Educa-messujen antia: digitalisoituvan tulevaisuuden taitoja ovat empatia, luovuus ja itsensä kehittäminen - Riveria
Tiedotteet

Educa-messujen antia: digitalisoituvan tulevaisuuden taitoja ovat empatia, luovuus ja itsensä kehittäminen

Riveria osallistui 26.–27. tammikuuta Helsingissä järjestetyille Educa-messuille. Messukeskuksessa vieraili kahden päivän aikana yhteensä 15 800 koulutusalan ammattilaista. Tapahtumassa kohdattiin kollegoiden kanssa, saatiin inspiraatiota opetustyöhön ja luotiin yhdessä tulevaisuuden koulutusta.

Educaan osallistui yhteensä 370 näytteilleasettajaa ja 450 esiintyjää. Puheenvuoroissa, paneelikeskusteluissa ja esityksissä toistuivat teemoina muun muassa tekoälyn mahdollisuudet opetuksessa sekä yhdenvertaisuus, inklusiivisuus ja luovuus.

Tekoäly on tuonut opetukseen monenlaisia apuvälineitä niin henkilökohtaistamiseen kuin selkokielistämiseen. Teknologioilla voidaan myös kääntää tutkinnon perusteita opiskelijoiden äidinkielelle, ja opiskelijat voivat kysyä neuvoa vaikkapa opintojensa suunnitteluun. Opettajan työtä tekoäly voi helpottaa esimerkiksi luomalla opiskelijoille erilaisia oppimistehtäviä.


Teknologioiden ja tekoälyn vastapainona koulutuksessa korostuvat pehmeät arvot.– Empatia, luovuus ja mielikuvitus ovat tulevaisuuden taitoja. Yhteiskunnassa syntyy jatkuvasti uusia tarpeita, ja itsensä kehittäminen on siksi entistä tärkeämpää, totesi Tampereen yliopiston professori Antti Saari koulutuksen tulevaisuutta käsittelevässä paneelikeskustelussa.

Messuilla puhutti myös koulutuksen ja työelämän kansainvälistyminen, josta kuultiin useita puheenvuoroja niin antirasismin ja inklusiivisuuden kuin arjen käytäntöjen näkökulmista. Kun ei puhuta samaa kieltä, miten varmistetaan kaikille yhdenvertainen oppiminen?

– Rasismin kitkeminen vaatii jokapäiväisiä toimia niin opetuksessa kuin koko oppilaitoksen toimintakulttuurissa. Antirasistisen työn tavoitteena on tunnistaa rasismi ja puuttua sitä ylläpitäviin rakenteisiin, ajatusmalleihin ja toimintatapoihin, muistutti kasvatusalan asiantuntija Salado Qasim.

Riveria on kansainvälistynyt viime vuodet vauhdilla, ja kansainvälinen koulutus kiinnostikin monia messuosastolla vierailleita.


Jatkuva oppiminen parantaa työllistymismahdollisuuksiaYksi messujen selkeä teema oli elinikäinen oppiminen. Yhä useampi suomalainen vaihtaa aikuisiällä alaa tai syventää oman alansa osaamista kouluttautumalla.

– Kouluttautuminen on hyvä keino pitää oma osaamisensa ajan tasalla. Jatkuva oppimisprosessi ja elinikäinen oppiminen ovat tärkeä osa elämää, totesi Hong Kongin erityishallintoalueen opetussihteeri Christine Choi paneelikeskustelussa.

Myös Riveriassa opiskelijoiden keski-ikä on noussut. Tällä hetkellä opiskelijoiden keski-ikä on 29 vuotta, eli koulutamme yhä enemmän myös aikuisia. Rvierian osastolla vieraillut entinen sisäministeri Krista Mikkonen oli tiedosta positiivisesti yllättynyt.

– Jatkuva oppiminen on olennainen osa ajantasaista osaamista ja parantaa työllistymismahdollisuuksia, hän huomautti.

Ammatillisen osaamisen roolia ja ajantasaisen osaamisen tärkeyttä korostivat myös presidenttiehdokkaat, joiden viimeinen vaalitentti järjestettiin Educa-messuilla.

– Työssäoppiminen on ammatillisessa koulutuksessa ensisijaisen tärkeää, koska työllistyminen helpottuu, kun tietää, millaista työ todellisuudessa on, totesi Liike Nytin presidenttiehdokas Harry ”Hjallis” Harkimo saaden muut kandidaatit nyökyttelemään.

SDP:n ehdokas Jutta Urpilainen korosti myös koulutuksen merkitystä kansainvälisenä kilpailuvalttina.

– Koulutus on Suomen ykkösbrändi, ja siihen on investoitava entistä enemmän. Koulutuksen on myös oltava kaikille saatavilla: syntyperä ja lähtökohdat eivät saa määritellä ihmisen tulevaisuutta, hän sanoi ja sai yleisöltä raikuvat aplodit.


Yhteiskunnallisesti merkittävä tapahtuma

Kaikkiaan Educa-messut olivat Riverian kannalta mielenkiintoinen ja opettavainen tilaisuus, jossa päästiin kuulemaan alan tuoreimpia puheenaiheita, tutustumaan toisiin oppilaitoksiin sekä tapaamaan potentiaalisia opiskelijoita ja työntekijöitä.

Messuosastolla oli mukana neljä henkilöstön edustajaa ja kaksi opiskelijaa. Vieraita osastolla kävi mukavasti, ja erityisesti lauantaina ihmisiä ilmaantui toisinaan ruuhkaksi saakka.

– Educa on tärkeä ja yhteiskunnallisesti merkittävä messutapahtuma, jonka painoarvosta kertoo jotakin se, että paikalle oli saatu kaikki presidenttiehdokkaat, toteaa koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Esa Karvinen.

Jaa somessa: