In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Paula Hulkkonen
Talotekniikassa kaikelle on paikkansa – samalla opitaan tärkeitä työelämätaitoja

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Talotekniikassa kaikelle on paikkansa – samalla opitaan tärkeitä työelämätaitoja

Asko Kirjavainen työskentelee Riverian Joensuun koulutusyksikössä Peltolan kampuksella Talotekniikka-alan (LVI) ammatillisena ohjaajana.

Hänen työnsä on monipuolista opiskelijoiden auttamista erilaisissa opetustilanteissa.
– Ohjaan ja tuen opiskelijoita. Avitan vaikkapa työhommissa alkuun, jos joku tarvitsee rohkaisua,  Asko Kirjavainen sanoo.

Tärkeää on muistuttaa, että ei elämä siihen kaadu, jos tulee virheitä

Asko kertoo, että talotekniikan oppimisympäristöt jäljittelevät työpaikan mallia ja jokaisella opiskelijalla on oma työpiste, josta on vastuussa.

– Paikat on pidettävä kunnossa ja järjestyksessä, jotta kaikilla on mielekästä tulla opiskelemaan ja työvälineet löytyvät, kun niitä tarvitaan, hän toteaa.

Talotekniikan koulutuksen muuttaessa uusiin, mutta pienempiin tiloihin Peltolan kampukselle, korostui tilojen siisteys ja toimivuus entisestään.

– Jokaisella työkalulla, ruuvilla ja putkella on oma paikkansa. Muuton yhteydessä myös luovuimme turhasta tavarasta ja pyrimme kierrättämään tarvikkeita mahdollisimman paljon, Asko kertoo.

Meillä on siirreltäviä työskentelypisteitä, joilla lisäämme tilojen toimivuutta ja tehokkuutta

– Toki vielä riittää työsarkaakin esimerkiksi kulunvalvonnan selkeyttämisen osalta, Asko pohtii.

Pelisääntöjä on tehty yhdessä opiskelijoiden kanssa.
– Olemme sopineet yhdessä opiskelijoiden kanssa, että esimerkiksi energiajuomia tai limppareita ei tuoda ollenkaan työsaliin. Meillä on samat säännöt kuin työpaikoilla eli työaikana tehdään hommia eikä olla vaikkapa puhelimilla, Asko kertoo.

– Kyllä täällä saa olla välillä olla opiskelijoille äitinä ja isänä, mutta koen, että työni on myös erittäin palkitsevaa.

Oppilaitoksen tiloissa on tarkoitus paitsi opetella alan työtehtäviä, niin ottaa haltuun tärkein työelämätaito eli oikea asenne.
– Jokainen saa olla täällä oma itsensä, mutta aikuistumista ja vastuuta harjoitellaan yhdessä, Asko Kirjavainen kertoo.

Kaikissa meissä on vahvuus ja se pyritään löytämään yhdessä opiskelijan kanssa!