In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Vammaisalan ammattitutkinto

Kehitysvammatyössä lähtökohtana kehitysvammaisen ihmisen arvo omana itsenään.

Joensuu
Jaa
Etusivu > Hakijalle > Ammattitutkinnot > Vammaisalan ammattitutkinto

Kohdennettua osaamista vammaistyöhön

Vammaisalan ammattitutkinto muodostuu kahdesta osaamisalasta: Henkilökohtainen avustaja ja Kehitysvamma-alan ohjaaja (AT).

Henkilökohtaisen avun osaamisalan suorittaneet työskentelevät henkilökohtaisen avun palvelujärjestelmässä henkilökohtaisina avustajina avustaen henkilökohtaisen avun käyttäjiä vammaispalvelulain (380/1987) säännösten mukaisesti.

Kehitysvamma-alan osaamisalan suorittaneet voivat työskennellä julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin toimintaympäristöissä, joissa eri-ikäiset kehitysvammaiset ihmiset asuvat, opiskelevat, tekevät työtä tai ovat palveluiden käyttäjinä.

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu sinulle, jos haluat kehittää osaamistasi henkilökohtaisen avustajan tai kehitysvamma-alan tehtävissä.

Sovellunko alalle?

Työssä vaaditaan hyvää psyykkistä ja fyysistä terveyttä. Opiskelijaksi ottamisen esteenä voivat olla Sora-lainsäädännön mukaiset terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvät esteet.

Koulutuksen toteutus ja sisältö

Monimuoto-opiskelu (lähi- ja etäopiskelu, työpaikalla tapahtuva oppiminen) mahdollistaa tutkinnon suorittamisen työn ohessa. Koulutus kestää noin vuoden. Voit suorittaa koulutuksen myös oppisopimuskoulutuksena.

Vammaisalan ammattitutkinto (150 osp.) muodostuu pakollisista tutkinnon osista ja valinnaisista tutkinnon osista: ePerusteet (opintopolku.fi)

Pakolliset tutkinnon osat (90 osp):

 • Henkilökohtaisen avun järjestelmässä toimiminen (30 osp)
 • Henkilökohtainen avustaminen (60 osp)

 

Valinnaiset tutkinnon osat (60 osp):

 • Vuorovaikutus ja kommunikointi (45 osp)
 • Yhteistyö perheen ja läheisten kanssa (15 osp)
 • Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon osa tai osia (30 osp)
 • Tutkinnon osa tai osia ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta (15-60 osp)

Pakolliset tutkinnon osat (135 osp):

 • Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla (45 osp)
 • Toimintakyvyn ja oppimisen tukeminen (45 osp)
 • Vuorovaikutus ja kommunikointi (45 osp)

Valinnaiset tutkinnon osat (15 osp):

 • Yhteistyö perheen ja läheisten kanssa (15 osp)
 • Sosiokulttuurinen työ (15 osp)
 • Tutkinnon osa tai osia ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnossa tai erikoisammattitutkinnosta (15 osp)

Osoitat osaamisesi näyttöinä aidoissa työelämän tilanteissa. Huomioimme henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassasi nykyisen osaamisesi. Opiskelet vain niitä asioita, joita tarvitset tutkinnon suorittamiseen ja joista on sinulle eniten hyötyä. Myös yksittäisten tutkinnon osien suorittaminen on mahdollista tarpeidesi mukaan.

Hakeminen

Haussa olevat ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Valintaperusteet

Oppisopimus

Kaikki tutkintoon johtava koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuksella!

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä hakuneuvontaan: hakuneuvonta@riveria.fi ja 013 244 3000.


Ota yhteyttä

Haluatko lisätietoja koulutuksesta? Kirjoita mahdollisimman tarkasti mitä lisätietoja haluat ja täytä yhteystietosi, niin asiakaspalvelijamme ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös soittaa p. 013 244 3000 (arkisin klo 9-14).

Jos haluat hakea koulutukseen, mutta et vielä tiedä mihin, sinun kannattaa täyttää eri lomake > täällä. Are you international? > Read more.
 • Lähettämiäsi tietoja käytetään vain koulutuspalvelujen tarjoamiseen. Emme luovuta yhteystietoja kolmansille osapuolille, emmekä käytä tietojasi suoramarkkinointiin. Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä Riveriassa.