In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
SPARK Joensuu on kaikkien koulutusasteiden yhteinen opiskelijayrittäjyyden kasvattamo

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > SPARK Joensuu on kaikkien koulutusasteiden yhteinen opiskelijayrittäjyyden kasvattamo

Joensuussa eri koulutusasteiden opiskelijat voivat yhdistää opiskelun ja yrittäjyyden täysin uudella tavalla.

Jo reilun kahden vuoden ajan Riverian, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yrittäjyysopinnoissa on ollut mahdollisuus hyödyntää SPARK Joensuun tuomia uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Yrittäjyysopinnot ja aloitteleva yritystoiminta saavat vauhtia yhteisissä tiloissa Tiedepuistossa. Innostusta opiskelijoiden yrittäjyyteen ja konkreettista käytännön tukea orastavaan liiketoimintaan antavat samoissa tiloissa toimivat Business Joensuun, TE-palvelut, Nuori Yrittäjyys ry:n Joensuun toimisto ja Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry.

Kaikilla on yhteinen tahtotila tehdä SPARK Joensuusta maailman paras paikka yhdistää opiskelu ja yrittäjyys

Menestyäkseen tulevaisuudessa Pohjois-Karjala tarvitsee uusia yrityksiä ja erityisesti uusia kasvuyrittäjiä. SPARK Joensuu on syntynyt käytännön tarpeesta kokeilla jo opiskeluvaiheessa yrittäjyyttä ja kehittää oman yrityksen toimintaa mahdollisimman helposti ja turvallisesti tukiverkostojen ympäröimänä. Yhteisen tahtotilan avulla syntyi SPARK Joensuu, opiskelijayrittäjyyden kohtaamispaikka, joka mahdollistaa yritystoimintaan liittyvän yhteistyön eri koulutusaloilla ja kolmessa eri koulutusorganisaatiossa opiskelevien opiskelijoiden välillä.

Yhteiset toimitilat Tiedepuistossa tarjoavat paikan, jossa opiskelijat voivat yhdessä ideoida, työstää yritysideoita ja verkostoitua muiden samanhenkisten yrittäjämielisten opiskelijoiden kanssa. Samassa yhteisöllisessä tilassa Tiedepuiston 3A-rakennuksen 4. kerroksessa toimivat niin nuoret kuin myös aikuisopiskelijat.

Uusien yritysten kehittämisen kannalta SPARK Joensuussa on siirrytty yhteistyöstä konkreettiseen yhteiseen työhön, jotta Joensuuhun saadaan lisää uusia menestyviä yrityksiä. Opiskelijoiden yrittäjyyttä tukevat opintojen lisäksi koulutusorganisaatioiden omat valmentajat. Sparrausta liiketoiminnan kehittämiseen voi saada myös kokeneilta Business Joensuun asiantuntijoilta. Samoissa tiloissa työskentelevä TE-palveluiden asiantuntija neuvoo mm. starttiraha-asioissa. Nuori Yrittäjyys ry:n opinto-ohjelmat esiopetuksesta korkea-asteelle tarjoavat nuorille mahdollisuuksia mm. toimia oikealla rahalla vuoden verran yrittäjänä. Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry toimii linkkinä yrityksiin, jotta opiskelijat voivat päästä niihin esimerkiksi antamaan tutkintoihin liittyviä näyttöjä, opettamaan yrityksille YouTube- tai TikTok-videoiden tekemistä päivänmittaisilla keikoilla tai vaihtamaan matalalla kynnyksellä kuulumisia yritysten kanssa.

SPARK Joensuussa Riverian on helppo toteuttaa kaikki opiskelijayrittäjyyteen liittyvät valmennukset ja toimenpiteet joko virtuaalisesti tai hybridimallilla. Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa Riverian opiskelijat tekevät myös mm. livelähetyksiä Asenne-kanavalle ja tuottavat Peruttamaton Asenne -podcastit, joissa edistetään yrittäjämäistä ajattelutapaa ja toimintakulttuuria. Riverian opiskelijat ottavat Vuosi yrittäjänä -ohjelman ensiaskeleet SPARK Joensuussa. Riverian yrittäjyysopiskelijoille SPARK Joensuussa on myös väyläopinnot päästä opiskelemaan Karelia-ammattikorkeakoulun Y-akatemiaan.

Karelia-ammattikorkeakoulun yrittäjyysopinnot yhdistyvät SPARK Joensuussa. Siellä toimii Y-akatemia, yrittäjyyden ja tiimioppimisen oppimisympäristö, ja Y-akatemiaan liittyvät opiskelijoiden yritykset. Draft-yrittäjyysohjelmasta opiskelijat saavat rahoitusta ja menetelmät, joiden avulla he voivat rakentaa itsensä näköisen yrityksen, ja kehittyä kaupallisesti menestyvien tuotteiden lanseeraajana. Ohjelma on käynnissä Karelia-ammattikorkeakoulussa, Itä-Suomen yliopistossa, Riveriassa, Savonia-ammattikorkeakoulussa sekä Savon ammattiopistossa. Karelia-amk järjestää SPARK Joensuussa myös yrittäjyyteen liittyviä työvoimakoulutuksia ja Base Camp -projektin kehittämiä intensiivivalmennuksia.

Myös Itä-Suomen yliopisto hyödyntää SPARK:ia yrittäjyyteen liittyvien luentojen, tapahtumien ja workshopien järjestämisessä yhteistyössä esimerkiksi Karelia-amk:n ja Business Joensuun kanssa. Koronan takia ”livetilaisuudet” ovat nyt tauolla, mutta yliopiston opiskelijat voivat hyödyntää SPARK Joensuuta omatoimisesti yrittäjyysopinnoissa ja oman liiketoimintansa edistämisessä. Muutamat opiskelijat ovat jo löytäneet SPARK Joensuun mahdollisuudet ja sijoittaneet työskentelypisteensä SPARK:iin. Tutkimuslähtöisten liikeideoiden jatkojalostamisessa Business Joensuun START-valmennukset ovat yksi väylä yrittäjyyteen.

Ensimmäiset yritykset ovat jo saaneet vauhtia SPARK Joensuun yhteistyön avulla. Esimerkiksi suomalaista pikaruokakulttuuria uudistava Toasted Oy ja tapetteja suunnitteleva Löytönen Wallpaper syntyivät Riverian Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Tämän jälkeen molemmat saivat rahoitusta koulujen yhteisestä Draft-yrittäjyysohjelmasta, jonka jälkeen yritykset jatkoivat Business Joensuuhun aloittaville yrityksille tarkoitettuun START-valmennukseen. Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-amk:n opiskelijoiden yhteinen yritys, Spikeboys Oy, aloitti Draft-ohjelmassa ja haki liiketoiminnan sparrausta sekä valmennusta urheilupelin kehittämiseen Business Joensuun START-valmennuksesta.

Lisätietoja:

Business Joensuu
Palvelujohtaja Janita Ylitalo
Puh. 050 558 0214
janita.ylitalo@businessjoensuu.fi

Riveria
Yrittäjyyden lehtori Marjut Helvelahti
Puh. 050410 1228
marjut.helvelahti@riveria.fi

Karelia-ammattikorkeakoulu
Yrittäjyyden yliopettaja Heikki Immonen
Puh. 050 310 9657
heikki.immonen@karelia.fi

Itä-Suomen yliopisto
Asiakkuuspäällikkö
Arttu Taponen
Puh. 050 439 0172
arttu.taponen@uef.fi