Kaivos-, maarakennus- ja infrarakentamisala - Henkilöstötarina

Aki Hankilanoja: Riverian kasvua ja kehitystä on ollut ilo ja kunnia viedä eteenpäin.

Matkani ammatillisen koulutuksen parissa on ollut erittäin mielenkiintoinen monine vaiheineen. Tämä matka on kasvattanut minua niin opettajana, esimiehenä kuin ihmisenä.

”Alussa olivat suo, kuokka ja Jussi. Suo oli autio, keskeltä melkein puuton neva…” Nämä lauseet ja kuvat Jussista suota kuokkimassa upposivat alakoululaisen Akin mieleen ja sielun syövereihin, kun Täällä pohjantähden alla -elokuvaa esitettiin televisioissa 30 vuotta sitten. Tuolloin maalaispoikana samastuin kovin kertomukseen Koskelan perheestä, virtaahan minussakin hämäläistä verta ja syntymäpaikkani on Hämeenlinnassa. Erityisesti Akseli Koskelan elämän tarina herätti ihailua. Hänestä muotoutuikin minulle eräänlainen esikuva.

Näistä lapsuusajoista lähtien eräänlainen aatteen palo on kytenyt sisälläni. Tällä elämän valtatiellä kurvaillessani tämä kytevä aatteen palo odotti maltillisesti, se kasvoi ja kehittyi, odotti oikeaa aikaa nousta pintaan. Elämässä vastaan tulee milloin minkälaisia virstanpylväitä, jotka muuttavat matkamme. Omalle kohdalleni yksi merkittävä virstanpylväs sattui vuoteen 2009, jolloin edellisenä vuonna alkaneen taloudellisen kriisin seurauksena olin pakotettu hakemaan uutta suuntaa työuralleni. Tuolloin oli Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymässä, silloisessa AmoJtk:ssa rakennusalan opettajan paikka auki. Vielä tuolloin, viimeisenä hakemuksen jättöpäivänä, kun hakemukseni tein en osannut kuvitella uraa ammatillisen koulutuksen parissa. Kuinka ollakaan asiat etenivät suotuisasti minun näkökulmastani ja aloitin rakennusalan perustutkinnon päätoimisena tuntiopettajana 1.8.2009 Otsolassa.

Omalta osaltani matka ammatillisen koulutuksen parissa lähti hapuillen liikkeelle, kasvaminen opettajuuteen vei aikansa. Kun olin hyvällä matkalla opettajana kasvamisessa tarjoutui mahdollisuus edetä lähiesimieheksi, koulutuspäällikön rooliin. Tämä uusi tehtävä innosti ja kasvatti sekä motivoi itsensä kehittämiseen entisestään. Sitten tuli aika, jolloin kuntayhtymässä ryhdyttiin miettimään vanhoja rakenteita ja sitä, miten vastaamme ammatillisen koulutuksen reformiin. Tuolloin lapsena sisimpääni kytemään jäänyt aatteen palo lehahti liekkeihin, nyt oli aika. Tuolloin huomasin, että tämä on sitä mihin olen kasvanut.

Haluan olla kehittämässä ammatillista koulutusta ja mahdollistamassa vuosi vuoden jälkeen uusille opiskelijoille oman taipaleen aloittamista kohti omaa uraa. Olin antamassa alkutahteja Riverialle, suunnittelemassa uusia toimitiloja Jukolankadulle ja mahdollistamassa rakennusalan perustutkinnon kehittymistä eri aloilla.

Aki Hankilanoja

Nyt Riveria on kasvanut ja kehittynyt leikki-ikäiseksi. Tätä kasvua ja kehitystä on ollut ilo ja kunnia viedä eteenpäin. On ollut mielenkiintoista, osin haastavaakin olla mukana Riverian eri kehitysvaiheissa. Toisaalta on tämä palkinnutkin, olen saanut olla yhtenä Koskelan Jussina raivaamassa ”peltoa korpeen” ja Akselina johdattamassa joukkoja viitoitetulla tiellä. Matkani ammatillisen koulutuksen parissa on ollut erittäin mielenkiintoinen monine vaiheineen aina erityisopiskelijoita pursuavan ryhmänohjaajasta, opettajaan, lahjakkuuksien valmentajasta, kilpailu- ja hanketoiminnan kehittämiseen. Tämä matka on kasvattanut minua niin opettajana, esimiehenä kuin ihmisenä. Koen olevani etuoikeutettu saadessani olla omana itsenäni osa tätä hienoa porukka, tekemässä työtä maamme, Pohjois-Karjalan ja alueen ihmisten hyvinvoinnin eteen.

Ylpeästi riverialainen,

Aki Hankilanoja
koulutuspäällikkö
Kaivos-, maarakennus- ja infrarakentaminen

Jaa somessa: