä kuvaan ja ääneen, mihin antaa mahdollisuuden yhteistyö Riverian Outokummun kulttuurialan opiskelijoiden kanssa (mm. äänityö, teatteri- ja esitystekniikka, lavaste rakentaminen, tanssi). Saat roppakaupalla kokemusta yleisön ja kameran edessä olemisesta, sekä kosketuksen ohjaamiseen. Lukuvuosi vaatii ammatillista asennetta: tahtoa tehdä näyttelijäntyötä ja sitoutumista työskentelyyn ryhmässä. Koulutusta luotsaa rautaisella ammattitaidolla näyttelijä (FIA), TeM Janne Hyytiäinen, ja lisäksi koulutuksessa opettaa useita eri alojen ammattilaisia.

Koulutuksen rakenne vuosikurssilla 2021-2022:

opintopisteet
57
Opiskelu kansanopistossa 1
Näyttelijäntyön perusteet 1 
Orientaatio 4
Pienoisnäytelmät 5
Improvisaatio 2
Monologi 2
Näyttelijäntaide 6
Näyttelijäntyön perusteet 2
Produktio 20
Elokuva 5
näyttelijäntyön perusteet 3 
Liikeilmaisu 5
liikunta
aikido
Tanssi 1
Laulu 2
Näyttelijäntaiteen markkinointi 2
Opintojen reflektio 2

Janne Hyytiäinen / näyttelijäntyön koulutuksen lehtori

Janne on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri (TeM), näyttelijä (FIA) ja on tehnyt pitkän uran eri teattereissa sekä TV- ja radioproduktioissa. Hän on näytellyt mm. Q-teatterin, Ryhmäteatterin ja Kansallisteatterin tuotannoissa. Merkittäviä valkokangastöitä ovat mm. roolit elokuvissa Klassikko ja Laitakaupungin valot. Tuorein rooli on vuodelta 2017 elokuvasta Toivon tuolla puolen. Televisiossa Janne on näytellyt mm. sarjoissa Taivaan tulet ja Helppo elämä. Opetustyön ohella hän tekee edelleen näyttelijäntöitä sekä opiskelee Teak:ssa opettajan pedagogisia opintoja.

Eveliina Pietarinen | musiikki ja laulu

Eveliina on Joensuun Konservatorion kansanmusiikin linjalta vuonna 2010 valmistunut ammattimuusikko, pääaineenaan laulu. Eve opiskelee parhaillaan Karelia-ammattikorkeakoulun kansanmusiikkilinjalla pääaineena laulu. Hän toimii myös näyttelijänä teattereissa ja säveltää ja sovittaa musiikkia teattereihin ja erinäisille kokoonpanoille.

Esa Hirvonen / näyttämöliikunta ja aikido

Esa on aikido-opettaja, arvoltaan 5.dan ja hän on toiminut taistelukoreografina ja näyttämötaistelun sekä -liikunnan opettajana vuodesta 1998. Hän ohjaa aikidoharjoituksia ja -leirejä Joensuussa sekä muualla Suomessa ja toimii Joensuu Aikikai ry:n pääohjaajana. Esa on tehnyt taistelukohtauksia n. 150 näytelmään ja kouluttanut ammatti- sekä harrastelijanäyttelijöitä teattereilla, kouluissa sekä opistoilla. Aikido-taustansa lisäksi Esa on koulutukseltaan opinto-ohjaaja ja työskentelee lehtorina. Näyttelijäntyön koulutuksessa hän hyödyntää aikidon ideologiaa ja tekniikoita laajentaen näyttelijöiden fyysistä ilmaisua sekä valmentaen näyttelijöille taitoja näyttävien taistelu- ja liikuntakohtausten tekemiseen.

Esa Huusari / Tuottaja, Hillyfield Studios

Esa opettaa video- ja tv-tuotantoa Riveria Outokummun koulutusyksikössä ja toimii tuottajana Hillyfield Studios-tuotantoyhtiössä (epävirallinen tuotantoyhtiö, joka on perustettu Riverian yhteisprojektien tuottamista varten). Näyttelijäntyön koulutuksen elokuvakurssiin sisältyy näytteleminen vuosittain yhteistuotantona toteutetussa Hillyfield Studios:n lyhytelokuvassa. Esa tekee tuottajana yhteistyötä myös näyttelijöiden kanssa.Koulutuksessa opettaa myös muita myöhemmin ilmoitettavia vierailevia asiantuntijoita.

