In English Russian Yhteystiedot Hanketoiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Jari Paldan: Opiskelijoissa on viisaus – heihin pitää vain luottaa!

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > Jari Paldan: Opiskelijoissa on viisaus – heihin pitää vain luottaa!

Lavasterakentajien opettaja

Jari Paldan työskentelee opettajana Riverian Outokummun koulutusyksikössä käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon, ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisalalla.

Lavasterakennuksen koulutuksessa mielikuvitus on keskeisessä roolissa – samoin opettajalta löytyy luovia ratkaisuja opetuksen toteutukseen.

Jari Paldanilla on työhistoriaa opetuksen parissa vuodesta 2003. Matkan varrella ammatillisessa koulutuksessa on tapahtunut monenlaisia muutoksia, mutta Paldan kuvaa niitä odotetuiksi ja välttämättömiksikin ajassa mukana pysymiselle. Hän on pyrkinyt myös kehittämään omaa toimintaansa entistä opiskelijalähtöisemmäksi.

”Opettajan on vaikea luopua ajatuksesta, että olisi itse ainoa tiedonlähde. Meillä lavasterakennuksessa toimii tiimipedagogiikka, jolloin opiskelijat joutuvat enemmän pohtimaan asioita yhdessä tiimin kanssa ja etsimään ratkaisuja. Opiskelijat myös tekevät omat lukujärjestyksensä”, Jari Paldan kertoo.

”Opiskelijoissa on viisaus, heihin pitää vain luottaa ja antaa mahdollisuus. Kun he saavat itse suunnitella opintojaan, saadaan lisää motivaatiota ja sitä kautta onnistumisia”, Jari Paldan kertoo.

”Kun opiskelija joutuu miettimään, miten hän itse oppisi jonkun asian parhaiten, niin itsetuntemus lisääntyy. Yhdessä sitten tietenkin katsotaan, että opetussuunnitelman tavoitteet tulevat täyteen”.

Toistaiseksi koulutuksessa on ollut vähän verkko-opintoja, mutta Jari Paldan on suunnitellut toteuttavansa jatkossa verkossa ainakin teatterihistoriaan, työturvallisuuteen ja tekijänoikeuksiin liittyviä opintoja.

”Tällä alalla vaikkapa historia liittyy oleellisesti jokaiseen tuotantoon, joten verkkokurssitkin kulkisivat mukana koko tutkinnon ajan. Sillä tavoin niissä pysyy ydin eli työelämänäkökulma vahvasti mukana”, Paldan miettii.

Jatkuvaa vuorovaikutusta työelämän kanssa

Lavasterakennuksen koulutuksessa 90% on ulkopuolelta tulevia tilaustöitä, jolloin tiimityön onnistuminen on tärkeää. Kunkin tiimin vetäjät ovat yhteyshenkilöinä asiakkaisiin ja tiimin kanssa pidetään viikkopalaveri, jossa tehtävät jaetaan. Jotta homma toimisi, on asioista pystyttävä keskustelemaan avoimesti ja kaikkien on pelattava samassa joukkueessa!

”Olemme olleet vuosien varrella mukana lavastamassa mm. elokuvia Kulman pojat, Syvälle salattu, Iloinen talo, Prinsessa ja Me Rosvolat sekä useissa tv-tuotannoissa kuten Karjalan kunnailla ja Syke-sarjassa. Viime vuonna teimme kaikki lavasteet Helsingin konservatorion Muumioopperaan. Kaksi isoa rekkalastia lavasteita lähti pajalta Helsinkiin”, Paldan kertoo.

Jari Paldan katsoo opiskelija Osmo Liskin kanssa tilaustyön etenemistä. Tästä syntyy Virolahden Satumetsään peikon leipomo.

”Teattereiden ja elokuvien lisäksi lavasteita tilataan esimerkiksi ravintolan sisustuksiin, musiikkivideoihin, mainoksiin, messuille ja museoihin. Myös ihan uusia juttuja on työnalla eli valmistumassa on Norssiin alakoulun oppilaille innovatiivinen oppimisympäristö”.

”Saamme tilaustöillä paitsi kattavat työelämäverkostot ja opiskelijoille suosittelijoita, niin myös ammattilaisia kentältä luennoimaan koululle tai vaikkapa opettamaan jonkun tietyn pintakäsittelytekniikan, Paldan kertoo.

Nyt keväällä Outokumpuun on tulossa vieraaksi alan entinen opiskelija Jussi Lähteenmäki, joka suunnittelee ja toteuttaa Joensuun pakopelihuoneiden lavasteet.

Työelämän kanssa ollaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa ja sen seurauksena monille alan opiskelijoille on avautunut hienoja työmahdollisuuksia heti koulun päätyttyä.

”Opetuksessa teknistä tietoa on alle puolet, isompi merkitys nykypäivänä on henkisellä puolella sekä sosiaalisilla taidoilla ja itsenäiseen työhön pystymisellä. Pyrin valmentamaan työelämään tekijöitä, joilla on asenne kohdallaan”, tiivistää Jari Paldan.

//

Teksti ja kuvat: Paula Hulkkonen