Kokonaisvaltaista hoitotyötä lähellä asiakasta
– Hakeuduin jalkojenhoidon ammattitutkintoon saadakseni muutosta työelämään ja lisäkoulutusta sekä valmiuksia yrittäjyyteen, toteaa Jonna Ollilainen.
Jonnan pohjakoulutus on ravitsemuspuolelta ammattikoulusta 2000-luvun vaihteesta.
– Muutimme Helsinkiin ja työskentelin HUSilla äidinmaitokeittiöllä/-keskuksessa noin kuusi vuotta. Tykkäsin kovasti työstäni mutta kotiseudun kaipuu vei voiton, kertoo Jonna.
Sen jälkeen Jonna opiskeli Riveriassa lähihoitajaksi ja valmistui 2014 lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalalta. Lähihoitajan työtä Jonna teki vanhustyössä Mummon Turvan yöhoitopuolella ja Valtimon terveyskeskuksen vuodeosastolla. Jonna toimi myös lastenhoitopuolella Nurmeksen kaupungilla.

Jonna Ollilainen
Mitä olet saanut koulutuksesta?
– Tässä työssä saa olla lähellä asiakasta ja hänelle pystyy antamaan aikaa. Tykkään kuunnella ihmisiä ja hoitojen aikana keskustellaan paljon muustakin kuin pelkästään jalkojenhoidosta, Jonna toteaa.
Lähihoitajan koulutus pohjakoulutuksena on Jonnan mielestä hyvä, koska tietoa on hankitty perussairauksista ja lääkityksistä. Näillä on merkitystä kokonaisuuden kannalta jalkojenhoitotilanteissa.
– On helpompi ymmärtää ihmiskehoa kokonaisuutena, kun miettii sitä, että jalkojen päällä seisotaan paljon. Miten jalkojen virheasennot vaikuttavat lannerankaan ja koko kehoon. Mm. selkäongelmat voivat johtua jaloista, kertoo Jonna.
Koulutus on ollut Jonnan mielestä todella laaja ja monipuolinen. Koulutukseen kuuluu mm. biomekaanista tutkimista ja peilipöytätutkimista, jossa keskitytään jalkoihin ja mahdollisiin virheasentoihin. Lisäksi tehdään ryhti- ja kävelyanalyysia.
Tässä koulutuksessa on ollut ihanaa se, että ei hoideta vaan ongelmaa vaan selvitetään mistä ongelma johtuu.
– Lähiopinnoissa on opittu paljon muutakin, kuin pelkästään jalkojenhoitoon liittyviä asioita, kertoo Jonna.
Jalkojenhoitovälineet hommattiin heti opiskelun alkaessa harjoitustöitä varten. Itsenäisiä jalkojenhoitotöitä on tehty mm. kotikäyntien merkeissä.
– Olen käynyt tekemässä hoitoja mm. Kyrölan palvelutalossa Nurmeksessa. Hankin itse asiakkaat, vastasin aikatauluista ja hoitojen toteutuksesta, Jonna toteaa.
– Tämä koulutus on antanut kokonaisvaltaista osaamista ymmärtää, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen. Verenkiertoelimistön toiminta, lääkitykset, eri sairaudet ja elintavat – miten nämä kaikki näkyvät jaloissa.
Tulevaisuudessa
Yksi osa opiskelua on ollut yrittäjyys, jossa tehtiin liiketoimintasuunnitelma ja siihen liittyviä laskelmia.
– Nyt on toiminimi Jonnan jalkahoito perustettu ja olen perehtynyt erilaisiin yrittäjyyteen liittyviin lainsäädännöllisiin asioihin. Yritykseni toimii Nurmeksessa ja lähialueella. Teen koti- ja laitoskäyntejä, kertoo Jonna.
Jatkossa on suunnitteilla varustaa jalkojenhoitovastaanottoa varten asuntoauto, jossa onnistuu myös välinehuolto.
– Kiertävä auto mahdollistaa jalkojenhoitopalvelujen tarjoamisen kauempanakin.
Teksti: Arja Kiiskinen // Riverian viestintä
Kuva: Arja Kiiskinen