In English Russian Yhteystiedot Hanketoiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Puhtauspalvelualan opintoja verkon välityksellä Myanmariin

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Puhtauspalvelualan opintoja verkon välityksellä Myanmariin

Riverian lehtori Seija Ikonen aloittelee oppituntia Teamsin kautta Myanmariin. Innostuneet opiskelijat ovat verkon päässä ja oppitunti alkaa kuulumisten vaihtamisella. Viereisessä luokassa myös lehtori Eija Maaranen avaa oppitunnin myanmarilaisten opiskelijoiden kanssa.

Sitten päästään itse asiaan. Alussa kerrataan edellisen oppitunnin asioita. Opetus tapahtuu pääosin suomen kielellä, koska samalla kehitetään kielitaitoa, jota on jo kartoitettu erillisellä suomen kielen kurssilla. Kun oikeita vastauksia tulee, opettaja kannustaa.

– Todella upeaa, hyvä opiskelija! Vastasit aivan oikein ja olet hyvin oppinut asian, toteaa Seija Ikonen.

tietokone

Mukana tässä koulutuksessa on Myanmarissa 73 opiskelijaa, jotka opiskelevat puhtauspalvelualan opintoja. Suomen kieltä opiskeltiin joulukuun alusta helmikuun loppuun kaikkiaan 100 tuntia. Opetuksesta vastasivat lehtorit Maarit Paaso ja Olga Artyukhina.

– Helmikuussa alkoivat puhtauspalvelualan lähiopinnot, jotka pitävät sisällään kahden tutkinnon osan opintoja. Teoriaopinnot jatkuvat toukokuun loppuun saakka, kertoo Seija.

Opinnot etenevät tällä hetkellä Teamsissa neljässä eri ryhmässä kahden opettajan ohjaamina. Apuna opetuksessa toimivat 360-kamerat ja sähköinen Opi-alusta, jossa materiaalia jaetaan.

– Lisäksi opettajat näyttävät paljon konkreettisesti eri menetelmiä ja siivousvälineitä. Esimerkiksi pesualtaan pesun aikana kamera siirretään altaan viereen ja opiskelija voi seurata opetusta melkein kuin olisi paikan päällä, toteaa Seija.

tietokone

– Opetamme tällä jaksolla asiakaspalvelutaitoja ja siivouksen perusteita. Mukana tunneilla on myös myanmarilaisia opettajia kielen takia. Opetukseen liittyviä asioita on voitu kääntää näin burman kielelle. Oppitunneilla puhutaan pääosin englantia ja suomea, koska tarkoitus on kehittää juuri suomen kielen taitoa, kertoo Seija.

Opinnot pyritään järjestämään käytännönläheisesti siten, että näytetään paljon videoita ja välineiden käyttöä.

puhtaus

– Kaikilla on kamerat päällä eli kohtaamme kasvokkain ja yhteydet ovat toimineet todella hyvin, toteaa lehtori Eija Maaranen.

Välillä pidetään jumppatauko huomioiden työergonomia. Opiskelijat ovat aktivoituneet jumpan suunnitteluun ja niitä vedetään vuorotellen.

– Tämä on ollut todella kivaa, kun opiskelijat ovat erittäin motivoituneita ja aktiivisia. Opettajilta vaaditaan positiivista asennetta ja digitaitoja, kertovat Eija ja Seija.

moppi

– Hyvä juttu on ollut myös se, että yritykset ovat innokkaasti mukana. Heiltä saa esimerkiksi videomateriaalia pikaisella aikataululla, kertoo Eija.