In English Russian Yhteystiedot Hanketoiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Camilla Tuominen
 Camilla Tuominen: Tunneälykkyys on taito, jota koneet eivät osaa

Kesäyliopisto
Jaa
Etusivu > Ajankohtaiset >  Camilla Tuominen: Tunneälykkyys on taito, jota koneet eivät osaa

Tunneälykkyys on taito, jota koneet eivät osaa

Tunnekouluttaja ja tietokirjailija Camilla Tuominen kertoo, että tunteet ovat hyvin alihyödynnetty teema ja taito työelämässä. Tunteilla ei voi määrätä eikä hallita, mutta niitä voi aktiivisesti johtaa.

– ”Tunteet ovat sallittuja, joten voin käyttäytyä miten vaan”, on yleinen väärä käsitys, Camilla Tuominen muistuttaa.
– Tunteilla johtamisessa on kysymys siitä, että meistä tulee viisaita tunteiden kanssa. Tavoite on tulla tunneälykkääksi ja oppia pysähtymään tunteiden äärelle.

Jokainen voi yksilönä huomata mistä saa positiivisia tunteita sekä mistä energiaa ja virtaa.

– Negatiivisten tunteiden kohdalla puolestaan on oleellista pystyä purkamaan ne ja ymmärtää, miten voi oppia niistä asioita, että tekisi seuraavalla kerralla viisaampia valintoja, Camilla Tuominen sanoo.

– Työelämässä meidän pitäisi normalisoida tunteet sekä lisätä tietoisuutta tunteista. Meillä on ihan liikaa työyhteisöjä, joissa katsotaan läpi sormien huonoa käytöstä ja se kytee pinnan alla vaikuttaen jopa työyhteisön tuloksellisuuteen.

 Sanoitetaan tunteita ja tuodaan ne näkyväksi

Tunteet ovat Camilla Tuomisen mukaan mieletön mahdollisuus sekä yksilötasolla että myös työyhteisönä. Niin pystytään ymmärtämään yhdessä tekemisen dynamiikkaa.

– Tunneäly on sitä, että ymmärrät omaa päätyäsi. Mitä tunteita sinulla on ja miten käytöksesi ja tunteesi linkittyvät toisiinsa. Huomaat myös kehollisia reaktioita. Osaat valita käytöksesi ja säädellä sitä tilanteen mukaan. Ymmärrät myös muiden tunteita, Camilla Tuominen kiteyttää.

– Oleellista on myös isomman kuvan ymmärtäminen eli systeemiälykkyys. Vaikkapa korona-aika aiheuttaa ihmisille monenlaisia tunteita.

– Tunneälykkyys on taito, jonka merkitys kasvaa jatkossa. Kannattaa olla utelias ja tutustua aiheeseen, joka on koneille vaikea. Kun kerran opit tunteiden johtamisen taidon, niin ne samat opit hyödyttävät sinua kaikissa kohtaamisissasi, Camilla Tuominen rohkaisee.

 

Camilla Tuomista kuullaan Riverian Liiketoiminta-alan ja Kesäyliopiston järjestämässä Tunteet työpaikalla – johtamisen etäseminaarissa 26.11.2020.

 Mukana keskustelemassa ovat panelistit henkilöstöpäällikkö Satu Krohns (Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä), palvelujohtaja Arto Mononen (Honkalampi-säätiö), sektorinjohtaja Suvi Sirainen (Puolustusvoimien palvelukeskus) sekä teknologia-alan toimialajohtaja Olli Sivonen (Riveria).