In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Tuomas Partanen
Valtimon simulaatioalue avattiin: Katso kuvat ja video

Tuomas Partanen
Valtimon simulaatioalue avattiin: Katso kuvat ja video

Tuomas Partanen
Valtimon simulaatioalue avattiin: Katso kuvat ja video

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Valtimon simulaatioalue avattiin: Katso kuvat ja video

Terävintä teknologiakärkeä metsäalan koulutukseen

Riverian Valtimon koulutusyksikön uutukaisen simulaatioalueen avajaisia vietettiin torstaina 4.10.2018. Alueella on kaksi metsäkonesimulaattoria (John Deere Forestry Oy) sekä yksi puutavara-autosimulaattori (Kesla Oyj).

Koneet on muokattu siten, että ne toimivat sähköllä ja pyörät pysyvät paikallaan. Lisäksi alueella sijaitsee opettajan työskentelyyn tarkoitettu valvomo sekä kuormaus-/ ajoharjoittelurata.

Katso videolta kooste avajaisista (8min)

Tilaisuuden aluksi koulutuspäällikkö Mikko Saarimaa toivotti vieraat tervetulleiksi sekä kertoi lyhyesti, miten simulaatiokenttä toimii.

– Toimintaa pohjustetaan luokassa tapahtuvalla teoriaharjoittelulla, jonka jälkeen siirrytään harjoittelemaan virtuaalisimulaattoreilla. Sen jälkeen opiskelijat siirtyvät simulaatioalueelle tekemään erilaisia harjoitteita.

Ennen oikean metsäkoneen ohjaksiin siirtymistä aloitetaan opinnot jatkossa simulaattoriharjoittelulla. Harjoittelua edeltää perehtyminen oikeaoppiseen työsuoritukseen sekä harjoituksen huolellinen suunnittelu. Harjoitus taltioidaan, jonka jälkeen opiskelijat koostavat suorituksestaan videon, ja pohtivat, miten harjoitus onnistui. Myös simulaattori antaa raportin suorituksesta. Näin opettajalta vapautuu suorituksen valvomiseen menevää aikaa opiskelijoiden henkilökohtaiseen kohtaamiseen sekä palautteenantoon. Simulaatioharjoittelu mahdollistaa yksilöllisen palautteen opiskelijan taitojen kehittymisestä, ja sitä kautta opintopolku voidaan räätälöidä entistä paremmin henkilökohtaisten oppimistavoitteiden mukaisesti.

Simulaattoriharjoittelulla pyritään siihen, että opiskelijoilla on metsäkoneenkuljettamiseen, ja etenkin nosturin käsittelyyn ja kuorman lastaamiseen, vaadittavat taidot ennen metsään ja oikean koneen ohjaimiin siirtymistä. Kuljettajan työssä tärkeää suunnitelmallisuutta on helpompi harjoitella simulaattorilla, jolloin metsässä voi keskittyä olennaisiin asioihin.

 

Valtimon simulaatioharjoittelukenttää on suunniteltu ESR ja EAKR- rahoitteisen hankkeen turvin. Tavoitteena on, että alueesta muodostuu koulutuskeskus, jonka palveluja ja tiloja voidaan tarjota esimerkiksi muille koulutuksenjärjestäjille ja alan yrityksille. Koulutuspäällikkö Mikko Saarimaa kertoo, että alan yrittäjiltä on tullut kannustavaa palautetta harjoitusalueen rakentamisesta. Valtimolta valmistuvat metsäkoneenkuljettajat ovat jatkossa entistäkin osaavampia ja perehtyneitä henkilökohtaisen osaamisen kehittämiseen työssään.

Riverian toimialajohtaja (teknologia) Reijo Härkönen halusi kiittää yhteistyökumppaneita projektin maaliin saamisesta sekä Valtimon henkilökuntaa pitkäjänteisestä kehitystyöstä ja innovatiivisesta ajattelusta.

John Deere Forestry Oy:n Suomen aluejohtaja Mika Hannonen kiitteli pääsystä mukaan projektiin.

– Tuotteina nämä metsäkonesimulaattorit edustavat ehdottomasti terävintä teknologian kärkeä tällä hetkellä. Tällaisia simulaattoreita ei ole ikinä aikaisemmin tehty. Kyllä näillä passaa opiskelijoiden harjoitella.

– Toivottavasti tämä tuo lisää positiivista virettä metsäalan koulutuksella. Monesta lähteestä tulee sama viesti, hyvistä kuljettajista on pulaa. Tällaisia hankkeita tarvitaan, että saamme koko alan imagoa nostettua ylöspäin.

Kesla Oyj tuotti harjoittelukentällä olevan puutavara-autosimulaattorin. Koulutuspäällikkö Mikko Saarimaa osasi sanoa, että vastaavia sähkökäyttöisiä nostimia on käytössä mm. teollisuudessa. Keslan edustaja oli estynyt saapumaan avajaisiin ennakkotiedoista poiketen.

Ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen, Kesk. kertoi olleensa tukemassa projektia sen alkumetreiltä lähtien.

– Kun kuulin tästä simulaatiokentästä ensimmäisen kerran, se tuntui ideana aivan häkellyttävän hyvältä. Heti syntyi kynttilä minunkin aivoissani, että tämän täytyy olla tosi kova juttu.

– Tällaisella projektilla varmistetaan, että metsäalan koulutus säilyy Valtimolla vielä pitkään ja kehittyy pitkään. Samalla varmistetaan, että meidän nuoret saavat täällä huippuopetusta.

– Ihan Nobel-palkintoa en voi teille antaa, mutta joku voisi sellaisen kyllä tänne järjestää, Hoskonen sanoi.

////

Puheiden jälkeen opiskelijat laittoivat sähkökäyttöiset metsäkoneet käyntiin ja nähtiin työnäytös.

Kentällä sijaitsevaan kaksi kerroksiseen hirsiseen hallintorakennukseen riitti kiinnostuneita kävijöitä ja Riverian henkilökunta esitteli kiinnostuneille toimintaa.

Lohikeitto lämmitti mukavasti tapahtumaan osallistujia. Sitä tarjoiltiin satapäiselle yleisölle soppatykistä ruisleivän kera.

Kyllä Valtimolla osataan!

////

Tutustu hankkeeseen tarkemmin

Metsäkoneenkuljettajan osaamisen kehittäminen ja profilointi -hanke

////

Kuvat, teksti ja video: Tuomas Partanen