In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Irma Lehikoinen
Näyttelijä Toni Riihiluoma: Monipuolinen Rajarikko-vuosi antaa eväät työelämään

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Näyttelijä Toni Riihiluoma: Monipuolinen Rajarikko-vuosi antaa eväät työelämään

Toni Riihiluoman tie näyttelijäksi alkoi harrastelijaryhmistä, mutta varsin nopeasti hän huomasi haluavansa selkeästi enemmän – ja myös tehdä lujasti töitä tavoitteensa eteen.

– Minulle oli selvää 30 vuotiaana, että haluan näyttelijäksi – tai ainakin kokeilla mitä ala tarjoaa. Siten päädyin hakemaan näyttelijätyön opintoihin ja opiskelemaan Teatteri Rajarikkoon vuonna 2015.

Rajarikko-vuosi antoi äärettömästi uskallusta, rohkeutta ja vapautta kokeilla

– Kun tehdään vuosi intensiivisesti, niin kyllähän siinä ammattitaito karttuu! Erityisesti mieleen on jäänyt Janne Hyytiäisen avaama estetiikka, jossa on lupa ilmaista siten, miltä tuntuu ja Three Line Story-lyhytelokuvan tekeminen ohjaaja Markku Pölösen johdolla.

Toni kertoo, että vuoden aikana vahvistui käsitys, että hän kuuluu alalle ja on valmis työskentelemään ja sitoutumaan erilaisiin produktioihin.

– Nyt viisi vuotta myöhemmin olen alkanut peilaamaan omaa opiskeluvuottani ja mitä siitä on jäänyt käteen. Ehkä hienoin asia mikä syntyi, on ollut viiden opiskelijan perustama Ihmisen Teatteri, jossa toimin näyttelijänä ja tuottajana.

Menestyminen vaatii työtä

Alla kuin alalla fakta on se, että töitä on tehtävä, jos haluaa menestyä.

– Näyttelijän työssä uutta opittavaa riittää koko ajan – koskaan et tule valmiiksi ja Pohjois-Karjalassa voi tehdä todella monipuolisesti. Itse pitää kyllä järjestää ne työt, Toni sanoo.

Toni on ollut mukana monenlaisissa produktiossa ja ensimmäinen kansainvälinen avaus on ollut mukana olo suomalais-venäläisessä Theatre Crossroads -hankkeessa. Myös tulevaisuuden askelmerkeissä näkyy into kansainvälisille kentille.

– Kun matkustaminen on turvallista, niin aion matkustaa Berliiniin, New Yorkkiin ja Lontooseen, Pietariin ja Moskovaa; Käyn katsomassa, mitä siellä tehdään Toni sanoo. Tavoite olisi käydä Edinburgissa maailman suurimmilla teatterifestreilla. Mun mielestä vapaalla kentällä toimiminen on omiaan tekijäihmisille, mikä vaatii oma-aloitteisuutta ja sitkeyttä.

– Näyttelijän työ on äärimmäisen antoisaa ja ihmiset alalla ovat pääsääntöisesti todella mukavia! Vähän omaperäistä sakkia. Erityisesti työskentely eri-ikäisten kanssa on hienoa. Myös Rajarikko on esimerkki siitä, että opetuksesta saa hyvät eväät työelämään ikään katsomatta.

– Lähde kokeilemaan, Teatteri Rajarikkossa saat kyllä hyvän käsityksen onko se sinun juttusi!, Toni kannustaa.

Hae koulutukseen tästä