In English Russian Yhteystiedot Hanketoiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Puhevammaisten tulkkauksen erikoisammattitutkinto

Joensuu
Jaa
Etusivu > Hakijalle > Erikoisammattitutkinnot > Puhevammaisten tulkkauksen erikoisammattitutkinto

Erikoistu osaavaksi auttajaksi!

Puhevammaisten tulkkaustyössä käytetään ja sovelletaan erilaisia puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointikeinoja kunkin asiakkaan yksilöllisten tarpeiden ja hänelle kuntoutuksessa valittujen kommunikointikeinojen mukaan. Puhevammaisten tulkkina voit myös ohjata asiakkaan lähiympäristöä tämän kommunikoinnin erityispiirteissä.

Suoritettuasi Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkinnon osaat tulkita asiakkaan epäselvän puheen, ortografisen sanoman, piirtämisen, viittoman ja graafiset merkit puhuttuun ja kirjoitettuun muotoon, pystyt avustamaan kirjoittamisen, aakkostamisen, sormiaakkosten ja morsetuksen käytössä ja hallitset bliss-symbolien käytön ja osaat tulkata bliss-kielisen viestin puheeksi ja puheen bliss-kieliseksi.

Kenelle?

Voit hakeutua tutkinnon suorittajaksi, jos sinulla on vähintään sosiaali- ja/tai terveys- tai kasvatusalan ammatillinen tutkinto tai vastaavat tiedot ja taidot sekä lisäksi alan työkokemusta noin viisi vuotta. Myös muu toiminta puhevammaisten henkilöiden parissa on voinut kartuttaa osaamistasi.

Mihin työllistyn?

Puhevammaisten tulkkina toimit yhteistyössä asiakkaan ja hänen suostumuksellaan tarpeen mukaan myös muiden asiantuntijoiden ja asiakkaan lähihenkilöiden kanssa sekä käytät tarvittaessa työnohjausta. Palvelu perustuu lakiin vammaisten henkilöiden tulkkauspalveluista ja sen järjestämisvastuu on Kansaneläkelaitoksella. Tulkkaustyön tilaajana ja työnantajana voivat olla myös muut hallinnonalat kuten oikeuslaitos, sairaanhoitopiirit, koulut ja oppilaitokset tai yksityiset yhteisöt.

Koulutuksen sisältö ja toteutus

Monimuoto-opiskelu (lähi- ja etäopiskelu, työpaikalla tapahtuva oppiminen) mahdollistaa tutkinnon suorittamisen työn ohessa. Koulutus kestää tyypillisesti noin 1 – 1,5  vuotta. Voit suorittaa koulutuksen myös oppisopimuskoulutuksena.

Puhevammaisten tulkkauksen erikoisammattitutkinto (180 osp) muodostuu kolmesta pakollisesta tutkinnon osasta ja valinnaisista tutkinnon osista.

  • Kommunikoinnin häiriöiden tuntemus ja tulkkauspalvelujärjestelmässä toimiminen, 40 osp
  • Tulkkaus ja kommunikoinnin apuvälineiden käyttö, 50 osp
  • Tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus, 50 osp
  • Kommunikaatiomenetelmien ohjaus, 40 osp
  • Puhevammaisten tulkki yrittäjänä, 40 osp
  • Tutkinnon osan tai osia ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai toisesta erikoisammattitutkinnosta, 40 osp
    Tutkintoon voi sisällyttää tutkinnon osan tai osia ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai toisesta erikoisammattitutkinnosta vähintään 40 osaamispisteen laajuisesti.

Terveydentilavaatimusten tavoitteena on edistää turvallisuutta koulutuksessa ja työelämässä. Silloin kun opintoihin sisältyy potilas- tai asiakasturvallisuuteen, liikenneturvallisuuteen tai alaikäisten turvallisuuteen liittyviä vaatimuksia, sinua pyydetään hakuvaiheessa arvioimaan ajankohtaista terveydentilaasi ja toimintakykyäsi suhteessa sen tutkinnon terveydentilavaatimuksiin, johon olet hakeutumassa. Siksi sinulta voidaan pyytää tietoja terveydentilasi ja toimintakykysi rajoitteista ja sairauksiesi hoitotilanteesta.

Jos sinulla on terveydellisiä rajoituksia, jotka voivat vaikuttaa ammatinvalintaasi, keskustele niistä jo hakuvaiheessa ohjaajasi, huoltajiesi, terveydenhoitajan, lääkärin tai Riverian opiskeluhuollon henkilöstön kanssa!

Lue lisää

Opintopolku.fi > Hakijan terveydentila ja toimintakyky

Riveria: Opiskelijavalintaja ja terveydelliset vaatimukset

Tutustu tutkinnon perusteisiin

Tutkinnon suorittaminen

Osoitat osaamisesi näyttöinä aidoissa työelämän tilanteissa. Huomioimme henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassasi nykyisen osaamisesi. Opiskelet vain niitä asioita, joita tarvitset tutkinnon suorittamiseen ja joista on sinulle eniten hyötyä. Myös yksittäisten tutkinnon osien suorittaminen on mahdollista tarpeidesi mukaan.

Hakeminen

Haussa olevat ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Valintaperusteet

Oppisopimus

Kaikki tutkintoon johtava koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuksella!

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä hakuneuvontaan: hakuneuvonta@riveria.fi ja 013 244 3000.

 


 

Ota yhteyttä

Haluatko lisätietoja koulutuksesta? Kirjoita mahdollisimman tarkasti mitä lisätietoja haluat ja täytä yhteystietosi, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös soittaa p. 013 244 3000 (arkisin klo 9-14).

Jos haluat hakea koulutukseen, mutta et vielä tiedä mihin, sinun kannattaa täyttää eri lomake > täällä. Are you international? > Read more.
  • Lähettämiäsi tietoja käytetään vain koulutuspalvelujen tarjoamiseen. Emme luovuta yhteystietoja kolmansille osapuolille, emmekä käytä tietojasi suoramarkkinointiin. Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä Riveriassa.