Ammatillinen koulutus on Itä-Suomen elinvoiman ja osaamisen avaintekijä – jatkuvan oppimisen rahoitus on turvattava - Riveria
Tiedotteet

Ammatillinen koulutus on Itä-Suomen elinvoiman ja osaamisen avaintekijä – jatkuvan oppimisen rahoitus on turvattava

Kannanotto

Ammatillisella koulutuksella on merkittävä rooli Itä-Suomen elinvoiman ja osaamisen kehittämisessä. Keskuskauppakamarin vuonna 2023 tekemän kyselyn mukaan peräti 82 prosenttia yrityksistä tarvitsee toisen asteen ammatillisen koulutuksen suorittaneita työntekijöitä, mikä korostaa sen merkitystä koko Suomessa. Ammatillinen koulutus ja korkeakoulutus tukevat toisiaan luoden yhdessä Itä-Suomea hyödyttävän kokonaisuuden.  

Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät (ISAKO) kouluttavat vuosittain noin 50 000 nuorta ja aikuista uuteen ammattiin tai täydentämään osaamistaan. Ammatillinen koulutus on merkittävä tekijä myös työhön johtavan maahanmuuton mahdollistajana. Valmistuneista liki 90 prosenttia työllistyy alueelle, mikä on merkittävästi suurempi luku kuin korkeakoulutettujen osalta.

Itä-Suomessa ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien aikuisten, yli 20-vuotiaiden, osuus on noin 2/3 opiskelijamäärästä. Luvut alleviivaavat jatkuvan oppimisen tärkeyttä ja sen rahoituksen turvaamista. Työikäisillä on oltava mahdollisuus kehittää ammattiosaamistaan myös tulevaisuudessa, ja Itä-Suomessa tämän merkitys korostuu.

Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät painottavat alueellisten erityispiirteiden ja erityisalojen huomioimista päätöksenteossa. Koulutuksen järjestäjät tuntevat itäsuomalaisen elinkeinoelämän, kunnat ja näiden tarpeet sekä pystyvät vastaamaan yritysten ja organisaatioiden ammattiosaajavaateisiin sekä kilpailukyvyn ylläpitämiseen. Tämä onnistuu vain jatkuvan oppimisen kautta, joka mahdollistaa pidemmät työurat, osaamisen kehittämisen, alanvaihdon sekä maahanmuuttaneiden kouluttamisen ja siirtymisen työelämään. Ammatilliset koulutuksen järjestäjät tekevät tiivistä yhteistyötä yrityskumppaneidensa kanssa räätälöiden juuri asiakkaan tarpeisiin kohdistuvaa koulutusta.

Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät peräänkuuluttavat alueellista edunvalvontaa, mutta myös koko ammatillisen koulutuksen puolestapuhujia. Ammatillisen koulutuksen rahoitus on turvattava ja koulutusta kehitettävä. Alueen osaamisen kehittäminen vaatii panostusta, mutta maksaa itsensä takaisin. Työmme ja sitoutumisemme palvelee koko Itä-Suomea. Ammatillinen koulutus ja sen menestys ovat Itä-Suomen menestystekijöitä. 

Kirjoittajat:

Heikki Helve, kuntayhtymän johtaja
044 785 3050
Savon koulutuskuntayhtymä Sakky

Esa Karvinen, kuntayhtymän johtaja, rehtori
050 327 8191
Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria

Kari Puumalainen, kuntayhtymän johtaja, rehtori
040 177 8600
Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä YSAO

Arja Flinkman, toimitusjohtaja
044 711 5691
Etelä-Savon Koulutus Oy Esedu

Jukka Mustonen, kuntayhtymän johtaja, rehtori
044 550 6300
Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Samiedu

Itä-Suomen ammatillisten koulutuksen järjestäjät ISAKO on yhteinen edunvalvoja ammatillisen koulutuksen toimintaedellytyksille Itä-Suomessa. Se koostuu viidestä organisaatiosta:

  • Etelä-Savon koulutus Oy, Esedu
  • Itä-Savon koulutuskuntayhtymä, Samiedu.
  • Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Riveria
  • Savon koulutuskuntayhtymä, Sakky
  • Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä, YSAO

Jaa somessa: