Palkeiden Kehitysyksikön TPA-tiimissä on aloittanut elokuun alussa harjoittelijana Roope Romu, joka opiskelee Riveriassa Tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa ja ohjelmistokehittämistä. Roope tutustuu TPA-tiimin toimintaan ja osallistuu muiden tiimiläisten mukana automatisoinnin kohteiden koodaamiseen. Hän opiskelee aivan uuteen ammattiin, takana on yli 10 vuoden kokemus ravintola-alalta.
Roope kertoo ravintola-alan olevan ns. fiilisala, jolla polte tekemiseen on erityisen tärkeä. Jos polte katoaa ja intohimo työhön hiipuu, käy sen tekeminen raskaaksi henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta. Vaikka itse työssä ei ole ollut mitään vikaa ja parhaimmillaan siinä on hyvä fiilis, kävivät työajat (2- tai 3-vuorotyö) ja rytmitön elämä sekä eläminen kädestä suuhun matalalla palkalla liian raskaaksi.
Tilaisuus jäädä opintovapaalle sai Roopen aloittamaan opiskelun aivan toisenlaisella alalla ja ammattiin. IT-ala oli helppo valinta, sillä hän on koko ikänsä leikkinyt tietokoneiden ja elektroniikan parissa. Roope on koodannut jo tosi nuorena silloin, kun se oli ”uusi” juttu. Hän on myös rakentanut, korjannut ja huoltanut tietokoneita. Tältä pohjalta hänestä tuntui helpolta ratkaisulta lähteä tekemään harrastuksesta ammattia.
Päätöksen tekeminen uuteen lähtemisestä vaati kuitenkin oman tilanteen tarkkaa pohdintaa, mutta myönteinen aikuiskoulutustukipäätös oli ratkaiseva asia.
”Iso kivi tipahti sydämeltä ja ratkaisu oli helppo tehdä, vaikka rahan käyttöä piti miettiä taas uudemman kerran. Sopeutuminen on kuitenkin ollut helppoa.”
Nyt Roopen tavoitteena on päästä uudelle alalle oppimaan uutta, tekemään uusia asioita ja kehittymään. Oman kokemuksen myötä Roopen on helppo todeta, että kiinnostus ja intohimo työn tekemiseen tarvitaan. Tärkeää olisi tarkastella omaa tilannetta. Olemme ihan liian vähän aikaa täällä siihen, että tekisimme sellaista ns. perunatyötä, josta emme nauti tai saa itse mitään.
Roope kokee, että hänen valitsemastaan IT-alan taidoista on aina hyötyä useammallakin alalla ja ne ovat yleispäteviä taitoja. Hän on myös elänyt ajatellen, että työtä tekevälle aina työtä löytyy. Opintovapaalla ollessa on kuitenkin vakituinen työ tarvittaessa taustalla. Opiskelun myötä avautunut maailma on aivan erilainen kuin se, johon Roope on tottunut. Hän mainitsee myös työn luonteen. Aiemmin rutiinityö ei niin paljon vaatinut ajatustyötä, mutta siinä on painettu jaloilla helposti 10 tuntia päivässä. Myös koulun penkille palaaminen yli 10 vuoden jälkeen vaati orientoitumista.
Niin iso muutos aikaisempaan, että mietti muutaman kerran, mitä on lähtenyt tekemään.
Palkeet ei ollut Roopelle tuttu ennen kuin aloitti harjoittelun. Hänelle ei olisi tullut mieleenkään vuosi sitten, että olisi seuraavana syksynä valtiolla istumassa tietokoneen takana ja höpöttämässä ihmisille. Ylläri kaikkinensa. Palkeisiin hän päätyi siten, että opettaja Riverian puolella tuli yksi päivä kysymään, että onko sinulla töitä, ja että Palkeista voisi kysyä harjoittelupaikkaa.
Roopen ensi kokemusten mukaan Palkeet on mielenkiintoinen paikka työskennellä. Organisaationa Palkeet on niin iso kokonaisuus, että koko ajan tulee uusia asioita vastaan, joten perehtymiseen menee jonkin verran aikaa. Hyvältä kuitenkin tuntuu.
”Palkeissa on mukavaa porukkaa ja hyvä meininki. On otettu hyvin vastaan ja heti on tuntenut olevansa osa tiimiä.”
Kysymykseen tulevaisuuden unelma-ammatista Roope vastaa haluavansa tehdä työtä ohjelmistokehittämisen parissa. Käytännössä tämä tarkoittaa yksinkertaisesti koodin pyörittämistä. Aiempi kokemus IT-tuesta ja -toiminnasta ovat ohjanneet kiinnostusta.
Teksti: Heli Åberg / Palkeet
Kuva: Piia Kokkonen / Palkeet