In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Riistanhoitajakoulutus – näyttö fasaanijahdin puitteissa

Riistanhoitaja, luontoalan ammattitutkinto

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Riistanhoitajakoulutus – näyttö fasaanijahdin puitteissa

EräWelhon kautta fasaanijahtiin

Sileäkarvainen saksanseisoja Sysiässän Zombie alias Kepa laukkaa vauhdikkaasti kohti pellon ojassa olevaa risukasaa. Yhtäkkiä koira pysähtyy kuin seinään ja seisoo patsaan lailla kuono kohti ojan penkkaa. Koiran ohjaaja Paloniityn Petri antaa Kepalle etenemiskäskyn ja se syöksyy lyhyen matkan eteenpäin. Fasaani hyppää lentoon ja hallittu laukaus katkaisee linnun lennon.

Ohjaajan käskystä Kepa noutaa linnun ja luovuttaa sen isännälleen. Retken pääopas Perttu Kärki, Eräwelhon omistaja myhäilee tyytyväisenä onnistuneen tilanteen jälkeen.

Onnistunut jahti

 

Riistanhoitajaksi luontoalan ammattitutkinnosta

Perttu opiskelee parhaillaan Riveriassa riistanhoitajaksi. Pertulla on alaan liittyvä yritys EräWelho, joka toimii Kontiolahden Paiholassa.

Riistanhoitajan koulutus on uusi tutkinto, joka toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa Riveriassa. Tammikuussa 2019 aloittaneessa aikuisten monimuoto-opiskeluna toteutettavassa ryhmässä on 20 opiskelijaa.

Perttu toteutti 8.11.2o19 tutkintoon liittyvän Metsästyspalvelujen toteuttaminen -tutkinnon osan näytön oman fasaanitarhauksen puitteissa. Fasaani on Suomessa siirtoistutettu laji, jonka Karl Fazer on tuonut Suomeen 1900-luvun alkupuolella.

– Tämä osaamisen näyttö meni aivan loistavasti. Asiakaspalvelu oli laadukasta ensimmäisestä puhelinkontaktista lähtien, toteaa jahdissa mukana ollut toimialajohtaja Jari Jolkkonen Riveriasta.

Perttu järjesti saksanseisoja Kepan kanssa fasaanijahdin. Mukana oli koiran ohjaaja, jonka myötä saatiin runsaasti hyviä tilanteita koiralle ja saalista – turvallisuudesta huolehtien. Perttu pääsi esittelemään asiakasryhmälle riistalinnun käsittelyä, joka on olennainen osa näyttöä.

– Turvallisuudesta tulee huolehtia, kun ollaan liikkeellä aseiden kanssa. Se on riistanhoitajan opastustehtävien tärkeä osa, kun ollaan maastossa asiakkaiden kanssa, toteaa tutkinnosta vastaava Kai-Eerik Nyholm.

Fasaanien käsittelyä

Metsästyksen jälkeen siirryttiin Paiholan Erän majalle, jossa Mikko Kettunen kontiolahtelaisesta Karu Survival Oy:stä oli laatinut kolmen ruokalajin menun näyttöön osallistuneille. Mikko opiskelee myös riistanhoitajaksi, ja hän pääsi näyttämään osaamistaan tutkinnon suorittamista ajatellen.

– Ruoka oli aivan loistaa – todellinen makumaailma, totesivat Mikon ja Pertun näyttöihin osallistuneet.

Teksti: Arja Kiiskinen // Riverian viestintä
Kuvat: Kai-Eerik Nyholm