In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Liiketalouden opintoja Espanjassa – haasteita ja onnistumisen hetkiä!

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Liiketalouden opintoja Espanjassa – haasteita ja onnistumisen hetkiä!

Kirsi Berg-Betcke opiskelee liiketalouden perustutkintoa Riveriassa. Hän halusi käyttää opiskeluajan mahdollisimman monipuolisten työtehtävien merkeissä ja opiskella myös uutta kieltä. Palaset loksahtivat paikalleen, kun Kirsi pääsi suorittamaan Asiakaspalvelun tutkinnon osan Espanjaan.

Sinnikästä suunnittelua ja onnenpotku

Kirsi Berg-Betcken kiinnostus Espanjaa kohtaan syttyi jo kansalaisopiston kielikurssilla ja matkalla Torreviejan kaupunkiin. Aluksi näytti, etteivät opinnot ulkomailla ole mahdollisia näyttötutkinnon suorittajalle.
– Opettajani Marjut Oksman kannusti minua jatkamaan asian selvittelyä ja sanoi, että laitetaan asiat järjestymään, kun mitään estettä harjoittelun ja tutkintonäytön suorittamiselle Suomen ulkopuolella ei löytynyt. Näytön arviointi täytyy tehdä suomen kielellä, että näyttö hyväksytään Suomalaiseen tutkintoon, Kirsi kertoo.

 


Kuvassa vasemmalla ProJenni Travelsin Jenni Kuivainen ja oikealla opiskelija Kirsi Berg-Betcke.

Kirsi kartoitti netin kautta Torreviejassa toimivia suomalaistaustaisia yrityksiä ja lähetti useita työhakemuksia – tuloksetta. Lopulta tuli hyväksyvä vastaus!

– On ollut todellinen onnenpotku, että päädyin ProJenni Travelsiin. Toimitusjohtaja Jenni Kuivainen toimii työpaikkaohjaajanani ja tutkintonäytön arvioijana, Kirsi kertoo.

Harjoittelujakson lopuksi teen kolme viikkoa kestävän tutkintonäytön

Ulkomaanopintoihin liittyy monenlaisten asioiden selvittelyä. Kirsi järjesti itse lennot sekä vuokra-asunnon läheltä työpaikkaa. Vaihtoon oli mahdollista hakea myös apurahaa ja hakuprosessissa tukena olivat Riverian KV-koordinaattori Ara Hayrabedian ja opettaja Taimi Naukkarinen.
– Harjoittelujakson mahdollisti myös oma elämäntilanteeni. Kaikki kolme lastani ovat jo aikuisia ja asuvat omissa kodeissaan, joten irrottautuminen kotiympyröistä viideksi kuukaudeksi oli mahdollista, Kirsi kertoo.

Uusia ja monipuolisia työtehtäviä

Kirsi matkasi Espanjaan tammikuussa ja harjoittelu kestää toukokuun puoliväliin saakka. Alku oli uuden kielen opettelua ja työhön perehtymistä. Kahvila Ellasta ja TorreMarketista voi ostaa kahvila- ja ravintolapalveluja sekä suomalaisia elintarvikkeita ja leivonnaisia.

– Työtehtäväni ovat monipuolisia; kassatyöskentelyä, tarjoilua, ruoka-annosten ja leivonnaisten valmistusta, tavaratilausten vastaanottamista, lähetyslistojen tarkastamista, ostolaskujen käsittelyä, kassan rahaliikenteen täsmäyttämistä ja kassajärjestelmän päivittämistä, Kirsi luettelee.


Kuvassa vasemmalta Kahvila Ellassa Rosa, Xiomara, Kirsi ja Claudia.

Kirsi ei ole ennen työskennellyt ravintolamaailmassa ja lähes kaikki työtehtävät ovat olleet uusia. Haastavaa on ollut työskentely espanjan kielellä sekä erilainen työkulttuuri.

Ajoittain tuntuu olo hieman epätoivoiselta. Ja seuraavana päivänä olen iloinen, että on tullut opittua taas yksi uusi asia.

– Olen käyttänyt paljon aikaa työpäivien jälkeen kielen opiskeluun ja käynyt lisäksi kerran viikossa yksityistunneilla paikallisessa yksityiskoulussa. Tuntihinta 12€ tekee ison loven budjettiini, mutta on ollut ehdoton satsaus työpaikalla pärjäämisessä, Kirsi kehuu.


Sanavaraston kartuttamista asunnolla. Tarralaput muistuttavat mikä mikäkin tavara on espanjaksi.

Kommelluksia ja tuttuja reseptejä

Kirsin työhön kuuluu monipuolisesti kahvila- ja myymälätyöntekijöiden normaaleja työtehtäviä riippuen työvuoron ajankohdasta.
– Minulla on ollut sekä keittiö- että asiakastilavuoroja. Keittiössä olemme tehneet kokin kanssa kokeiluja suomalaisten ruokien parissa; rahkapullaa, pullapitkoja, piimäkakkua, mustikkapiirakkaa ja lusikkaleipiä, Kirsi kertoo.

Käänsimme porukalla suomalaisia reseptejä espanjaksi

– Leivonnaisten valmistuksen lisäksi laskin tuotteiden raaka-aineiden ja työn kuluja sekä määrittelimme yhdessä kokkien kanssa valmiin tuotteen myyntihinnan, Kirsi kertoo.

Rahan käsittely vieraalla kielellä on aiheuttanut välillä hauskoja tilanteita.
– Olen esimerkiksi sanonut asiakkaalle espanjaksi, että hänen kaksi kahviaan ja pari pulla maksavat 60 euroa ja 50 senttiä (kun piti sanoa 6,50€). Silloin, kun asiakkaan silmät laajenivat tennispallon kokoisiksi, hoksasin sanoneeni numeron aivan väärin, Kirsi nauraa.

Unelmat kantavat

Kirsi kehottaa opiskelijoita uskomaan unelmiinsa ja viemään ajatusta sinnikkäästi eteenpäin, mikäli kipinä ulkomailla opiskeluun on syttynyt. Erityisen tärkeänä hän pitää innokkuutta, heittäytymistä ja rohkeutta tarttua kaikenlaisiin työtehtäviin, sillä silloin myös jatkossa annetaan vastuullisempia tehtäviä.

Ota mukaan myös seikkailumieltä!

– Ja jos vaikka joudut nukkumaan ensimmäisen kuukauden päälläsi kaksi yöpukua, pipo, hanskat, kauluri, paksut sukat ja kaksi peittoa (kuten minulle kävi koska asunto oli jäätävän kylmä), niin sekin on taas yksi koettu asia ja tarina lisää, Kirsi muistuttaa.
– Olen ollut erittäin tyytyväinen harjoittelujaksooni jo tässä vaiheessa, hän iloitsee!

Vapaa-ajalla Kirsi on ehtinyt tutustua nähtävyyksiin ja kulttuuriin sekä harrastaa juoksemista ja pyöräilyä.
– Välillä on ollut päivällä +27 lämmintä eli kuumaa ja hyvin tyyntä. Kukkivia puita ja pensaita tulee vastaan koko ajan enemmän. Mandariinipuiden kukat tuoksuvat todella huumaavasti. Kävelyreittini kulkevatkin yleensä mahdollisimman monen puiston läpi, Kirsi kuvailee.


Laguna Salada de Torreviejan suolajarvestä tuodaan pestyä ja pakattua suolaa mm. tiesuolaksi Suomeen.

Lue Kirsin blogi

 

 

Teksti: Paula Hulkkonen // Riverian viestintä
Kuvat: Kirsi Berg-Betcke