In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Liiketoiminnan etäopiskelu onnistuu joustavasti

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Liiketoiminnan etäopiskelu onnistuu joustavasti

Katja Eskman ja Päivi Varis opiskelevat liiketoimintaa Riveriassa. Katja suorittaa liiketoiminnan perustutkintoa, Päivi puolestaan opiskelee liiketoiminnan ammattitutkintoa.  

 

Etätyötä ja -opiskelua omaan tahtiin

Katja Eskmanin tavoitteena on hankkia osaamista taloushallinnon parissa ja samalla uusi ammatti.
– Minulla on menossa ensimmäinen vuosi ja suoritan tällä hetkellä liiketoiminnan perustutkinnosta taloushallinnon osaamisalaan liittyviä tutkinnon osia, kertoo Katja.

Katja on alan vaihtaja. Ennen opintoja hän työskenteli 12 vuotta optisen myyjän työtehtävissä Silmäasemalla.
– Reuman takia en pystynyt toimimaan enää seisomatyössä. Suunnittelin opintoja uutta ammattia varten työeläkeyhtiön myöntämän ammatillisen kuntoutuksen myötä, kertoo Katja.

Hän haki muutaman kuukauden ajan aktiivisesti uutta työtä sairauslomalla ollessaan, koska oli selvää, että paluuta seisomatyöhön ei ollut.

– Halusin oppisopimusopiskelijaksi, sillä koen käytännön työssä oppimisen minulle luontaisemmaksi. Minulla kävi hyvä tuuri, kun sain oppisopimuspaikan SPR:ltä osastokirjanpidosta, kertoo Katja.

Katja on tehnyt etätyötä kotitoimistosta käsin noin 1,5 kuukautta. Myös opinnot ovat hoituneet etänä.

– Päivystysvuorojen hoitaminen onnistuu hyvin puhelimitse ja sähköpostilla. Päivittäin vaihdetaan työporukan kanssa kuulumiset Teamsilla aamukahvien merkeissä, toteaa Katja.

– Opintoihin liittyvä ohjausta teemme Teamsin kautta vastuuopettaja Maritta Hiltusen kanssa muun muassa näyttösuunnitelmien tekemiseen liittyen, kertoo Katja.

Jatkossa Katja aikoo jatkaa taloushallinnon osaamisen syventämistä liiketoiminnan ammattitutkinnon kautta.

– Joustava työaika ja etätyöskentely mahdollistaa sen, että voin käydä koirien kanssa välillä happihyppelyllä. Sen jälkeen mieli on virkeämpi ja pää toimii taas toisella tavalla, kertoo Katja.


 

Etäopiskelu vaatii aktiivisuutta

Päivi Varis opiskelee parhaillaan Liiketoiminnan ammattitutkinnon tutkinnon osaa Myynnin ammattilainen. Hän hakee opinnoista myynti- ja markkinointiosaamista, sillä tulevaisuuden tavoitteena hänellä on toimia itsenäisesti ja joustavasti terveyden, ravinnon ja hyvinvoinnin parissa.

Etäopiskelu ei ole hänelle ihan tuntematon käsite, vaan matkan varrella hän on opiskellut monia asioita mm. videoiden ja muiden kanavien kautta.

– Vaikka tietokone ja ohjelmistot eivät ole ominta alaani, olen silti oppinut hyvin uutta, Päivi kertoo.

Opetusta on toteutettu Teamsilla ja Adobe Connectilla – molemmat ovat olleet minulle uusia.

Kotona isoin muutos Päiville oli rauhallisen tilan järjestely.
– Tyhjään makuuhuoneeseen oli helppoa järjestellä työskentelytila tyttären muutettua omilleen. Oma koneeni ei ole kovinkaan vanha, joten sillä onnistuu kokeilla ohjelmistojen toimintoja. Toisen näytön olemassaolo olisi helpottavaa, sillä silloin saisi jaettua opetuksen ja tehtävät eri näytöille, Päivi miettii.

Päivin mielestä etäopiskelu vaatii enemmän aktiivisuutta, koska opettajaa ei voi seurata samalla tavalla kuin livenä.
– Asiasta herpaantuu etänä paljon helpommin, Päivi kertoo.
– Hauskaa taas on, ettei tarvitse pynttäytyä tai aikatauluttaa niin paljon aikaa matkaamiseen koululle. Välineistössä tietysti voi olla puutteita, jos mikrofoni tai joku muu ei toimi hyvin.

Päivi vinkkaa myös tehokkaiden taukojen pitämiseen.
– Vesipullo viereen ja välipalat sekä lounas kannattaa valmistella jo etukäteen, jolloin tauoilla ehtii myös venytellä!

Opiskelun vastapainona Päivi kävelee luontopolulla, hoitaa koiria, paijaa hevosia sekä lukee.