In English Russian Yhteystiedot Hanketoiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Paula Hulkkonen
Metsäalalla digitaalisuus tiivistää ohjausta ja helpottaa opintojen seurantaa

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Metsäalalla digitaalisuus tiivistää ohjausta ja helpottaa opintojen seurantaa

 

Riverian Valtimon koulutusyksikössä metsäalan lehtori Tomi Toivanen toteuttaa digipedagogiikkaa Workseedin avulla. Ohjelmisto mahdollistaa niin työpaikalla tapahtuvan oppimisen seurannan kuin ohjaamisenkin. Erityisesti sillä helpotetaan opiskelijaa hahmottamaan opintojensa vaiheet ja edistyminen.


Mieli tekee kehittyä ja kehittää

Tomi Toivanen on toiminut Riveriassa metsäalan opettajana kohta kahdeksan vuotta.
– Aikoinaan olen työskennellyt myös metsurina ja metsäkoneenkuljettajana ja sitten lukenut metsätalousinsinööriksi ja opettajaksi, Tomi Toivanen kertoo.

– Mieli on tehnyt aina kehittyä ja kehittää myös työtapoja. Aluksi toin opetukseen mukaan kamerahommia eli työvaiheita dokumentoitiin kuvaamalla. Nyt minulla on ollut vuoden verran käytössä Workseed-ohjelmisto, joka hyödyttää monella tasolla opiskelijaa ja opettajaa. Alun perin Workseed tuli ammattitutkintojen käyttöön lehtori Ville Ovaskaisen kautta ja nyt se on otettu työkaluksi koko koulutusyksikköön, Tomi Toivanen kertoo.

Etenemisen seurantaa

Workseedissa opinnot pystytään esittämään visuaalisesti ja sekä opiskelija että opettaja näkevät tarkasti etenemisen ja välivaiheet tutkinnon osan tai opintojakson sisällä. Merkittävässä roolissa on myös mobiilikäytettävyys.

Minun vastuullani on Puutavaran lähikuljetuksen tutkinnon osa ja olen tehnyt opintojen sisällön Workseediin

– Aluksi opiskelijoiden kanssa käydään läpi toimintaperiaatteet ja harjoitustehtävän kautta opetellaan opintojen dokumentointia. Esimerkiksi metsäkoneessa videota kuvataan niin, että puhelin kiinnitetään otsapantaan. Tällöin oman työsuorituksen voi hoitaa ihan tavalliseen tapaan. Syntynyt videoklippi ladataan opettajalle katsottavaksi.


Kuva: Puhelin ilmoittaa, kun Workseediin on tullut tapahtumia. Tomi Toivanen voi tarvittaessa laittaa opiskelijalle vaikkapa lisäohjeistusta. 

 

Ohjaamista videoiden avulla

Workseed on loistava apu osaamisen todentamiseen sekä ohjaukseen.
– Meillä opiskelijat ovat töissä laajalla alueella ja välimatkat ovat pitkiä. He dokumentoivat työssäoppimisjaksolla opittuja asioita päivittäin pitämällä päiväkirjaa ja lataamalla Workseediin kuvia sekä videoita, Tomi Toivanen kertoo.

Opettaja voi seurata hyvin opiskelijan kehittymistä lukemalla kuvauksen työpäivästä ja katsomalla havainnekuvat ja videot

Dokumentoinnilla voidaan todentaa, onko asia hallussa ja kommentoida myös mitä voisi ottaa huomioon tai parantaa. Ohjausta tehdään toki edelleen myös paikan päällä, mutta osaltaan tekniikka parantaa ja tiivistää yhteydenpitoa opiskelijan kanssa.

 

Yksilölliset opintopolut selkeytyvät

Workseed on kilpailutettu vastikään koko Riverian käyttöön ja Tomi Toivanen kannustaakin eri aloja kokeilemaan ohjelmistoa.
– On todella helppo keskustella opiskelijan kanssa vaikkapa työssäoppimisesta, kun tukena on digitaalinen oppimispäiväkirja. Ohjelmistosta saa myös kätevästi raportteja ja tehtävät ovat tallessa yhdessä paikassa.

– Eräs opiskelija kommentoi, että ”ei ollut homma eikä mikään” kerryttää materiaalia Workseediin osana näytön arviointia.
Myös työnantajat ovat ottaneet hyvin uudet käytännöt vastaan ja työpaikkaohjaaja voidaankin kutsua mukaan seuraamaan opiskelijan etenemistä.

Toki sisällön luominen vie aluksi aikaa, mutta kun alkutyö on tehty ja runko valmiina, niin käyttö on todella yksikertaista

– Erityisen tärkeää on minusta opiskelijan näkökulma eli opintoja saadaan selkeytettyä sekä aikatauluja ja tehtäviä voidaan yksilöllistää huomioiden perustutkinto-, ammattitutkinto-, oppisopimus- ja osatutkinto-opiskelijoiden yksilölliset opintopolut, muistuttaa Tomi Toivanen.

 

// teksti ja kuvat: Paula Hulkkonen, Riverian viestintä