In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Jussi Järvilehto
Teatterikorkeakoulussa opiskeleva Justiina Saari: ”Rajarikossa minulla oli mahdollisuus syventyä teatterin tekemiseen”

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Teatterikorkeakoulussa opiskeleva Justiina Saari: ”Rajarikossa minulla oli mahdollisuus syventyä teatterin tekemiseen”

 

Riverian teatteri Rajarikossa vuonna 2015 opiskellut Justiina Saari on juuri aloittanut dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen opinnot Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.   

– Oma tähänastinen prosessini on ollut hyvin monivaiheinen. Rajarikkoa ennen opiskelin Kallion lukiossa ja Rajarikon jälkeen opiskelin kaksi vuotta Lahden Kansanopiston teatterilinjalla, Justiina kertoo.

Justiinalle vuosi Teatteri Rajarikossa oli ensimmäinen mahdollisuuden syventyä pelkästään teatterin tekemiseen.

Oli tärkeää saada oleilla asian äärellä ja ihan vaan uskaltaa, löysin myös todella tärkeitä ihmisiä

Oivalluksia ja innostumista

Matkan varrella Justiina on syventänyt omia kiinnostuksenkohteita eri konteksteissa.

– Rajarikosta tunnistan oivalluksen leikistä lavalla ja ajatuksen tilan täyttämisestä. Jotkin kelat, joita pyörittelen nyt, ovat alkaneet siellä. Kuvani teatterista oli silloin vielä kovin yksipuolinen, Justiina sanoo.

– On ollut hyvin arvokasta saada laajentaa omaa näkemystään teatterista ja innostua eri ihmisten kanssa eri asioista. Itselleni on tuntunut hyvin merkitykselliseltä työskennellä sekä kirjoittamisen, näyttelemisen että ohjaamisen parissa, vuorotellen ja limittäin. Siksikin kaikki tähänastiset palikat tuntuvat tärkeiltä.

Uskallusta kurottaa

Justiinalla on ensimmäinen syksy takana Teatterikorkeakoulun opintoja.

– Koulun alku on ollut intensiivinen. Olen ruotinut itseäni, tekijyyttäni, mielipiteitäni ja arvojani suhteessa uusiin ihmisiin, ympäristöihin ja oppeihin. Se on hillittömän arvokasta ja väsyttävää, Justiina miettii.

– Olen ollut todella innoissani ja inspiroitunut! Olenkin vitsaillut kavereille, että olen kuin koira koirapuistossa. Hirveät kierrokset ja sitten simahtaa. Olo on todella etuoikeutettu.

Justiina on ollut mukana perustamassa kahta teatteriryhmää ja -yhdistystä: Ihmisen Teatteria Joensuussa ja Leipäteatteria Helsingissä. Tällä hetkellä hän toimii Teatterikorkeakoulun opintojen ohella Leipäteatterissa. Justiina kannustaa kaikkia tekemään ja reflektoimaan:
– Minulle on ollut merkittävää balansoida itseni haastamista ja omien intressien seuraamista. Ja etsiä ihmisiä, joihin luottaa ja joiden kanssa uskaltaa kurottaa!

Kuvat: Jussi Järvilehto ja Noomi Ljungdell

 

Hae koulutukseen tästä