In English Russian Yhteystiedot Hanketoiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Paula Hulkkonen
Nykypäivää ovat joustavuus, käytettävyys ja yksinkertaisuus

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Nykypäivää ovat joustavuus, käytettävyys ja yksinkertaisuus

Digiaskeleita arjessa

Talotekniikan opettaja Pekka Saastamoinen halusi yksinkertaistaa työtään järjestelmäviidakossa ja lähti tutkimaan asiaa.

Löytyi sovellus, joka palvelee sekä omaa työtä että tuo joustavuutta opiskelijoiden arkeen.

Pekka Saastamoinen opettaa Riverian teknologia-alalla talotekniikkaa. Arki on liikkuvaista ja pääosin käytännön työtä.

Opiskelijat ovat hajallaan; osa työpaikoilla ja osa koululla. Wilma osoittautui kankeaksi viestintäkanavaksi, joka ei tavoittanut opiskelijoita eikä tuonut arkisiin asioihin tarvittavaa joustavuutta.

– Lähdin tutkimaan vaihtoehtoja ja löysin Microsoftin StaffHub-sovelluksen, jota olen nyt testannut kahdella opiskelijaryhmällä, Pekka Saastamoinen kertoo.

– Sovelluksen avulla on helpompi keskittyä oleelliseen ja siinä on erityisen hyvä mobiilikäytettävyys.

StaffHub on uusi Microsoft Office 365 -sovellus, joka mahdollistaa niin aikataulujen hallinnan, tietojen jakamisen kuin poissaolojen ilmoittamisenkin.

– Opiskelijat oppivat käytön heti ja nyt kaikki tarpeellinen tieto on saatavilla omassa puhelimessa kätevästi yhdestä paikasta, Pekka Saastamoinen kertoo.

– Toki käytän aktiivisesti myös Moodlea, jossa on tutkinnon osien tehtävät ja sisällöt. Olen kuitenkin pyrkinyt automatisoimaan tentit ja tekemään opiskelijoiden käyttöön erilaisia opasvideoita vaikkapa ateriakorvausten hakemiseen, Pekka Saastamoinen kertoo.

– Lisäksi pikaviestimisessä WhatsApp on ehdoton ja myös helppo kanava kuvien lähettämiseen esimerkiksi erilaisista työvaiheista. Erityisesti aikuisten kanssa WhatsApp on ollut toimiva sovellus. Käytettävyys puhelimella on tärkeää ja nykypäivää, hän painottaa.

Mies nojaa kaiteeseen ja katsoo kohti kameraa

Pekka Saastamoinen on aktiivinen kehittäjä ja hänellä on positiivinen asenne uuden oppimiseen.

– Toistaiseksi tämä kehitysvaiheessa oleva sovellus on osoittautunut parhaaksi, eli pysyn paljon paremmin kartalla opiskelijoiden asioista. Odotan myös innolla uutta Digitaalista työkirjaa, joka on tulossa käyttöön Riveriaan 2019, hän kertoo.

– Mielestäni on tärkeää myös muistaa, että kaikkea ei tosiaankaan voi opetella verkossa vaan esimerkiksi asennustiedot- ja taidot opitaan edelleen asentamalla, hän painottaa.

– Haasteita on luoda verkko-opiskelukulttuuri myös sellaiseksi, että kaiken tasoiset opiskelijat hyötyvät siitä. Tällä hetkellä on paljon opiskelijoita, joilla verkko-opinnot jäävät tekemättä, sillä ne vaativat paljon itsenäistä ajattelua ja keskittymiskykyä työhön.

– Oppimisen pitää aina olla keskiössä, sovellusten ja ohjelmistojen tehtävä on tukea perustehtäväämme. Riveriassa digitalisaatioon on alettu panostaa myös taloudellisesti, ja näyttää siltä, että punainen lanka on myös löytymässä, Pekka Saastamoinen iloitsee.

Tutustu StaffHub-sovellukseen

Kuvat ja teksti: Paula Hulkkonen

#riverialainen
#ratkaisevattekijät