In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Maarakennusalan osaajiksi oppisopimuksella

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Maarakennusalan osaajiksi oppisopimuksella

Yrittäjän oppisopimus on joustava

Sami Hassinen opiskelee yrittäjän oppisopimuksella maarakennusalan ammattitutkintoa.

– Opiskelin aikoinaan ajoneuvoneuvoasentajaksi mutta siirryin töihin konepuolelle töihin heti koulun jälkeen. Toimin tienhoito- ja maarakennusalan tehtävissä noin viitisen vuotta yksityisen yrittäjän palveluksessa, kertoo Sami.

Sitten Sami vaihtoi työpaikkaa ja ajeli loka-autoa parisen vuotta.

– Siinä sivussa perustin maarakennusalan yrityksen, joka toimi ensin sivutoimisena. Yritystoiminta lähti kuitenkin laajenemaan ja minusta tuli täysipäiväinen yrittäjä, kertoo Sami.

Konepalvelu Sami Hassinen on toiminut 14 vuotta. Yritys tarjoaa maarakennus-, tienhoito- ja metsänmuokkauspalveluja pääsääntöisesti Ilomantsin, Enon ja Lieksan alueella.

Miten päädyit yrittäjän oppisopimukseen?

– Minulla oli reilu vuosi sitten Riveriasta maarakennusalan opiskelija työharjoittelussa ja hänen opettajansa Ossi Pippuri tuli käymään työmaalla. Siinä jutellessa kerroin, että itselläni ei ole maarakennusalan koulutusta taustalla. Ossi ehdotti, että tule tekemään maarakennusalan ammattitutkinto oppisopimuksella Riveriaan. Siitä idea sitten lähti, kertoo Sami.

Ossi Pippuri kävi kertomassa Ilomantsissa pienelle porukalle yrittäjän oppisopimuksesta ja samalla tehtiin sopimus Samille.

Olen kertonut yrittäjän oppisopimuksesta monelle tutulle, koska mielestäni tämä on tosi hyvä mahdollisuus opiskella tutkinto.

–  Koulutus ei sotke varsinaista työntekoa vaan teoriaopintoja on sopivasti, toteaa Sami.

– Alustavasti olemme jutelleet Ossin kanssa jatkokoulutuksesta, kertoo Sami.

Lisää osaamista työnjohdon tehtäviin

Pasi Niemeläinen opiskelee oppisopimuksella maarakennusalan erikoisammattitutkintoa SKS Infra Oy:lla. Pasilla on takana runsaasti työkokemusta maarakennusalalta myös työnjohtotehtävistä.

– Lähdin mukaan Riverian maarakennusalan Täsmäosaaja-koulutukseen, jonka myötä työllistyin SKS Infra Oy:lle, kertoo Pasi.

– Pippurin Ossi Riveriasta kyseli, olisiko kiinnostusta lähteä opiskelemaan oppisopimuksella maarakennusalan erikoisammattitutkintoa ja se tuntui itselleni sopivalta vaihtoehdolta, kertoo Pasi.

Pasi on saanut opinnoista lisää osaamista työnjohdollisiin tehtäviin.

– Mielestäni muun muassa vuorovaikutustaidot ovat parantuneet ja niistä on ollut hyötyä nykyisissä työtehtävissä, kertoo Pasi.

Tällä hetkellä Pasi toimii kaivinkoneenkuljettajien kymppinä ja suunnittelee porukan työtehtäviä yhdessä esimiehensä Seppo Saarelaisen kanssa.

Koulutuksen jälkeen Pasilla on tarkoitus jatkaa maarakennuspuolella ja mahdollisesti kouluttautua laaja-alaisempaan työnjohtamiseen oppisopimuksella.

Sopiva henkilö oikeisiin tehtäviin

– Meillä on ollut oppisopimusopiskelijoita maarakennuksen lisäksi kiinteistöpalvelupuolelle sekä taloushallinnon tehtäviin, kertoo SKS Infra Oy:n toimitusjohtaja Seppo Saarelainen.

Oppisopimuskoulutus on sopinut hyvin SKS Infra Oy:lle, koska samalla saadaan koulutettavan henkilön arvokasta työpanosta yrityksen tarpeisiin.

– Itse olen työnantajana erittäin oppisopimusmyönteinen. Työpaikalta se edellyttää sitä, että jää riittävästi aikaa ohjaukseen. Oppisopimuksessa korostuu mielestäni henkilön itseohjautuvuus, toteaa Seppo.

SKS Infran oppisopimusopiskelijat ovat antaneet hyvää palautetta koulutuksen toteutuksesta ja työpaikan ohjauksesta. Kaikki ovat työllistyneet yritykseen.