Lisäksi

Koulutuksessa on myös muita vierailevia tuntiopettajia. Opiskelijoilla on käytettävissä oppilaitoksemme oppilashuollon palvelut, kuraattori, oppilaitospappi sekä terveydenhoitaja. Yhteistyö muiden alojen opiskelijoiden kanssa mahdollistaa myös esimerkiksi hyvinvointivalmentajien pitämät liikuntatunnit ja nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen opiskelijoiden pitämät seikkailu-elämykselliset tunnit, kuten seinäkiipeily.

Tavoitteet

Etenet opinnoissa sinulle henkilökohtaisesti laaditun oman oppimispolun mukaisesti aiempi kokemus ja koulutuksesi huomioiden. Tavoitteena on, että löydät oman ilmaisun ja läsnäolon näyttelijäntyössä, saat varmuutta työskentelyyn ja kehityt ammatillisesti. Tavoitteemme on myös antaa valmiuksia esimerkiksi Teatterikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston teatteri- ja näyttelijätyön koulutuksiin hakeville. Koulutus on ollut myös suora väylä näyttelijäntyön ammattiin kymmenille opiskelijoillemme. Yhteistyö esimerkiksi kaupunginteattereiden ja elokuvatuotantojen kanssa mahdollistaa sen, että näyttelijäkiinnityksiä produktioihin tehdään opiskelijoiden joukosta jo lukuvuoden aikana.

Hakeminen

Haku aukeaa 1.2.2022 ja kestää 31.7.2022

Hae koulutukseen tästä

Hakijat kutsutaan haastatteluun. Haastatteluja järjestetään joustavasti kevään aikana sekä elokuun alussa.

Opintojen kustannukset ja tuet

Opiskelumaksu on 67,50 €/viikko. Mikäli haluat asua oppilaitoksen asuntolassa, viikkomaksu on 152,50 €/viikko sisältäen opetuksen, asumisen ja ruokailut. Kaikilta hakemuksen lähettäneiltä tarkastetaan luottotiedot.

Työssäoppimisjaksoon liittyvät matkat ovat omakustanteisia. Opetukseen sisältyvät matkat, kuten siirtymiset kuvaus- ja esityspaikoille tai mahdolliset retket kustantaa oppilaitos.

Opintoihin on mahdollista hakea Kelan myöntämää opintotukea, ja asuntolassa asumiseen opintotuen asumislisää. Aikuisopiskelijat voivat hakea myös aikuiskoulutusrahaa.

Oppilaitoksen verkostojen avulla opiskelijoiden on mahdollista työllistää itseään opintojen aikana ja jälkeen esimerkiksi erilaisiin teatteriproduktioihin tai mainoskuvauksiin.

Opiskelijatarinat

Näyttelijäntyön opiskelija Johanna Immonen: Teatterikesä sytytti innostuksen ja tiedonjano vain kasvaa!

Näyttelijäntyön opiskelija Tiia Smura: Rohkeasti tavoitteita kohti!

Kati Häyrinen: Rajarikko-vuosi haastoi, innosti ja sytytti roihun jatkaa ammattinäyttelijänä!

Teatterikorkeakoulussa opiskeleva Justiina Saari:
Rajarikossa minulla oli mahdollisuus syventyä teatterin tekemiseen

Näyttelijä Toni Riihiluoma:
Monipuolinen Rajarikko-vuosi antaa eväät työelämään

Tutustu entisten oppijoiden kokemuksiin

Elokuvakurssin lyhytelokuvatuotanto. Katso myös, mitä tapahtui kulissien takana 2018: Mistä Lampaat kertoo?

Elokuvakurssin lyhytelokuvatuotanto. Katso myös, mitä tapahtui kulissien takana 2017: Le Nabot – Behind the Scenes

Elokuvakurssin lyhytelokuvatuotanto. Katso myös, mitä tapahtui kulissien takana 2016: Behind the scenes – Three Line Story

Elokuvakurssin lyhytelokuvatuotanto. Katso myös, mitä tapahtui kulissien takana 2015: Making of – Vaunu15