In English Russian Yhteystiedot Hanketoiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Paula Hulkkonen
Koulutusta paikallisesti Juuassa

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Koulutusta paikallisesti Juuassa

 

Juuan kunnassa on tyypillinen maaseutukunnan tilanne eli samaan aikaan kova rakennetyöttömyys ja tietyillä aloilla puolestaan työvoimapula. Juuan kunnan ja Riverian välinen kumppanuus on tuonut tullessaan monenlaisia ratkaisuja ja yhteistyönmuotoja.

Koulutus tuodaan lähelle

Juuassa järjestetään tarveperustaisesti työvoimakoulutuksia, oppisopimuskoulutuksia, korttikoulutuksia ja ammatillisia täydennyskoulutuksia.
– Alkuvuodesta järjestimme osatutkintokoulutuksen, joka toteutettiin Juuassa puhtaanapito- ja ruokahuoltopalveluiden yhdistelmäkoulutuksena, kertoo Juuan kunnan elinkeinosuunnittelija Jonne Maaninka.

Maaseutukunnissa esimerkiksi pitkät välimatkat asettavat haasteita koulutuksiin hakeutumiselle keskuskaupunkeihin.

– Juuassa oli useita yrityksiä, joilla oli vaikeuksia rekrytoida esimerkiksi kokkeja, tarjoilijoita ja ruokahuollon työntekijöitä. Näytti, ettei koulutettua, osaavaa henkilökuntaa ole ruuhkaksi asti tarjolla, joten lähdimme suunnittelemaan, voitaisiinko alueella järjestää räätälöityä koulutusta, tiivistää Jonne Maaninka.

– Yhteistyö pitää viedä sille tasolle, että otetaan huomioon paikalliset tekijät – sitä kautta saadaan valtavan hyviä tuloksia. Joukko työttömiä ei olisi koskaan saanut koulutusta, jollei sitä olisi tuotu tänne paikallisesti, Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen muistuttaa.

– Todellisuus ylitti kaikki optimistisimmatkin arviot eli puhtaanapito- ja ruokapalvelukoulutukseen tuli hakemuksia enemmän kuin koulutukseen pystyttiin ottamaan. Opiskelijat, jotka koulutukseen lähtivät, olivat todella motivoituneita, iloitsee Jonne Maaninka.

Lähihoitajakoulutus käynnistyy Juuassa

Jatkossakin Juuan kunta ja Riveria haluavat yhteistyössä tuoda koulutuksia kohdennetusti juuri niille aloille, joissa on tarvetta työntekijöille.
– Oppilaitoksen ja kunnan yhteinen keskeinen tehtävä on saada nostettua ihmisiä työttömyydestä, sanoo Markus Hirvonen.

– Olemme lähteneet suunnittelemaan lähihoitajakoulutusta Juukaan ja koulutus käynnistyy syksyllä 2020 yhteistyössä Juuan kunnan, Riverian, Siun soten ja TE-toimiston kanssa, kertoo Jonne Maaninka.

– Meillä hoito- ja hoiva-alalla on eläköitymässä ihmisiä tulevina vuosina ja lisäksi parin kolmen vuoden päästä on tarkoitus avata tehostetun palveluasumisen yksikkö kehitysvammaisten käyttöön, joten uusia lähihoitajia tarvitaan.