Yhteystiedot Hanketoiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Perhepäivähoitajia kaivataan lisää – uusia opintopolkuja ammattiin

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Perhepäivähoitajia kaivataan lisää – uusia opintopolkuja ammattiin

Perhepäivähoitajille on kovasti tarvetta työelämässä, paikkoja on ainakin Joensuussa jatkuvasti avoinna. Perhepäivähoitajaksi voi opiskella montaa reittiä. Uusilla koulutuspoluilla halutaan kannustaa jonkin toisen koulutustaustan omaavia henkilöitä hakeutumaan perhepäivähoitajan ammattiin.

– Koulutukseen voi hakeutua vaikka ei vielä toimisikaan perhepäivähoitajana. Työsuhteessa olevat henkilöt voivat puolestaan suorittaa tutkinnon oppisopimuksella, kertoo Riverian kasvatusalan opettaja Eeva-Liisa Metsäluoto. Myöhemmin tutkintoa voi täydentää ja saada pätevyyden lastenhoitajaksi päiväkotiin.

Perhepäivähoitajan ammatti mahdollistaa itsenäisen työskentelyn ja erinomaiset mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön. – Työtä voi tehdä omassa kodissa ja hoitaa samalla myös omia lapsia.  Perhepäivähoitajat voivat suunnitella ja toteuttaa toimintaa pienryhmissä ja kouluttautuminen on mahdollista työn ohella, muistuttaa Joensuun kaupungin Varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Tuula Pikkarainen ammatin vetovoimatekijöistä.

Uusi varhaiskasvatuslaki velvoittaa perhepäivähoitajaa esimerkiksi varhaiskasvatussuunnitelman (vasu) tekemiseen jokaiselle lapselle. Laki määrittelee myös tarkemmin varhaiskasvatus-ympäristöä, monilukutaitoa ja lasten osallisuutta.

– Nämä uudet asiat pitää avata perhepäivähoitajille ja miettiä, mitä ne tarkoittavat arjessa. Miten hoitajan pitää toimia omassa työssään, että nämä asiat toteutuvat lapsiryhmässä ja jokaisen lapsen kohdalla, kertoo Pikkarainen.
– Koulutus antaa keinoja ja varmuutta toteuttaa kasvatustyötä, jossa eteen tulee haastavia tilanteita, eikä paikalla ole toista hoitajaa, jolta voisi kysyä neuvoa juuri siinä tilanteessa, jatkaa Metsäluoto.

Vertaistukea ja hyvien käytänteiden jakamista tarvitaan ammatissa, jossa työskennellään itsenäisesti.

Perhepäivähoitajan ammatin muuttuviin osaamisvaatimuksiin vastaamiseksi Joensuussa pidettiin maakunnallinen perhepäivähoidon kehittämispäivä 17.11.2018. Tapahtumaan osallistui 170 perhepäivähoitajaa eri puolilta maakuntaa. Riveria kesäyliopiston ja kasvatusalatiimin järjestämä koulutuspäivä tarjosi runsaasti tietoa alle kouluikäisten lasten ajankohtaisista teemoista sekä vinkkejä ja toimintaideoita käytännön työhön.

Lisätietoja

Riverian kasvatusalan opettaja
Eeva-Liisa Metsäluoto
050 5180 586
eeva-liisa.metsaluoto@riveria.fi

Joensuun kaupungin Varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö
Tuula Pikkarainen
050 355 3022
tuula.pikkarainen@joensuu.fi