In English Russian Yhteystiedot Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
eRiverialla foorumiesitys ja näyttelyosasto ITK:ssa keväällä 2019

Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset > eRiverialla foorumiesitys ja näyttelyosasto ITK:ssa keväällä 2019

Verkkonäytöistä ratkaisu reformituskaan?

Maaliskuussa Hämeenlinnan Aulangolla järjestettävässä kolmipäiväisessä ITK (Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa) 2019 -tapahtumassa on mukana Riverian verkko-oppimisen erikoisyksikkö eRiverian Sanni Suomisen ja Ilkka Erosen foorumiesitys.

– Kun tapahtuman tämänvuotinen teema Muutos on mahdollisuus julkaistiin, päätimme hakea mukaan sillä, mikä on haastavaa muiden silmissä mutta minkä me olemme kääntäneet mahdollisuudeksi. Näin aiheeksi valikoitui yhteisten aineiden verkossa toteutettavat näytöt, Sanni Suominen kertoo.

Verkko-opettaja Sanni Suominen ja verkkopedagogiikan asiantuntija Ilkka Eronen. Kuva: Mirva Immonen

Foorumiesityksen nimi on Yhteisten tutkinnonosien verkkonäytöistä ratkaisu reformituskaan. Valitsijat kehuivat aihetta laajaa yleisöä koskevaksi ja ajankohtaiseksi; joku luonnehti, että ”jo pelkästään aiheen tunnistaminen olisi monille instituutioille tärkeää”.

– Etenkin reformin myötä nuorten kanssa saman lainsäädännön piiriin tulleilta aikuisilta opiskelijoilta löytyy dokumentoimatonta osaamista, jota voi näytössä osoittaa, Sanni Suominen toteaa.

eRiveriaa luotsaava verkkopedagogiikan asiantuntija Ilkka Eronen kertoo foorumiesityksessä hallinnollisista ja Sanni Suominen puolestaan käytännön ratkaisuista verkkonäyttöihin liittyen.

Yhteisten tutkinnonosien näyttöympäristö

Syksyllä 2018 Riveriassa päätettiin tehdä Moodleen yhteisten tutkinnonosien näyttöympäristö, jonka toteutuksesta vastaa eRiveria. Verkko-opettajat tuottivat erilliset näyttökäsikirjoitukset, joissa tuli huomioida, että näyttötehtävät mittaavat monipuolisesti opetussuunnitelmassa kuvattua osaamista, ja että tehtäväpankit ovat laajoja, jotta tieto näyttöjen sisällöstä ei lähde leviämään heti ensimmäisten näyttökertojen jälkeen.

Käsikirjoitusvaiheessa huomioitiin myös näyttötilaisuuksiin liittyvät erityisrajoitukset, kuten näyttöjen yhteismitallinen kesto, laitevaatimukset ja netin käyttöön liittyvät rajoitukset.

Näytöt suoritetaan valvotusti. Jos dokumentoitua osaamista eli esimerkiksi todistusta ei ole, yhteisten aineiden osaamisen voi näyttää Riveriassa vain eRiverian näyttöympäristössä osa-alueittain.

– Tällä ratkaisulla vältetään opettajien päällekkäistä työtä ja turvataan näyttöjen laatu, Ilkka Eronen painottaa.

ITK

ITK-konferenssilla on pitkät perinteet: se järjestetään nyt 30:nnen kerran.

– Olin jo kymmenisen vuotta sitten ensimmäistä kertaa silloisen TVT-tiimin mukana ITK:ssa ja ajattelin, että joskushan siellä voisi olla itsekin esiintymässä, Eronen naurahtaa.

eRiverialla on tapahtumassa myös näyttelyosasto.

www.itk.fi

Teksti: Kaisa Jänis / eRiveria
Kuva: Mirva Immonen