In English Russian Yhteystiedot Hanketoiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Koko tutkinto verkossa

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Koko tutkinto verkossa

Koko tutkinto verkossa – keskiössä ohjaus, palaute ja työelämäyhteydet

Riverian Nurmeksen koulutusyksikössä opettaja Marjo Ollilainen toteuttaa liiketalouden perustutkintoa kokonaisuudessaan verkon yli. Monimuoto-opintoja toteutetaan AC-verkkoyhteyden välityksellä ja kaikki opiskelumateriaali ja tehtävät löytyvät Moodlesta.  

Kuvassa liiketalouden opettaja Marjo Ollilainen sekä Pohjois-Karjalan Osuuspankin asiakkuuspäällikkö Sanna Peiponen, joka perehdytti opiskelijoita yrityksen rahoitukseen.

Räätälöinti vaatii tutkinnon syvällistä tuntemusta

Liiketalouden opintoja on opetettu verkossa jo vuosia. Innostus on lähtenyt siitä, että tutkintoon saadaan motivoituneita opiskelijoita laajemmalta alueelta, koska opiskelu on mahdollista vaikkapa työn ohessa.

– Tämä on hyvin joustava opetusmuoto, koska opiskelija voi aikatauluttaa opiskeluaan pitkälti itse. Vaikka luennot ovatkin verkossa, on opiskelu silti hyvin vuorovaikutteista, Marjo Ollilainen kertoo.

Yksilölliset opintopolut ja opintojen räätälöinti ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämmässä roolissa kaikissa koulutuksissa.

– Keskeistä on paketin rakentaminen ja sen hallinta, mikä vaatii tutkinnon syvällistä tuntemusta. Keskiössä on opintopolkujen ohjaus ja jatkuvan palautteen antaminen opiskelijalle. Pitkälti samat haasteet siis kuin päiväopetuksessakin, Marjo Ollilainen kuvaa.

– Myös verkko-opinnot mahdollistavat monipuolisen pedagogiikan, pitää vain olla avoin uusille asioille ja lähestymistavoille.

– Haasteena päiväopetuksessa voi olla myös se, että emme pysty tarjoamaan tarpeeksi sisältöä lahjakkaille opiskelijoille. Verkossa voidaan antaa lisäinnostusta vaikkapa kattavamman materiaalin muodossa, koska tarjonnan suunnittelu on helpompaa, Marjo Ollilainen sanoo.

Hyöty työelämäyhteyksistä

 Marjo Ollilaisella on vankkaa kokemusta ja hyviä verkostoja Pielisen Karjalan työelämästä. Hän järjestää lähiopetuksena liiketalouden opiskelijoille pari kertaa vuodessa erilaisia teemapäiviä.

Tällä kertaa aiheena oli taloushallinto ja opiskelijat saivat kuulla niin kirjanpidosta kuin yrityksen rahoittamisesta alueen eri toimijoilta.

– Kattavat työelämäyhteydet ovat tärkeitä, koska sieltä saa tuoretta näkökulmaa toimialan ammattilaisilta ja voin puolestani suositella opiskelijoita erilaisiin työssäoppimispaikkoihin, kertoo Marjo Ollilainen.

Venla Laukkanen opiskelee toista vuottaan liiketalouden perustutkinnossa taloushallinnon painotuksella. Merkonomiksi hän valmistuu tänä keväänä.

Verkko on tehokas ja tiivis opiskelupaikka

 Venla Laukkanen hakeutui opiskelemaan Liiketalouden perustutkintoa, koska edessä oli alan vaihto hoitotyöstä.

– Monimuoto-opiskelu on minulle paras vaihtoehto, koska haluan tehdä töitä opintojen ohessa. Jos en pääse osallistumaan verkkoluentoon, niin voin katsoa ne myös tallenteena, Venla Laukkanen kertoo.

– Moodle on hyvä ja selkeä ympäristö, josta löytyy kaikki materiaali. Opiskelu on tehokasta ja tiivistä, mutta vaatii itsekuria. Luennoissa mielestäni tärkeää on opettajan hyvät atk-taidot mikäli syntyy jotain teknisiä ongelmia – ja tietysti pitää osata kertoa asiat kiinnostavasti.

Venla Laukkanen valmistuu merkonomiksi keväällä. Takana on paljon puurtamista opintojen kimpussa ja hyviä kokemuksia työssäoppimisesta.

– Olen ollut kolmessa eri työpaikassa taloushallinnon ja kirjanpidon tehtävissä. Työssäoppiminen on pehmeä laskeutuminen alalle, Venla Laukkanen kehuu.

– Jos jotain kehitettävää miettii, niin olisi hienoa, että opintojen jälkeen olisi käytettävissä ”verkkomentori”, jolta voisi saada neuvoja valmistumisen jälkeen.

//

Teksti ja kuvat: Paula Hulkkonen